HTC 10 İnceleme
HTC'NİN YENİ AMİRAL GEMİSİ
HTC' nin uzun süredir beklenen telefonu HTC 10 tanıtıldı. Firmanın rakipleri olan Samsung ve LG, amiral gemi modellerini tanıtmış ve dikkatleri üzerine çekmişti. Tayvanlı firmadan nasıl bir cevap geleceği merak ediliyordu. Firmanın cevabı HTC 10 modeliyle oldukça dikkat çekici oldu diyebiliriz.
Sahip olduğu özelliklere geçmeden önce modelin hem tasarım hem de donanım anlamında yenilikler sunduğunu ve bu yeniliklerin piyasada olumlu etkiler yarattığını belirtelim. HTC bu kez dersine iyi çalışmış ve rakiplerinin amiral gemisi modellerine güçlü bir cevap vermiş. Şimdi HTC 10 teknik özelliklerine ve detaylarına geçelim.
HTC 10 TEKNİK ÖZELLİKLERİ
- 5.2 inç 2560x1440p 2K çözünürlüğe sahip Super LCD 5 ekran
- 2.5D kavisli ekran, Gorilla Glass 4 ve %71 ekran/gövde oranı
- 2.2 GHz 4 çekirdekli Snapdragon 820 İşlemci
- 4 GB Ram ve Adreno 530 Grafik İşlemci
- 32 GB dahili hafıza ve 2 TB' ye kadar microSD kart desteği
- 12 MP led flaşlı ana kamera ve 4K UHD video kaydı
- 5 MP geniş açılı ön kamera ve 1080p Full HD video kaydı
- 3.000 mAh gövdeyle bütünleşik, çıkarılamayan batarya
- Parmak izi okuyucu, BoomSound Hoparlörler, USB Type-C ve 4.5G desteği
HTC 10 EKRAN VE TASARIM ÖZELLİKLERİ
HTC 10, 5.2 inç ebatında ve QHD çözünürlük sunan ekranla geliyor. Bu ekran 564ppi keskinlik değeri ile yüksek netlikte görüntüler üretebiliyor. Panelin yapısı Super LCD 5 gelişmiş görüntüleme teknolojisiyle geliyor. Bir önceki modele göre parlaklık değeri ve renk kabiliyeti yükseltilirken, güç tüketimi düşürülerek tutumlu yapı ortaya konmuş.
Ekranın üzerindeki cam kaplama 2.5D adı verilen kenarlara eğimli tasarıma sahip. Ayrıca çizilmelere ve kırılmalara karşı Gorilla Glass 4 ile korunuyor. Tüm bunlara ek olarak telefonun ekranı eldiven ile kullanılabilen yapısıyla dikkat çekiyor.
Ön tasarım tarafında HTC' nin en çok eleştirilen yönleri olan, ekran çevresindeki boşlukları geniş tutması ve ekrandaki kapasitif menü tuşlarının fazla yer kaplaması gibi özelliklerin kaldırıldığını görüyoruz. Yıllardan beri kullanıcıların yoğun eleştirisine neden olan öndeki HTC logosu kaldırılarak, menü tuşları ekran altındaki bölgeye konumlandırılmış.
Kenarlardaki dirsekler oldukça ince, ekranın üstündeki ve altındaki boşluklar ise makul seviyelerde tutulmuş. Bu tasarım değişikliği ile birlikte %71 ekran/gövde oranı elde edilmiş. Telefonun altında bir adet fiziksel tuş yer bulunuyor. Bu tuş hem ana menüye dönüş hem de parmak izi okuyucu özelliği sunuyor.
Telefonun yan ve arka tasarımlarına bakınca; sağ tarafta ses tuşları ve güç tuşu yer alıyor. Üstünde kulaklık girişi ve etrafındaki estetik kauçuk kaplaması, alt tarafındaki UBS Type-C girişi ve hoparlör delikleri ile sade ama şık bir görüntü elde edilmiş. Arka tasarım ise yekpare alüminyum kasasıyla dikkat çekiyor. Kenarlara doğru törpülenmiş yapı elde tutmayı kolaylaştırırken, ortadaki led flaşlı, lazer odaklamalı kamerası ve hem üstte hem alttaki anten çizgileriyle dikkat çekici ve hoş görünüm sunuluyor.
HTC 10 KAMERA VE PERFORMANS
Telefonun kamera tarafında 12 MP çözünürlüklü BSI sensöre sahip kamera kullanılmış. Ana kamera optik görüntü sabitleme, lazer odaklanma, HDR, gülümseme yakalama, panorama ve Raw görüntü kaydı gibi göz doldurucu özellikler sunuyor. Arka kameranın dışa çıkıntılı tasarımı, 80 derece geniş açılı merceği ve safir kristal çizilmez kaplamasıyla birleşince telefonun kamera konusunda iddialı olduğunu söyleyebiliriz. Arka kamera led flaşı karanlık ortamlarda başarılı kareler yakalayabildiğini ve 4K video kaydı yapabildiğini de hatırlatalım.
Ön kameraya baktığımız zaman HTC' nin rakiplerinde olmayan ve oldukça dikkat çeken bir özelliğe yer verdiğini görüyoruz. HTC 10' un ön kamerası optik görüntü sabitleme özelliği ile geliyor. Optik görüntü sabitleme özelliği olan kameraların dışa doğru çıkıntılı olduğunu düşününce firma bu konuda dersine iyi çalışmış ve tasarımı bozmadan kamerayı ön tarafa sığdırmayı başarmış. 5 MP çözünürlüğe sahip bu kamera 1080p Full HD video kaydı yapabiliyor. Kullanılan 86 derece geniş açılı lensiyle ve sanal flaşıyla özçekim konusunun firma tarafından önemsendiğini söylemek mümkün.
Telefona gücünü veren işlemciye bakınca Qualcomm üretimi 2.2 GHz 4 çekirdekli Snapdragon 820 işlemciyi görüyoruz. Bu işlemciye Adreno 530 grafik işlemci eşlik ediyor. Telefonun Antutu puanı 140.300 ile oldukça yüksek diyebiliriz. 4 GB ram bellek kullanılan telefonda 32 GB ve 64 GB dahili depolama kapasitesi sunuluyor. İstenirse 2 TB' ye kadar MicroSD kart ile hafıza genişletilebiliyor.
Firmanın en çok eleştiri aldığı konulardan biri olan düşük kapasiteli batarya sorununun bu telefon ile çözüldüğünü söyleyebiliriz. HTC 10' un bataryası 3.000 mAh kapasiteye sahip ve gövdeye birleşik, çıkarılamayan yapıda bulunuyor. Hızlı şarj özelliği ile 30 dakika içinde tamamen boşken yarısına kadar dolabiliyor.
Diğer taraflarına bakınca telefondaki parmak izi okuyucunun oldukça hassas olduğunu ve sadece 0.2 saniyede parmak okuma hızıyla göz doldurduğunu söyleyebiliriz. Buna ek olarak firmanın en beğenilen özelliklerinden olan BoomSound özellikli çift Stereo hoparlörler bu modelde kullanılmış. Yüksek kaliteli ses kaydı yapabilen ve oynatabilen telefonun kutu içeriğinde yüksek kaliteli kulaklık bulunuyor.
HTC 10 FİYAT VE YORUM
HTC 10 Türkiye fiyatı henüz belli olmamakla birlikte 3.000 TL ile 3.500 TL arasında olacağı tahmin ediliyor.
Editör Yorumu: HTC' bu kez dersine iyi çalışmış ve Galaxy S7 ile LG G5 e karşı dişli bir rakip yaratmış. Optik görüntü sabitleyicili ön kamerasıyla, USB Type-C bağlantı teknolojisiyle, BoomSound hoparlörleri ve artırılabilir hafızasıyla kullanıcıların kalbini çalacak gibi duruyor.
NeOldu.com / İlkay ENGİN