Hucurât Suresi 11. ve 12. Ayetler Ne Anlatıyor? Mealleri

İnsanlar arasında eşitlik, saygı ve sevgi konularına değinen Hucurat suresi 11. ve 12. ayetleri detaylıca inceledik. İşte ayet tefsirleri ve açıklamaları.
Hucurât Suresi 11. ve 12. Ayetler Ne Anlatıyor? Mealleri

Hucurat Suresi 11. ve 12. Ayetlerin Mealleri ve Verilen Mesajlar

Allah (c.c) insanları yaratırken “insanlık” bakımından herkesi eşit şekilde yaratmıştır. Yani, kimseyi kimseden üstün olarak yaratmamıştır. İslam dini gelmeden önce İnsanlar birbirlerine karşı üstünlük taslarlardı, kabilelerinin diğer kabilelerden daha iyi olduğunu söylerler, köleler, zenciler veya fakirlerle alay ederlerdi. İslam dini hâkim olduktan sonra Allah (c.c) bunların yasak olduğunu bir kere daha Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderdiği ayetlerle yeniden pekiştirmiştir. Hucurât Suresi 11-12. ayetlerde verilen mesajlar da buna yöneliktir. Irkçılık konusuna değinen Hucurat Suresi 13. Ayet'i incelemek isterseniz linke tıklamanız yeterli olacaktır.

İşte Hucurat Suresi 11. ve 12. ayetlerin tefsiri ve verilen mesajlar;

Hucurat Suresi 11. ve 12. Ayetlerin Arapça Türkçe Yazılışları ve Meali

Hucurat Suresi Hakkında Bilgiler

Hucurât Suresi 11-12. ayetlerde verilen mesajlara geçmeden önce ayetleri yazalım;

Hucurat Suresi 11. Ayet Arapça Yazılışı

ا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا يَسْخَرْ قَومٌ مِّن قَوْمٍ عَسَى أَن يَكُونُوا خَيْرًا مِّنْهُمْ وَلَا نِسَاء مِّن نِّسَاء عَسَى أَن يَكُنَّ خَيْرًا مِّنْهُنَّ وَلَا تَلْمِزُوا أَنفُسَكُمْ وَلَا تَنَابَزُوا بِالْأَلْقَابِ بِئْسَ الاِسْمُ الْفُسُوقُ بَعْدَ الْإِيمَانِ وَمَن لَّمْ يَتُبْ فَأُوْلَئِكَ هُمُ الظَّالِمُونَ ﴿١١﴾

Hucurat Suresi 11. Ayet Arapça Türkçe Okunuşu

Yâ eyyuhâllezîne âmenû lâ yeshar kavmun min kavmin asâ en yekûnû hayran minhum ve lâ nisâun min nisâin asâ en yekunne hayran minhunne, ve lâ telmizû enfusekum ve lâ tenâbezû bil elkâb(elkâbi), bi’sel ismul fusûku ba’del îmân(îmâni), ve men lem yetub, fe ulâike humuz zâlimûn(zâlimûne).

Hucurat Suresi 11. Ayet Türkçe Meali

“Ey iman edenler! Erkekler diğer erkeklerle alay etmesinler; onlar kendilerinden daha iyi olabilirler; kadınlar da diğer kadınlarla alay etmesinler; alay edilen kadınlar edenlerden daha iyi olabilirler. Biriniz diğerinizi karalamayın, birbirinize kötü ad takmayın. İman ettikten sonra fâsıklıkla anılmak ne kötüdür! Günahlarına tövbe etmeyenler yok mu, işte zalimler onlardır.” (Hûcurat 11)

Hucurat Suresi 12. Ayet Arapça Yazılışı

يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اجْتَنِبُوا كَثِيرًا مِّنَ الظَّنِّ إِنَّ بَعْضَ الظَّنِّ إِثْمٌ وَلَا تَجَسَّسُوا وَلَا يَغْتَب بَّعْضُكُم بَعْضًا أَيُحِبُّ أَحَدُكُمْ أَن يَأْكُلَ لَحْمَ أَخِيهِ مَيْتًا فَكَرِهْتُمُوهُ وَاتَّقُوا اللَّهَ إِنَّ اللَّهَ تَوَّابٌ رَّحِيمٌ

Hucurat Suresi 12. Ayet Arapça Türkçe Okunuşu

Yâ eyyyuhâllezîne âmenûctenibû kesîran minez zanni, inne ba’daz zanni ismun, ve lâ tecessesû ve lâ yagteb ba’dukum ba’dâ(ba’dan), e yuhıbbu ehadukum en ye’kule lahme ahîhi meyten fe kerihtumûhu, vettekullâhe, innallâhe tevvâbun rahîmun.

