HTC One A9 Detaylı İncelemesi
iPhone 6 İkizi Gibi Tasarım
HTC firması One M7 modeliyle aslında ilk bu tasarım dilini kullanmaya başlamıştı. Ardında M8 ve M9 modelleriyle de benzer bir dil kullansa da Apple iPhone 6 ile ilk çıktığında HTC’ nin eleştirilerine maruz kalmıştı. Hatta birçok kullanıcı iPhone 6’ yı HTC One M7 çakması tasarımı var diye eleştirmişti fakat sonra iPhone fırtınası ortalığı kasıp kavurdu ve HTC aynı şekilde M8 ve M9 modeliyle cevap veremeyince sanki bu tasarım iPhone 6’ nın özgün tasarımıymış gibi algılandı. Şimdi bu One A9 modeli ilk çıktığında sanki iPhone 6 ikizi gibi olmuş diyoruz.
Bu tasarımda ilk olma ve özgünlük HTC firmasına ait. Bu yüzden One A9 modeli iPhone’ ye benziyor eleştirilerini HTC pek kabul etmiyor ve bu zaten benim tasarımımdı diyor. Aslında durum böyle ama ilk bakınca iPhone 6’ yı görmeniz mümkün çünkü sadece kasa tasarımı değil, kamera olsun flaş olsun veya hoparlör olsun neredeyse hepsi iPhone 6 ile aynı gibi. Kameranın çıkıntılı yapısı da buna dahil…
Android 6 ile Snapdragon 617 İşlemci
HTC işletim sisteminde yeni model ile birlikte Android işletim sisteminin en son sürümü olan ve piyasadaki telefonların çoğunda henüz bulunmayan 6.0 Marshmallow yüklü olarak geliyor. Bu bakımdan Nexus cihazlardan sonraki ilk ve en son Android sürümünü kullanma avantajı sağlıyor.
İşlemci tarafına bakınca orta-üst segmente konumlandırılan Snapdragon 617 işlemci kullanılmış. Bu işlemci 4 adet 1.5 GHz, 4 adet de 1.2 GHz hızında çalışan toplam 8 çekirdekten gücünü alıyor. İşlemcinin 64 Bit yapıda olduğunu ekleyelim. Grafik işlemcisine bakında Adreno 405 kullanılıyor. Bu sistem 2 GB Ram ile destekleniyor. Telefon performans anlamında genel olarak beklentiyi karşılayabilecek kapasitede fakat ağır grafikli oyunlarda bu donanım yavaşlamalar yaşatır.
RAW Fotoğraflar ve 24 Bit Hi-Res Ses Desteği
HTC One A9 13 MP lik arka kameraya ve çift renkli flaşa sahip. HTC Ultrapiksel inadından vazgeçerek megapiksel tarafına dönmüş. Ultrapiksel kameraları kullanıcılar tarafından çok eleştirilmiş ve hatta testlerde aldığı sonuçlarla diğer kameralar karşısında hayal kırıklığı yaşatmıştı. Şimdi bu hatasını düzelten firma, kameraya ek olarak optik görüntü sabitleme (OİS) ham fotoğraf dediğimiz RAW formatlı fotoğraflar çekmenize olanak sunuyor. Raw formatlı fotoğraf konusunda rakibi LG G4 ile yarışacak olan A9, gelişmiş kamera modlarının yanısıra 1080p Full HD çözünürlüğünde videolar çekebiliyor. Ne yazık ki model 4K video kaydına destek vermiyor. Ön tarafında bulunan önceden bildiğimiz Ultrapiksel kamera ile düşük ışıkta daha başarılı özçekimler yapabilmeniz hedefleniyor.
