Hiperinsulinemiye Bağlı Hipoglisemilerin Tedavi Yöntemleri

Hiperinsulinemiye bağlı (insülin direnci) hipoglisemilerin nedir, teşhisi nasıl konur ve nasıl tedavi edilir? Bu hastalık ile ilgili bütün ayrıntıları sizler için bir araya getirdik.
Hiperinsulinemiye Bağlı Hipoglisemilerin Tedavi Yöntemleri

Hipoglisemi Nedir?

Hipoglisemi genel olarak vücuttaki kan şekerinin gerektiğinden daha düşük olması durumudur. Hipoglisemi hastaları başlangıçta bulanık görme, baş ağrısı, terleme ve baygınlık görülebilmektedir. Gerekli müdahalelerin yapılmadığı durumlarda hastalarda bilinç kaybı görülebilmektedir. 

Hipoglisemi özellikle diyabetli hastalarda sıklıkla görülen bir rahatsızlıktır. 2. tip diyabet hastalarında bu rahatsızlık nadir görülse de özellikle 1. tip diyabetli hastalarda haftada bir ya da iki hipoglisemi atağı olabilmektedir.

Hipoglisemi genellikle insülin etkisinin en üst noktaya çıktığı saatlerde, egzersiz sonrasında ve yemeklerden önce gelişmektedir. Ancak ataklar bazen uyku sırasında da olabilir. 

Atak geçiren hastalarda aşırı terleme, sinirlilik, uyuşukluk, çarpıntı, baş dönmesi ve karıncalanma gibi belirtiler görülmektedir.

Atak sonucu bilinç kaybı yaşanan hipoglisemiye ağır hipoglisemi denmektedir. Bu durum beynin şekersiz kalmasına bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Bu durum karşısında glukagon enjekte edilmelidir.

Hiperinsulinemiye Bağlı Hipoglisemilerin Nedenleri

Hipoglisemik ataklar beynin sinir hücrelerinin hasarına ve ölüme neden olabilmektedir. Ayrıca özellikle 50 yaş üzeri hastalarda bunama riskini 2 katı arttırmaktadır.

Hipoglisemi hastası olan kişiler olabildiğince stresten uzak durmalıdır. Bunun yanı sıra morallerinin de yüksek tutulması gerekmektedir çünkü yapılan araştırmalar sonucu hastaların stres ve üzgün oldukları dönemlerde daha ağır ataklar geçirdikleri görülmektedir.

 

Hiperinsulinemiye Bağlı Hipoglisemilerin Nedenleri Nelerdir?

Hiperinsulinemiye (insilün direnci) bağlı hipoglisemi, özellikle diyet yapanların çok fazla karşılaştığı bir durumdur. İnsilün direncine bağlı olarak gelişen hipogliseminin nedenleri arasında;

  • Aşırı kilo 
  • Uzun süreli stres
  • Kısa zamanda aşırı kilo kaybı
  • Aşırı şekerli gıda tüketimi
  • Çok düşük kalorili diyetler
  • Düzensiz beslenmenize aşırı, alkol sigara ve şekerli gıda tüketimi sayılabilmektedir.

Hiperinsulinemiye Bağlı Hipoglisemilerin Belirtileri Nelerdir?

Hiperinsulinemiye bağlı hipoglisemiler genel olarak bazı belirtiler ile kendini göstermektedir. Bunlar:

 

Hiperinsulinemiye Bağlı Hipoglisemilerin Teşhisleri

 

  • Baş ağrısı
  • Aşırı terleme
  • Bulanık görme
  • Baş dönmesi
  • Titreme
  • Kaygı
  • Kafa karışıklığı
  • Konuşma bozukluğu
  • Halsizlik gibi belirtiler görülmektedir.

Bunların dışında halsizlik, depresyon, unutkanlık, gece terlemeleri, çarpıntı benzeri şikayetler de hipoglisemi belirtileri arasındadır.

İnsülin direncine bağlı olarsak gelişen hipoglisemi tedavi edilmez ise ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle bu tür sorunlar ile karşılaşıldığı derhal doktora başvurulması gerekmektedir.

Hiperinsulinemiye Bağlı Hipoglisemilerin Teşhisi Nasıl Konulur?

Hiperinsulinemiye bağlı hipoglisemilerin teşhisinin konulabilmesi için, belirtiler görüldükten sonra doktora başvurulmalıdır. Doktor, yapılacak fiziksel tetkiklerin yanı sıra hastanın öyküsünü dinler. 

Ayrıca doktor tarafından çeşitli kan testleri de istenebilmektedir. Bunların sonucunda doktor tarafından çeşitli tedavi yöntemleri tavsiye edilmektedir.

Hiperinsulinemiye Bağlı Hipoglisemilerin Tedavi Yöntemleri

Hiperinsülinemiye bağlı hipoglisemi atakları genellikle gün içerisinde gerçekleşmektedir. Bu nedenle sabah kahvaltısında basit şekerli gıdalar tüketmemeye özen gösterilmelidir. Gün içerisinde 3 ana öğün 3 ara öğün tüketilmesine dikkat edilmelidir. Ana öğünlerde glisemik indeksi düşük karbonhidrat grubu besinler tercih edilmelidir.

 

Hiperinsulinemiye Bağlı Hipoglisemilerin Tedavisi Nasıl Olur?

 

Vitamin tüketiminde özellikle E, B6 ve C vitaminleri faydalı sonuçlar vermektedir. Bu nedenle bu vitaminlerin tüketilmesi doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Gün içerisinde yapılacak olan düzenli egzersiz ve su tüketimi de son derece önemlidir. Düzenli yeme, uyku ve egzersiz bu hastalıkların ortaya çıkmasını büyük ölçüde engelleyecektir.

Omega 3 bakımından zengin olan balık, keten tohumu ve yumurta gibi besinleri tüketmeye özen gösterin. Bunun yanı sıra tip 2 diyabet riski yüksek olanlarda ilaç tedavisi kullanılmaktadır. İnsülin direncine bağlı olarsak gelişen hipoglisemi tedavi edilmez ise ciddi sonuçlar doğurabilmektedir. Bu nedenle bu tür sorunlar ile karşılaşıldığı derhal doktora başvurulması gerekmektedir.

 

UYARI !

Haberimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. 

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.