Hz. İbrahim'in (A.S.) Tevhide Verdiği Önem Hakkında Kısaca Bilgi?
Tevhid inancı peygamberlerin ortak inancıdır. Yeryüzünde ki ilk tevhid inancını kabul edip ona hayatında ve düşüncesinde yer veren Hz. Adem’dir. Fakat Hz. İbrahim (a.s.) tevhid akidesinin bayraktarı gibi gösterilir. Bunun birçok nedeni vardır.
Hz. İbrahim (a.s.)'ın Tevhid Bayraktarlığı
Hz. İbrahim (a.s.)'ın tevhid bayraktarı olarak gösterilme nedenleri şu şekildedir:
- Enam Suresi 6. ve 75. ayetinde "İbrahim'in kesin bir imana erişmesi için yerin ve göklerin melekutunu gösterdik" bu gerçeğe işaret edilmektedir. Allah tarafından Hz. İbrahim’e yerin ve göklerin melekutu gösterilmiştir. Allah’ın vahdaniyeti için kevni/ontolojik delillerin şehadetinde Hz. Ibrahim'e daha parlak bir tevhid penceresi açılmıştır.
- Hz. İbrahim, çocuğunu kurban etmek ve ateşe atılmak gibi çok çetin imtihanlardan geçmiş belki de yegâne peygamberdir. Onun bu zorlu imtihanları başarıyla geçmiş olması, Allah’a olan sevgi, saygı ve bağlılığının muhteşem boyutuna işaret etmektedir. Bu da Hz. İbrahim'e tevhid konusunda farklı bir ayrıcalık kazandırmıştır.
- Hz. İbrahim (a.s), kendisinden sonra gelen birçok peygamberin babasıdır. Bu nedenle peygamberliğin en üstün talimi olarak bilinen tevhid düşüncesi için adeta bir sembol haline gelmiştir.
- Hz. İbrahim(a.s)'ın tevhid üzerine kurulu olan dini, daha sonraki semavi dinlerin de simgesi olmuştur. Dünyada semavi ve gayr-ı semavi olan dinler söz konusudur. Dünyadaki semavi dinlerin en bariz özelliği de tevhid inancıdır. Bu dinlerin ilk kaynağı Hz. İbrahim (a.s)'ın dini kabul edilir. Onun inandığı din diğer semavi dinlerin üst şemsiyesi durumundadır. Bu nedenledir ki, şu anda yaşayan üç semavi dine de “İbrahimi dinler”denilmektedir. Bu dinin peygamberi olan Hz. İbrahim(a.s.)'da semavi dinlerin bayrağı olarak bilinen tevhid inancının öncü bayraktarı konumuna gelmiştir.
- Eski dönemde gelen peygamberlerden hiç birinin dini Hz. İbrahim (a.s.)'ın dini gibi canlı kriterleri ve ritüelleriyle devam edip, kendisinden sonra gelen Yahudilik, Hristiyanlık ve İslam gibi semavi dinleri etkilememiştir.
Hz. İbrahim Ritüelleri İslamiyet'te Geniş Yer Tutar
Hz. İbrahim (a.s.)'ın ritüelleri, özellikle tevhidin ilk simgesi konumunda olan Kâbenin varlığı İslamiyet'te devam etmektedir. Ayrıca Hz. İbrahim(a.s)'ın Hac, Namaz gibi ibadetlerdeki ritüellerin varlığı bütün haşmetiyle İslam’da da devam etmektedir.
İşte bu durum tevhid inancının canlılığını da beraberinde getirmiştir. Bu nedenle, mecaz ya da simgesel olarak Hz. İbrahim için “Tevhid inancının insanlık camiasındaki tezahürü, bu inancın mi’yarı, mimarı ve bayraktarı” gibi unvanlar kullanılmaktadır. Allah tarafından kendisine “Allah’ın dostu (halilurrahman)” unvanı verilmiştir. Bu ifade Hz. İbrahim(a.s.)'a son derece uygun ve yakışır bir saygı ifadesidir.
Önerilen İçerik: Kelime-i Tevhid Anlamı, Okunuşu, Arapça ve Türkçe Yazılışı
NeOldu.com / DİN