Hiperaktivite Nedir? Hiperaktivite Belirtileri ve Tedavisi

Hem çocuğun hem de ailenin hayatında ciddi problemler yaratabilen hiperaktivitenin nedenlerini, belirtilerini ve tedavisini içeriğimizde bulabilirsiniz.
Hiperaktivite Nedir? Hiperaktivite Belirtileri ve Tedavisi

Son yıllarda sıkça duymaya başladığımız bir kelime olan hiperaktivite özellikle her anne ve babanın dilinde olan bir sorundur. Birçok olumsuz etkiye sahip olan bu sorunun bir an önce giderilmesi gerekir. Bu içeriğimizde hiperaktivite hakkında bilinmesi gerekenlere yer verdik.

İşte hiperaktivite hakkında her şey...

Hiperaktivite Nedir?

Hiperaktivite

Hiperaktivite öğrenmeyi bozan bir davranış sorunudur. Bu soruna sahip olan çocuklar beyinsel olarak hiperaktiftir. Bu durumu yaşayan çocuklar fazla hareketli olur ve düşünmeyerek davranır. Bunun yanı sıra ilgilerini çekmeyen konulara yoğunlaşmamaktadırlar.

Hiperakitivite okul çağında olan çocukların % 5‘inde görülmektedir. Bu durum kız çocuklara oranla erkek çocuklarda daha sık karşımıza çıkmaktadır. Öğrenmeyi bozan bu davranış sorunu, aile içinde büyük sorunlara neden olmaktadır. Ayrıca çocuğun kendi içinde de stres ve sıkıntı yaşamasına sebebiyet verir.

Hiperaktivite Belirtileri Nelerdir?

Hiperaktivite

Hiperaktivite problemine sahip olan kişilerde bazı belirtiler karşımıza çıkmaktadır. Bunlar yerinde duramama, yerli yersiz koşup tırmanma, oturması gerektiği zamanlarda oturmama, sessiz sakin kalmada güçlük çekme, cevapları ağzından kaçırma, sırasını beklememe, her şeye atlama ve çok konuşmadır.

Hiperaktiviteyle beraber görünen rahatsızlıklardan birisi de dikkat eksikliğidir. Dikkatini ilgilendiği işe veya oyununa verememe, eşyalarını sürekli kaybetme, uzun zaman alan bir işi yapmada zorlanma, detayları gözden kaçırma, düzensiz olma ve unutkanlık da bu rahatsızlığın belirtileridir.

Her iki rahatsızlık çoğu zaman birbiriyle beraber görülmektedir. Ancak bazı durumlarda birbirinden ayırmak gerekebilir. Yukarıda saymış olduğumuz belirtileri bilerek hiperaktivite sorununa sahip olan bir bireyi teşhis edebilirsiniz.

Hiperaktivite Çeşitleri Nelerdir?

Hiperaktivite

Hiperaktivite üç farklı çeşide sahiptir. Bunlar kombine, dikkatsiz ve hiperaktif dürtücü DEHB'dir. Kombine DEHB'de tüm belirtiler kişide görülmektedir. Dikkatsiz DEHB'de ise sadece konsantrasyon eksikliği gibi problemler karşımıza çıkmaktadır. Hiperaktif-dürtücü DEHB'de ise dikkatsizlik yoktur. Sadece hiperaktivitenin belirtileri vardır.

Hiperaktivite Nedenleri Nelerdir?

Hiperaktivite

Hiperaktivitenin oluşmasının altında 3 farklı neden bulunmaktadır. Bunlar kalıtım etkisi, beyin işlev bozukluğu ve çevre etkisidir. Kalıtım etkisi, hiperaktivite yaşayan çocuğun birince derece akrabalarında hiperaktivite görülme ihtimalinin yüksek olmasıdır.

Beyindeki işlev bozukluğu ise dikkat eksikliğine ve dikkatin yoğunlaştırılmasıyla alakalı durumlara neden olmaktadır. Çevre etkisi doğrudan hiperaktiviteye yol açmamaktadır. Genetik yatkınlık var ise çevre bu durumda tetikleyici olmaktadır. Çevresel etkenler, ailenin davranışı, doğum komplikasyonları ve hamilelik döneminde kullanılan ilaçlardır.

Hiperaktivite Tedavisi Nasıldır?

Hiperaktivite

Hiperaktivite için kesin bir tedavi bulunmamaktadır. Ancak alanında uzman bir doktor tarafından yapılan tedaviler sayesinde rahatsızlığın etkileri azaltılabilmektedir. Bu rahatsızlığı geçirmek için ailenin desteğinden, ilaç tedavisinden, psikoterapiden ve pedagojik terapilerden faydalanılmaktadır.

İlk olarak ailelerin sergilediği tavır büyük önem taşımaktadır. Çocuklar aileden destek aldığını görmelidir. Bu çocuklara güven vermektedir. Güvende olduğunu hissederek gördükleri desteğe karşılık verirler.

Hiperaktivite

Doktor, öğretmen, danışman ve aile bireyleri iş birliği yapmalıdır. Karşılıklı fikir alışverişi ve iş birliği büyük önem taşımaktadır. Çocuklar gördükleri destek sayesinde daha kaliteli ve normal bir yaşam sürebilir.

Doktor, danışman, öğretmen ve aile desteğinin yanı sıra ilaç tedavisi de kullanılan bir yöntemdir. Bu durum çocuğun durumuna ve derecesine göre değişmektedir. İlaç tedavisine doktor karar vermektedir. Doktorun kararıyla düzenli şekilde ilaç tedavisi uygulanmalıdır.

Hiperaktif çocuklarda ilaç tedavisi oldukça önemlidir. Özellikle dikkat eksikliği yaşayan çocuklarda bu tedavi büyük ilerleme sağlamaktadır. Bu ilaçlar, hareketliliği azaltarak dikkat süresini uzatmaktadır. Ayrıca ilaç tedavisinin yanında psikoterapi ve pedagojik terapiler birlikte uygulanabilmektedir. Bu sayede hiperaktif çocuklar hareketlerini daha rahat bir şekilde kontrol eder.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Dikkat Eksikliği Nedir ve Neden Olur?Dikkat Eksikliği Testi Nedir ve Nasıl Yapılır?

Hiperaktivite bozukluğu neden olur?

Hiperaktivite bozukluğunun ortaya çıkmasındaki ana etken genetik faktörlerdir. Yapılan araştırmalara göre hiperaktivite bozukluğunun ortaya çıkmasında %80 ile %90 arasında genetik faktörler rol oynamaktadır. Sonradan oluşan nörobiyolojik faktörler de bu rahatsızlığa sebebiyet verebilir.

Hiperaktivite tedavi edilmezse ne olur?

Hiperaktivite rahatsızlığına sahip olan kişiler tedavi edilmediği takdirde suça meyilli hale gelme, akademik olarak başarısız olma, evliliğini yürütememe, depresyon ve trafik kazası gibi problemlerle daha fazla karşılaşmaktadır.

Hiperaktif nedir?

Hiperaktiflik bir çocuğun ya da bireyin normalde olması gerekenden çok daha faza aktif olma durumu olarak tanımlanmaktadır. Kişilerin kendilerini kontrol edemediği hiperaktivite günümüzde görülme sıklığı artan rahatsızlıklardan birisidir.

Hiperaktif kaç yaşında belli olur?

Erken çocukluk döneminde çocuğun hareketleri ve davranışları sürekli olarak değişim halindedir. Bu yüzden okul çağı öncesinde tespit yapılamamaktadır. 6 yaş ve sonrasındaki çocuklarda ise bu davranış ebeveynler ya da öğretmenler tarafından tespit edilebilir.

Zeki mi hiperaktif mi?

Hiperaktivite olan çocukların daha zeki ya da daha az zeki oldukları konusunda bilinenler yanlıştır. Bu psikolojik rahatsızlığın zekayla alakası yoktur. Her zeka düzeyine sahip olan kişiler hiperaktif olabilirler.

Hiperaktivite tanısı nasıl konur?

Hiperaktivite tanısı için alanında uzman bir psikiyatri doktoru gerekiyor. Doktor yapacağı psikiyatrik muayene ve aile görüşmesi sonrasında kişide hiperaktivite olup olmadığını teşhis edecektir.

Hiperaktivite için hangi doktora gidilir?

Tüm psikolojik problemlerde olduğu gibi hiperaktivite için de psikiyatri uzmanına görünmek gerekiyor. Alanında uzman bir psikiyatrist hiperaktivite problemini ortadan kaldıracaktır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.