Hz. Muhammed’in Peygamberlikle İlgili Görevleri

Peygamber efendimiz Hz. Muhammed S.A.V'ın peygamberlikle ilgili birçok görevi vardır. Bu görevlerin başında tebliğ ve tebyin görevi gelir.
Hz. Muhammed’in Peygamberlikle İlgili Görevleri

Peygamberlik Görevleri Hakkında Bilgiler

Allah'ın yeryüzündeki peygamberlerine verdiği bir kaç görev vardır. Bu görevlerin arasında dini tebliğ etmek ve tebyin görevi vardır. Peygamberler Allah'ın emirlerini insanlara iletmek için görevlilerdir. Son peygamber Hz. Muhammed S.A.V'de bu görevler ile Allah tarafından sorumlu tutulmuştur.

İşte peygamberlerin görevleri...

Hz. Muhammed'in Peygamberlik Görevleri

hz muhammed peygamberlik gorevleri

Hz. Muhammed (s.a.v), son gönderilen peygamberdir. Kur’an’ı Kerim, O’na gönderilmiş ve O da tüm insanlığa Allah’ın emir ve yasaklarını tevdi etmiştir. Hz. Muhammed’in peygamberlikle ilgili görevleri vardır her peygamber gibi. Bu görevler şunlardır;

1. Tebliğ Görevi
2. Tebyin Görevi
3. Teşri Görevi
4. Temsil Görevi

Tebliğ Görevi

“Tebliğ” alınan bir emri aktarmaktır. Hz. Muhammed (s.a.v), Allah’tan aldığı vahiyleri insanlara tebliğ etmekle mükellef kılınmıştır. Kur’an’ı Kerim’in 6666. Ayetinin tamamı tüm insanlığı ilgilendiren ayetlerdir ve insanlar bu ayetlerden sorumludurlar. Nasıl yaşamaları gerektiği, ticarette nelere dikkat etmeleri gerektiği, aile hukuku, eş hukuku, kadın hakları ve daha insan hayatını ilgilendiren tüm konular Kur’an’ı Kerim’de belirtilmiştir. Hz. Muhammed (s.a.v) Allah’ın (c.c) Cebrail (a.s) vasıtasıyla gönderdiği ayetleri, insanlara tebliğ ederek bu ayetlere uymalarını emrederek tebliğ görevini yerine getirmiştir.

Tebyin Görevi

Kur’an’ı Kerim’in bazı ayetlerini insanların anlaması mümkün değildir. Bu ayetler, Peygamberler tarafından insanlara açıklanırlar. Her peygamberin görevlerinden biri olduğu gibi Hz. Muhammed’in de görevlerinden biri olan “tebyin görevi” de budur. Yani Allah’ın gönderdiği ayetleri insanların anlayabilecekleri şekilde onlara aktarmak ve insanların nasıl davranmaları gerektiğini açıklamaktır. Hadis, yani peygamber efendimizin söylediği sözler de tebyin manasındadır. Çünkü her hadis bir ayetin açıklamasıdır.

Teşri Görevi

Müslümanların Kur’an’ı Kerim’de yer alan her ayete uymaları bir sorumluluktur. Ancak bazı ayetlerde nasıl davranılması gerektiği ile ilgili net bilgiler verilmemektedir. Mesela namazın 5 vakit olduğu Kur’an’ı Kerim’de vardır ama namazın günün hangi bölümlerinde kılınması ile ilgili bilgiler yer almamaktadır. Teşri görevi tam da burada devreye girer. Peygamber Efendimiz (s.a.v) namazın hangi saatlerde kılınması gerektiğini bildirmiştir. Bunun gibi orucun hangi saatler arasında tutulması gerektiği ve diğer bazı konularda da Hz. Muhammed (s.a.v) insanlara yol göstericilik yapar. Biz ise tüm bunları günümüze rivayetler yoluyla gelen hadislerden ve mezhep alimlerinden öğreniyoruz.

Temsil Görevi

Temsil, kelime anlamı olarak bir sorumluluğu yerine getirirken nasıl davranılması gerektiğini göstermek manasına gelir. Hz. Muhammed’in (s.a.v) görevlerinden biri de temsil görevidir. Yani insan için dini ve sosyal yaşantının nasıl olması gerektiğini kendi hayatıyla göstermesidir. Nitekim Hz. Aişe’ye (r.a) “Peygamber nasıl yaşar?” diye sorduklarında O cevaben “Peygamber yürüyen bir Kur’an gibi yaşar” demiştir. Yani insanların yaşam alanlarında gerek dini açıdan gerekse de dünya açısından ne şekilde davranmaları gerektiğini kendi hayatıyla göstermiştir.

Hz. Muhammed, insanlara nasıl yaşaması gerektiğini, ibadetleri ne şekilde yapmaları gerektiğin, yaşamları boyunca Allah’ın (c.c) rızasını nasıl kazanabilecekleri ile ilgili bilgileri en ayrıntılı şekilde verir yani kendi üzerine düşen sorumlulukları yerine getirir. Hz. Muhammed’in peygamberlikle ilgili görevleri, yukarıda anlattığımız gibidir ve biz Müslümanlar olarak tüm bunlara uymakla sorumluyuz...

YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum