Hidradenitis Suppurativa Nedir ve Nasıl Tedavi Edilir?
İlerleyici bir hastalık olan hidradenitis supurativa, zaman içinde daha da ağırlaşarak yayılma göstermektedir. Bu yüzden hastalığın bir an önce teşhis ve tedavi edilmesi gerekir. İçeriğimizde hidradenitis supurativa nedir, neden olur, evreleri nelerdir, kimlerde görülür ve tedavisi nasıldır gibi soruları yanıtladık.
İşte hidradenitis supurativa hakkında bilinmesi gerekenler...
Hidradenitis Suppurativa Nedir?
Kronik deri iltihabı olarak nitelendirilen hidradenitis suppurativa, çoğunlukla koltuk altı bölgesinde görülür. Halk arasında köpek memesi hastalığı olarak da bilinmektedir. Hidradenitis suppurativa, ter bezlerinin veya diğer cilt altı bezlerinin bulunduğu tüm bölgelerde görülebilir.
Bu hastalık sonucunda cilt altında ortalama bezelye büyüklüğünde şişlikler meydana gelir. Bilye büyüklüğüne varabilen şişlikler iltihaplı olabilir. Genellikle kan çıbanı ve apse şeklinde olan hidradenitis suppurativa, ter bezlerinin bulunduğu bölgelerin yanı sıra genital bölgede de oluşabilir.
Hidradenitis Suppurativa Kimlerde Görülür?
Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görüldüğü belirtilen hidradenitis suppurativa, hemen hemen her yaş grubunda meydana gelen bir cilt hastalığıdır. Ancak rahatsızlığın en sık görülme yaşının 20-25 arası olduğu belirtilmektedir.
Hidradenitis Suppurativa Evreleri
İlk evrede bir veya birden fazla izole apse oluşumları mevcuttur. İkinci evrede ise deri altında birbirine açılan tünellerin yanı sıra sürekli tekrarlayan apseler vardır. Birden çok lezyonlar bulunurken yara izlerinde belirginleşmeler meydana gelir. Son evrede de yara ve apselerde yaygın tutulum söz konusudur.
Hidradenitis Suppurativa Belirtileri
Kronik deri iltihabı rahatsızlığı göstermiş olduğu birkaç belirtiden anlaşılabilmektedir. Bu belirtiler siyah noktalı deri lezyonu, kaşıntı, yanma, aşırı terleme, derinin küçük çaplı çukurlaşması ve bezelye veya bilye büyüklüğünde ağrılı şişliklerdir.
Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri fark etmeniz durumunda bir an önce doktora görünmenizi tavsiye ederiz. Çünkü bu rahatsızlık ilerlediği takdirde ciddi problemlerin oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden de erken teşhis ve tedavi büyük önem taşıyor.
Hidradenitis Suppurativa Neden Olur?
Hidradenitis suppurativanın kesin nedeni henüz bilinmemektedir. Ancak genetik etkenler, hormonlar, aşırı kilo, alkol ve sigara tüketiminin hidradenitis supurativayı tetiklediği ifade edilmektedir. 40 yaş üzerindeki bireylerde nadiren görülen rahatsızlık, ergenlik sonrasında hormonların etkisiyle daha sık karşımıza çıkmaktadır.
Hidradenitis suppurativa, koltuk altı, meme altı, kasık, göbek deliği çevresi, kalçaların arası, iç bacakların birbirine sürten kısmı ve kadın cinsel organı gibi alanlarda sıkça görülmektedir. Bu alanların temiz ve kuru tutulması hidradenitis supurativa oluşumuna karşı alınabilecek önlemlerdendir.
Hidradenitis Suppurativa Tedavisi
Hidradenitis supurativa tedavisi vakanın derecesine ve belirtilerine göre değişkenlik göstermektedir. Erken teşhis edilmiş hidradenitis suppurativa vakalarında ilaç tedavisi ile apsenin oluşumu engellenerek hastalığın ilerlemesi önlenmektedir.
