2. Dünya Savaşı Tarihi Kısa Özeti - İkinci Dünya Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

İkinci Dünya Savaşı, birçok siyasi ekonomik ve sosyolojik sonuçlar ortaya çıkarmıştır. Bizlerde bu içerikte İkinci Dünya Savaşını genel hatlarıyla inceledik. Peki, İkinci Dünya Savaşı neden çıktı? Siyasi ve ekonomik sonuçları ne oldu. Tarafları kimlerdi?
2. Dünya Savaşı Tarihi Kısa Özeti - İkinci Dünya Savaşı Nedenleri ve Sonuçları

İkinci Dünya Savaşı Nedenleri, Tarafları, İşgalleri ve Sonuçları

İkinci dünya savaşı nedenleri, tarafları, siyasi ve ekonomik sonuçları, birinci dünya savaşı sonrasında yaşanan bu sonuçların benzeri idi. Kayıtlara geçen bilgilere göre bu savaşta 80 milyondan fazla insan hayatını kaybetti, salgın hastalıklar, ekonomik krizler ve ülke sınırlarının değişmesi de savaşın sonuçları oldu.

Birinci dünya savaşının sona ermesiyle birlikte büyük devletler (İngiltere, Fransa, Rusya, İtalya, Amerika Birleşik Devletleri) ve diğer devlet bazı antlaşmalara imza attılar. Ancak bu antlaşmalar diğer bazı devletleri memnun etmedi ve bu da II. Dünya savaşının başlamasına neden oldu.

İkinci Dünya Savaşı Ne Zaman Oldu?

İkinci Dünya Savaşı, 1939-1945 yılları arasında yaşanan ve I. Dünya Savaşı’ndan sonra en büyük yıkımların gerçekleştiği savaştır. Tarih kaynaklarında yer edinen bilgilere göre bu savaşta 80 milyona yakın asker ve sivil hayatını kaybetti. Savaş, sadece ölümlerle de yetinmeyerek salgın hastalıkların başlamasına, ekonomik krizlerin yaşanmasına ve ülke sınırlarının yeniden çizilmesini de beraberinde getirdi.

İkinci Dünya Savaşı’nın Nedenleri Nelerdir?

  1. Birinci Dünya Savaşı’nda yenilen devletlerin ağır şartlara maruz bırakılmaları,
  2. Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra çıkar kavgalarının başlaması ve harita sınırlarının oluşturulmasında etnik parçalanmaların meydana gelmesi,
  3. Birinci Dünya Savaşı’nın çıkar ilişkilerinde Almanya ve İtalya’nın aleyhine sonuçlanması
  4. Japonya’da ve Asya kıtasında Avrupalı istilasına izin verilmek istenmemesi, II. Dünya Savaşı’nın başlaması için kaçınılmaz bir neden oldu.

İkinci Dünya Savaşı’na Katılan Ülkeler Hangileridir?

80 milyon insanın yaşamını yitirdiği ve büyük boyutlarda ekonomik ve siyasi krizlere neden olan İkinci dünya savaşının nedenlerini yukarıda yazdık. Birinci Dünya Savaşı’nın bazı ülkelere memnuniyetsizlik getirmesi, II. Dünya Savaşı’nın başlamasına neden oldu. Haliyle savaşa katılanlar da yine savaşın sonuçlarından memnun kalmayan devletler oldu. Bu savaşta da yine devletler iki grupta savaşa girdiler. Bunlar; “Mihver devletler” ve “ müttefik devletler” olarak adlandırılmaktadır.

Mihver Devletler

  • Almanya
  • İtalya
  • Japonya
  • Çelik Pakt

Müttefik Devletler

  • Fransa
  • İngiltere
  • ABD
  • SSCB

İkinci Dünya Savaşı’nın Gelişimi

İkinci Dünya Savaşı’nın gelişim sürecinde İtalya, Almanya ve Japonya kendi aralarında anlaşarak “Üçlü Mihver Grubu” kurmuşlardır. Bu dönemde Almanya’da hâkim olan “Nazi Yönetimi” üstün Alman ırkını savunmuş ve “Versay Antlaşması”nı tanımadıklarını ilan ederek işgallere başlamışlardır. Bu dönemde Avusturya ve Çekoslovakya Alman işgaline uğramıştır.

Mihver Grubu üçlüsü bu şekilde savaşa zemin hazırlarken “Müttefik Gruplar” içerisinde yer alan İngiltere ve Fransa’ya daha sonra Amerika ve Rusya da dahil olmuştur.

Almanya ile Rusya arasında “tarafsızlık antlaşması” imzalanmış ve sene 1939’u gösterdiğinde Polonya’ya karşı savaş açılmış, İngiltere ve Fransa ise Polonya’ya güvence vermişlerdir. İkili güçten destek alan Polonya Almanya’ya savaş açınca İkinci Dünya Savaşı başlamıştır.

İkinci Dünya Savaşı Dönemi Yapılan İşgaller

İkinci Dünya Savaşı’nın başlaması ile birlikte işgaller de hızla büyümeye devam etmiş, Almanya’nın işgal ettiği Polonya Ruslarla paylaşılmıştır. Savaş bu şekilde devam ederken Almanlar işgallerine devam ederek yeni ülkeleri işgal etmeye başlamışlar ve sonuçta Danimarka, Norveç, Hollanda ve Fransa'yı da işgal ettikleri topraklar arasına eklemişlerdir.

Bu dönemde boş durmayan İtalya ise Arnavutluk’u işgal etmiş, Yunanistan’a ise saldırmaya başlamış ancak bu girişiminde başarısız bir sonuç almıştır. İtalya’nın başarısız olması Almanya için bir fırsat doğurmuş ve Almanya Balkanlara yönelerek Macaristan, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya'yı işgal ettiği topraklara eklemiştir. Bu durumda Almanya’nın Balkanları tehdit etmesi durumu söz konusu olunca Rusya safını değiştirerek müttefik gurubuna dahil olmuştur. Japonların ABD'nin Pearl Harbour Üssü’ne saldırması ile birlikte ABD de Müttefik Grubunda savaşa katılmıştır.

İkinci Dünya Savaşı’nın Sonuçları

İkinci Dünya Savaşı, tarihin en kanlı savaşlarından biri olarak kayıtlara geçmiş ve yeni dünya düzeni kurulmuştur. Maddeler halinde savaşın sonuçları şu şekildedir;

  • İkinci dünya savaşını demokrasiyi savunan ülkeler kazanmıştır.
  • Savaşın sona ermesiyle sömürgecilik faaliyetleri düşmüştür.
  • İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Birlemiş Milletler (BM) kurulmuştur.
  • Rusya Balkanlar bölgesinde güç kazanmıştır.
  • Türkiye’nin gücü ABD’ye yaklaşmıştır.
  • Almanya ikiye bölündü.
  • ABD ve İngiltere’nin desteği ile 1948’de Filistin topraklarında İsrail kurulmuştur.
  • Devletler arasındaki rekabet arttı.
  • Varşova Paktı ve NATO kuruldu.

Dünya barışının korunması adına İnsan Hakları sözleşmesi yayınlandı.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.