Mekke'den Medine'ye Hicret'in Sebepleri ve Sonuçları
Medineye Hicret Hakkında Bilgiler
İslamiyetin hızla yayılmaya başladığı yıllarda müşriklerin zulmüde gün geçtikçe şiddetleniyordu. Bu durumda Hz. Muhammed ona inananlarla birlikte Medine'ye göç etme kararı aldı. bu içeriğimizde ömüslümanların Medine'ye göç etmesine dair bilgiler vereceğiz. İşte Medine'ye hicretin sebepleri ve sonuçları...
Hicret Nedir?
Hicret kelimesi ikamet edilen bir yerden başka bir yere yerleşmek amacıyla gidilmesidir. Hicret kesinlikle misafirlik değildir. İslamda hicret kelimesi ise; Peygamber efendimiz Hz. Muhammet önderliğindeki Müslümanların Mekkeli müşriklerin baskısından dolayı Medine'ye göç etmesi olayıdır.
Medineye Hicretin Sebepleri Nelerdir?
Peygamber efendimizin onayıyla Medine şehrine hicret eden müslümanlar kendi evlerini ve topraklarını bırakmışlardır. Bu durumun en büyük sebepleri ise şunlardır;
1. Mekkeli müşriklerin Müslümanları Mekke'de istememesi ve onlara zulmetmeye başlaması.
2. Müslümanların dini yükümlülüklerini Mekke'de özgür bir şekilde yapamaması
3. Peygamber Efendimizin İslamiyet’i farklı yerlere yayma istediğinde olması
4. Mekke'de müslümanların, can ve mal gücenliğinin kalmaması...
Medineye Hicretin Sonuçları Nelerdir?
Müslümanların Medine'ye hicret etmesi belkide islamiyetin yayılışının en önemli olayıdır. Müslümanlar Medine'de dinlerini özgürce öğrenebilirken aynı zamanda bir islam devletinin de temellerini atmışlardır. burada bir araya gelen müslümanlar, müşriklere karşı savaşlar vermişlerdir. Allah'ın izniyle savaşlardan galip gelen Müslümanlar İslmaiyeti yaymayı başarmışlardır. İşte müslümanların Medine'ye hicretinin sonuçları;
1. Müslümanlar Mekke dışında bir yerde dini görevlerini özgür bir şekilde yerine getirme şansını elde etti.
2. İslamiyet farklı bölgelere yayılma imkanı buldu.
3. Hicretin gerçekleşmesinden sonra Hz. Muhammet Medine'de 53 maddelik anayasa yazarak Müslümanların haklarını Medine'de garanti altına aldı.
4. Medine topraklarına Mescid-i Nebi inşa edildi.
5. Hicret Hicri takvimin başlangıcı olarak kabul edildi.
6. İslam devletlerinin temeli atıldı. Peygamber efendimiz ilk devlet başkanı oldu.
7. Hicret sırasında göç eden Müslümanlara muhacir, onları Medine'de güler yüz ile karşılayan Medinelilere ise Ensar adı verildi.
8. Hz. Muhammet’in hazırlamış olduğu anayasa ile Müslümanların, Yahudilerin ve putperestlerin arasındaki ilişkiler siyasi boyut kazandı.
Medineye Hicret Ne Zaman ve Kimlerle Yapıldı?
Mekke'de yaşayan müslümanların uğradıkları şiddetli saldırılar ve caydırma hereketleri islma ehlini oldukça zorlarken Peygamber efendimiz hicret kararı alarak müslümanların Medine'ye gitmelerini emretmiştir. Medine'ye hicretin tarihi ise tam oalrak 622 yılıdır. Hicret sırasında Mekke'de yaşayan tüm inananlar peygamber efendimiz ile birlikte Medine'ye gelmişlerdir.
Muhacir ve Ensar Kardeşliği
Mekke'den Medine'ye hicret eden müslümanlara "Muhacir" ismi verilmiştir, Medine'li olup muhacir kardeşlerine kucak açan müslümanlara ise "Ensar" adı verilmiştir. Ensar'dan olanlar evlerini mallarını ve kazançlarını kardeş bildikleri Muhacirler ile paylaşmışlardır. Bu olay islamın güzelliklerine en büyük örneklerden biridir.