Hicret Nedir? Neden Medine'ye Hicret Edildi? Hicretin Önemi

Müslümanların Mekke'den Medine'ye Hicret etmesinin sebeplerini ve sonuçlarını bu içeriğimize derledik. İşte Hicretin İslam tarihindeki önemi ve sonuçları.
Hicret Nedir? Neden Medine'ye Hicret Edildi? Hicretin Önemi

Hicret'in İslam Alemi İçin Önemi

Müslüman aleminde oldukça önemli bir yere sahip olan Hicret kavramı; Hz. Muhammed ve diğer Müslümanların baskılar yüzünden 622 yılında Mekke’den Medine’ye göçüne verilen isimdir. Hz. Muhammed (S.A.V) bu göç sonrasında Medine’de İslam Devleti'ni kurdu. Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye hicret etmesinin sebebi ise tebliğ görevini Mekke’nin dışına taşırmak istemeseydi. İşte Hicret kavramının anlamı ve Mekke'den Medine'ye hicretin sonuçları...

Hicret Ne Demektir?

Hicret kelimesinin anlamı ikamet edilen bir bölgeden başka bir bölgeye taşınmak demektir. Bu bağlamda Peygamber Efendimizin Mekke’den Medine’ye göç etmesine hicret denilmiştir. Aynı zamanda hicret kelimesinin ne demek olduğu Kuran-ı Kerim terimi ve Genel Kültür teriminde de 622 yılında Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye göç etmesi olarak belirtilmektedir.

Neden Medine'ye Hicret Edildi? Hicret Hangi Tarihte Yapıldı?

Hz. Muhammed , Ebu Talib’in ölümünden sonra Kureyşlilerin kendisine ve diğer Müslümanlara yaptığı baskılara karşı 10 yıldan fazla bir süre mücadele etti. Yapılan zulme karşı mücadele eden Hz. Muhammed’in dini tebliğ çalışması Medine’de kendisini gösterdi. Evs ve Hazrec kabileleri İslam’ı kabul etti.

Bu durumun oluşmasından haberdar olan Mekkeli müşrikler Hz. Muhammed’i esir alıp öldürmek istedi ancak Peygamber Efendimiz yapılan bu planlardan kurtularak Mekke dışına çıkmaya karar verdi. Bu süreçte kendisini koruyacak olan Medine’ye gitti. İşte, Hicret’in Medine’ye yapılma sebebi budur.

Hicret’in Sonuçları Nelerdir?

1. Hz. Muhammed (S.A.V) tarafından öncülük edilip Mekke’den Medine’ye gerçekleştirilen Hicret’in sonrasında Mekke’ye karşı büyük bir siyasi güç elde edildi.
2. Hicretten sonra Medine'de 53 maddelik bir anayasa hazırlayan Hz. Muhammed, bu anayasa ile Medine'deki Müslüman, putperest ve Yahudiler arasındaki ilişkileri düzenledi.
3. Ortaya çıkarılan Anayasa tarafından İslam Devleti’nin temelleri atıldı.
4. Hicret olayının gerçekleşmesinden sonra Müslümanlık baskıdan kurtuldu ve İslamiyet’in hızlı bir şekilde yayılması sağlandı.
5. Cihat anlayışı güdüldü ve İslam dininin yayılması için çevre şehirlerle mücadeleye girildi.
6. Mekke ticaret yolunun denetimini sağlamak ve Mekke'den Medine'ye göç eden muhacirlerin mallarının zararlarını karşılamak için Mekkeli-ierie Bedir, daha sonra Uhud ve Hendek savaşlarını yaptı.
7. Yıllık hac için Mekke'ye 628 yılında giderken, Mekkelilerle Hudeybiye Barışı'nı yaptı.
8. Hicri Takvim’in başlangıcı seçilmiştir.
9. Muhacirler ve Ensarlar kardeş kabul edildi. Müslümanlar arası dayanışma artmıştır.
10. Müslümanlar artık bir güç haline gelmiştir.
11. Müslümanlar Mekkeli Müşriklerin baskısından kurtularak rahat bir nefes almıştır.

Hicret'in İslam Tarihindeki Yeri ve Önemi

Hicretle birlikte Müslümanlar yeni toprak arayışlarına girmiş ve gittikleri her yere Müslümanlığı götürmüştür. Hicret süreci uzun yıllara etki yaparak Müslümanlığın doğru bir şekilde yayılmasını sağlamıştır. İslamiyet Medine topraklarında gelişerek bugünkü halini almıştır. İslam dünyası için önemli çünkü İslamiyet’in hızla yayılmasını hızlandıran bir harekettir. Hicret yapılmasaydı belki bugün Müslümanlık yayılmayacağı gibi bastırılıp yok edilecekti. İşte hicret bizler için bundan önemlidir.

Günümüzde hicret yapılabilir mi? sorusuna cevabımız "evet"olacaktır. Müslümanlığın yaşamadığı topraklara giderek oradaki insanlara Müslümanlığı anlatarak hicretinizi gerçekleştirmiş olacaksınız.

YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum