İbadet Nedir? Nasıl Yapılır? Kısaca İbadet Örnekleri

Allah'ın rızasını kazanmak maksadı ile yapılan ibadetler hakkında bilgileri bu içeriğimizde derledik. İşte İnsanların yapmakla yükümlüğü olduğu ibadetler.
İbadet Nedir? Nasıl Yapılır? Kısaca İbadet Örnekleri

İbadet Konusu Hakkında Bilgiler

İnsanların var oluş amacını tanımlayan kelimelerden biri olan İbadet, Allah'a olan kulluk vazifemizi yerine getirmek için yapılır. Bu içeriğimizde ibadet kelimesinin anlamını, islamda olan yerini, ibadet çeşitlerini ve neden ibadet edilmesi gerektiği gibi konuları sizlerle paylaşacağız. İşte ibadet konusu hakkında detaylı bilgiler...

İbadet Nedir? (Kısa ve Öz tanımı)

İbabet; sözlük anlamı olarak, itaat etmek, boyun eğmek, kulluk etmek ve tevazu göstermek demektir. İslam dini içerisinde yapılan ibadetin anlamı ise “Rabbine tazim için yaptığı, fiil ve niyete bağlı olarak yapılmasında sevap olan ve Allah’a yakınlık ifade eden şuurlu itaat” olarak belirtilmektedir.

İbadet Nasıl Yapılır?

İbadet Nedir?

İbadet konusu oldukça genel bir kavramdır ve tek bir ibadet şekli bulunmaktadır. Örnek vermek gerekirse; Allah için camii içerisinde ya da evde namaz kılmak nasıl ibadet olarak değerlendiriliyorsa, herhangi birisine iyilik yapmak, güler yüz göstermek, muhtaç birine yardım etmek de aynı zamanda ibadet olarak adlandırılmaktadır. Allah’ı hoşnut eden her şey aslında bir nevi ibadet etmek anlamına gelmektedir.

İbadetin Amacı Nedir?

Müslümanlar Allah yolunda ibadet yaparlar. İbadetleri yapmalarındaki yegane amaç da “Allah’ın sevgisini kazanmaktır.”

Allah inancına sahip olanların ibadet etmelerinin sebeplerini aşağıda sıraladık;

1. Bizi yaratan yüce Rabbimize karşı kulluk vazifemizi yerine getirmemiz ve onun emirleriyle hareket etmemizdir.
2. Varlıkların kulluk ve itaade, Allah’a boyun eğmeleri, sevgi ve saygı göstermeleridir.
3. Allah’a yaklaşmak için, kulluk bilinciyle yapılan birtakım hareket ve davranışlardır.

İbadet Çeşitleri Nelerdir?

İbadet Nedir?

İnsanların Allah’ın sevgisini kazanmak için yaptığı ibadetlerin üç çeşidi vardır. Bu ibadetler fiililn yapılış biçimine ve niyete göre değişkenlik göstermektedir. İşte ibadet çeşitleri...

1. Bedeni İbadetler
2. Mali İbadetler
3. Hem Bedeni Hem Mali İbadet

Bedeni İbadetler Nelerdir?

Bedeni yapılan ibadetler, fiziksel olarak yapılan ibadetlerdir. Bu ibadetlerin en önemli özelliği başkalarına vekalet verilerek yapılamaz olmasıdır. Bu nedenle, bedeni ibadetler kişinin bizzat yaptığı ibadetler olarak nitelendirilir. Bedeni ibadetleri örnekler; namaz kılmak ve oruç tutmak gibi farz olan ibadetlerdir.

Ancak, sağlık durumu elverişli olmayan insanlar oruç tutmak yerine fidye vererek oruçtan muaf sayılabilir.

Mali İbadetler Nelerdir?

Mali ibadetler, isminden de anlaşılacağı üzere para, mal ve mülkle yapılan ibadetlerdir. Örnek vermek gerekirse, zekat vermek, sadaka vermek, kurban kesmek mali ibadetler arasındadır…

Bu ibadet çeşitleri vekalet verilerek yaptırılmaktadır. Kurban kesme ibadetini de kesen kişiye her hissedar vekalet verebilmektedir.

Hem Bedeni Hem de Mali İbadetler

Hem para verilerek hem de bedenle yapılan ibadetlere en güzel örnek Hacca gitmek olarak söylenebilir. Maddi gücü yeten ve sağlık durumu iyi olan herkes için hem maddi hem de bedeni olarak yapılan Hac ziyareti farzdır.

İslamda En Önemli İbadet Hangisidir?

İslam dininde ilk ve en önemli yapılması gereken ibadet "namaz" dır. Bunun sebebi ise iman olmadan islam olmaz düşüncesidir. İslam alimlerinin öğretilerine göre Namaz dinin direğidir ve namaz kılmak imanı güçlendirir.

Kimler İbadet Etmekle Yükümlüdür?

Müslümanlığı kabul eden ve müslüman olan her kişi Allah'a olan kulluk vazifesini yerine getirmekle yani ibadet etmekle yükümlüdür. Burada dikkat edilmesi gereken husus ise müslüman kişinin akıl baliğ olmasıdır yani akıllı, sıhhatli ve büluğ çağına ermiş olmasıdır.

İbadet Sayılan Davranışlar Hangileridir?

Günlük hayatımızda davranışlarımıza yerleşen bazı şeyler ibadet yerine geçmektedir. Bu fiillere en güzel örnekler ise şunlardır;

1. Selam vermek ve almak
2. Beytülmal-ı korumak (Devlet malını, topluma ait olan her şeyi)
3. Bir canlıya zarar veren herhangi bir şeyi ortadan kaldırmak
4. Allah'ı anmak tesbih etmek
5. Küçüklere merhametli davranmak
6. İnsanlara gülümsemek
7. Abdest almak
8. Ağaç veya bitki dikmek
9. Canlılara İyi davranmak

YORUMLAR (12)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
12 Yorum