Ses konusunda telefona ilk bakanlar HTC’ nin ekranın üstünde ve altında yer alan alıştığımız BoomSound stereo hoparlörlerini arayacaktır. Bu modelde maalesef BoomSound çift hoparlör yerine telefonun alt noktasında konumlandırdığı hoparlörüne güveniyor. Bu tabiî ki ses yüksekliği konusunda BoomSound ile yarışamaz ama Dolby ile dijital ses konusundaki işbirliğini devam ettiren firma kulaklıkla dinlediğiniz müziğin kalitesini 24 Bit Hi-Res ses desteği ile kapatıyor. Kısacası HTC bu modeliyle kaliteli müziği hoparlörden değil kulaklıktan dinleyin mesajı veriyor fakat burada değinilecek bir nokta daha var. Telefonun yanında kutudan normal bir kulaklık çıkıyor. Yani bu kulaklıklar ile Hi-Res ses dinlemeniz ve sesteki detayları duyabilmeniz mümkün değil. Mutlaka Hi-Res özellikte bir kulaklık almanız gerekiyor. HTC telefonun yanında satın alabileceğiniz bir aksesuar olarak bu kulaklıklardan sunuyor fakat kullanıcı ekstradan para verip bunu alır mı orası tartışılır.
Tek Seçenek 16 GB Dahili Depolama
One A9 ülkemizde tek seçenekli olarak 16 GB dahili hafıza ile satışa sunulacak. Dünyada 32 GB depolama seçeneği bulunurken HTC ülkemizde bunu satmamayı tercih etmiş. Aynı şekilde ülkemizde satılan modellerde yalnızca 2 GB Ram bellek bulunurken dünyada satılan modellerde 3 GB Ram tercih edilebiliyor. Mantıklı bakılacak olunursa bu telefonun ve donanımın ram ihtiyacı 3 GB’ den aşağı olmamalıdır fakat HTC bu telefonun amiral gemisi olan M serisinin önüne geçmesini istemediği için sanırız böyle yapıyor.
Yalnızca 16 GB depolama alanı olması endişe yaratmasın HTC bu One A9’ da harici hafızaya destek sunmuş. Telefon 200 GB’ ye kadar hafıza kartı işleyebiliyor. Bu da telefon için gerçekten çok iyi bir rakam. Hafıza sorununuzu bir hafıza kartı ile çözebilirsiniz. Yukarıda da bahsettiğimiz üzere RAW fotoğraflar ve Hi-Res sesler mevcut kapasiteyi kolayca dolduracaktır. Eğer bu iki özellikten sıkça faydalanırım diyorsanız mutlaka hafıza kartı almalısınız.
Işık Hızında Parmak İzi Okuyucu
Son çıkan modellerin vazgeçilmez güvenlik donanımı parmak izi okuyucu One A9’ da da mevcut. Ekranın altında yatay vaziyette bulunan parmak izi okuyucu hızıyla şaşırtıyor. Yapılan testlerde tanımladığınız parmağınızı daha tuşa bastığınız gibi okuyup ekran kilidini açan telefon bu konuda övgüyü hak ediyor. Hatta iPhone’ler ile karşılaştırılan One A9 parmak okuma hızıyla onları geride bırakıyor.
Tüm bu özelliklerin yanında telefonun 2.150mAh bataryası bulunuyor. Bu batarya değeri 5” ekran için çok ideal olmasa da günlük kullanımı karşılayacak seviyede denebilir. Eğer telefon ile uğraşan biriyseniz gün içinde telefonu şarj etmeniz gerekecektir. Bu konuda da imdada hızlı şarj teknolojisi yetişiyor. Telefon Quickcharge 2.0 desteği ile çok hızlı şarj oluyor.
Ülkemize gümüş, gri ve bordo renk seçenekleriyle gelen telefona sahip olmak istiyorsanız orta-üst segment için çok denebilecek bir meblağ olan 2.499,00 TL’ yi gözden çıkarmanız gerekiyor. Bu fiyatıyla HTC’ nin rakiplerine göre biraz yüksekten uçtuğunu söylemek mümkün…
İlkay Engin
NeOldu.com