Hucurat Suresi 12. Ayet Türkçe Meali

“Ey iman edenler! Zannın çoğundan sakının; çünkü bazı zanlar günahtır. Gizlilikleri araştırmayın, birbirinizin gıybetini yapmayın; herhangi biriniz, ölmüş kardeşinin etini yemekten hoşlanır mı? Bak bundan tiksindiniz! Allah’a itaatsizlikten de sakının. Allah tövbeleri çokça kabul etmektedir, rahmeti sonsuzdur.”

Hûcurat 11. Ayette Verilen Mesajlar

Her ayetin bir iniş sebebi olduğu gibi Hûcurat Suresi 11. Ayetin de bir iniş sebebi vardır. Sahabelerden Sabit b. Kays, kulakları ağır işiten bir adamdı ve bundan dolayı Peygamber Efendimizin (s.a.v) oturduğu mecliste daima ona yakın oturmak isterdi. Sabit B. Kays bir gün sabah namazının ikinci rekâtına yetişince namaz bittikten sonra insanları yararak Peygamber Efendimizin yanına ulaşmaya çalışır. Bu durumdan rahatsız olan bir adam ona “Otur oturduğun yere, zaten yeterince cemaati rahatsız edip buraya kadar geldin.” Diye çıkışır. Bunun üzerine Sabit b. Kays, “sen kimsin?” diye sorunca, adam ona “ben falanca kişiyim” der, bunun üzerine Sabit b. Kays “hayır, sen o adam değilsin. Falanca kadının oğlusun” diyerek sahabenin cahiliye dönemindeki kötü bir durumunu ayıplar ve bunun üzerine Hûcrat Suresi 11. Ayet indirilir ve Müslümanlara hitaben birbirleriyle alay etmemeleri, ola ki alay ettiğiniz kişi sizde daha hayırlı olabilir denir.

Burada bize verilen mesaj; durumumuz, konumumuz, maddi ve manevi değerimiz ne kadar yüksek olursa olsun başka insanları ayıplamamız, kusurlarını açığa çıkartmamız yasaklanmıştır. Geçmişte yapılan hatalar yüzünden insanları ayıplamak, insanların sahip oldukları bir özürden dolayı onlarla alay etmemiz yasaklanmıştır. İslam’da herkes kardeştir ve üstünlük ancak takva ile yani Allah’tan (c.c) daha çok korkmakla olur. Bunun dışında hiçbir insanın başka insanüstünde üstünlüğü yoktur mesajı verilmektedir.

Hûcurat Suresi12. Ayette Verilen Mesajlar

“Zan” kelime anlamı olarak sanmaktır yani tahminde bulunmaktır. “Sanırım böyle”, “zannımca şöyledir” diye başlayan her sözde zan vardır yani tahmin vardır bu tahmin de insanın yanılmasına neden olabilir ki zannın çoğundan sakınılması gerektiği konusunda Allah (c.c) biz Müslümanları uyarmaktadır. Biri hakkında yaptığımız bir yorum, düşüncelerimiz bizi yanıltabilir ve bu da günah olarak bize yeter. Çünkü yaptığımız her hareketin bedeli olan kıyamet gününde Allah (c.c) ya ödüllendirir veya cezalandırır. Bu sebeple her ne olursa olsun hakkında kesin olarak bilgimiz olmayan durumlar hakkında yorumda bulunmamız doğru değildir. Ayetin devamında insanların gizliliklerinin araştırılmaması emri verilmektedir. Yani insanların özel hayatı ile ilgili araştırmalar yapmak ve bunları öğrenerek yaymak kesinlikle haramdır. Hûcurat Suresi 12. Ayette verilen mesajın bir başka bölümü ise insanların birbirlerinin gıybetini yapmalarının yasak olduğudur. Yani bir insanın durumu, yaptığı hareketleri başka bir yerde alay konusu olsun ya da olmasın anlatmak gıybettir yani dedikodudur. Allah (c.c) gıybet yapmayı, ölmüş bir Müslüman kardeşinin etini yemeye benzetmiş ve bunun ne kadar tiksindirici olduğunu belirtmiştir.

Bize verilen mesaj şudur; her ne olursa olsun, bir insan hakkında alay etmek amacıyla veya başka bir amaçla dedikodusunu yapmamız yasaktır. Dedikodu veya gıybet yapmak, ölmüş bir Müslüman kardeşimizin etini yemek gibidir. Bu da insanın midesini bulandırır. Eğer böyle bir şey yapmışsak, derhal gıybetini yaptığımız kardeşimizden helallik almalı ve aynı zamanda işlediğimiz bu günahtan dolayı tövbe etmeliyiz. Allah’ın (c.c) tövbeleri geri dönmemek şartıyla kabul ettiğini aklımızdan çıkartmamalıyız.

YORUMLAR (10)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
10 Yorum