Hidradenitis suppurativa tedavisinde kullanılan birkaç ilaç bulunuyor. Bunlar antibiyotikler, oral retinoid ilaçlar, nonsteroid anti-inflamatuar ilaçlar ve kortikosteroidler veya immünsupresif ilaçlardır.
İlaç tedavisi sırasında hastanın dikkat etmesi gereken birkaç kural ile başarılı sonuç alınması mümkün olabilir. Hastanın hijyene dikkat etmesi, kilo kontrolünü sağlayarak kilolu ise kilo vermesi, burow solüsyon veya sodyum klorür solüsyon ile ılık kompres yapması, dar giysilerden kaçınması, sigara tüketiminden kaçınması ve lazer epilasyon ile bölgenin kıllardan arındırılması sağlanmalıdır.
İlaç tedavisi için geç kalınmış vakalarda cerrahi tedavi uygulanmaktadır. Hidradenitis suppurativa tedavisinde en etkili yöntem cerrahi müdahaledir. Ancak cerrahi müdahale sonrasında hastalığın yeniden tekrarlamaması için işlem yapılan bölgenin geniş tutulması gerekmektedir.
İlginizi Çekebilir | |
---|---|
Deri ve Yumuşak Deri Enfeksiyonu | Cilt Kanseri Belirtileri ve Tedavisi |
Hidradenitis suppurativa ne demek?
Köpek memesi hastalığı olarak bilinen hidradenitis suppurativa, koltukaltları, kasıklar, kalça, makat çevresi, meme altı ve genital organların etrafında ortaya çıkmaktadır. İltihabi bir rahatsızlık olan bu hastalık yağ ve ter bezlerinin fazla olduğu yerlerde oluşmaktadır.
Hidradenitis suppurativa iyileşir mi?
Hidradenitis suppurativa iyileşmeyecek bir rahatsızlık değildir. Bu hastalık uygulanan tedavi yöntemleri sayesinde iyileşmektedir. Ancak hastalığın tekrarlama riski de bulunmaktadır. Bu yüzden uygun olan tedavinin yapılması gerekmektedir.
Hidradenitis suppurativa ne iyi gelir?
Hastalığın kronik olması durumunda uzun süreli olarak eritromisin ve tetrasiklin içeren antibiyotiklerin verilmesi önerilmektedir. Aktif enfeksiyon ataklarında ise daha farklı antibiyotiklere geçilmesi tavsiye edilir. Ayrıca orta ve ileri düzeydeki hastalarda ise sistemik rifampisin kullanılabileceğini söyleyelim.
Hidradenitis suppurativa kanser mi?
Hidradenitis suppurativa kanser, enfeksiyöz veya bulaşıcı hastalık değildir. Ancak bu rahatsızlığın kansere dönüşme olasılığı vardır. Nadir de olsa kalçalarda yer alan nodüllerin skuamöz hücreli karsinom olarak ifade edilen deri kanserine dönüşebildiği tespit edilmiştir.
Hidradenitis suppurativa nasıl geçer?
Hastalığın tedavisine başlamadan önce derecesi belirlenmelidir. Antibiyotikler, bağışıklık sistemini baskılayan ilaçlar, lazer tedavisi ve ameliyat yöntemlerinden birisi hastalığın derecesine göre seçilir. Daha sonra da tedavi uygulanır ve hastanın durumu izlenir.
Hidradenitis suppurativa hastaları ne yememeli?
Bu rahatsızlığa sahip olan bireylerin hayatlarında bazı değişiklikler yapması gerekiyor. Besin düzenini değiştirmek de bunlardan birisidir. Özellikle obeziteye neden olabilecek şekerli yiyecek ve içeceklerin tüketilmemesi tavsiye edilmektedir.
Hidradenitis suppurativa için hangi doktora gidilir?
Köpek memesi hastalığı için Dermatoloji bölümüne başvurmak gerekiyor. Alanında uzman doktor hastalığın derecesini belirleyerek tedavi sürecine başlayacaktır. Ancak hastalık ileri düzeyde ise farklı bölümlere de başvurmak gerekebildiğini söyleyelim.