İntihal Ne Demek?
İntihal Nedir?
İntihal kelimesi başka bir kişinin bulduğu, ifade ve düşüncelerini kaynak göstermeden kendisine aitmiş gibi kullanmasına denir. İntihal bir tür hırsız ve sahtekarlıktır.
Ödünç alınan ifadeleri, fikirleri tırnak içerisinde yazmadan paylaşmak intihal yapmaya girer. İntihal kazayla veya bilinçli olarak yapılır. "II. Dünya Savaşı 1945'te sona ermiştir" cümlesi kaynak gösterilmemesi halinde intihal sayılmaz.
Yaygın bilgileri veya gerçek kabul edilen konularda tırnak içerisinde yazmamak sorun değildir. Başkalarına ait fikirler alıntı yapılırken yeni cümlelerle anlatılsa bile kaynak gösterilmesi gerekir.
İntihal Etmek, Yapmak Nedir?
İntihal yapmak demek bir eşyayı veya malı kimsenin haberi olmadan çalmak. İntihal etmek ise bir şeyi aşırmaktır. İkisi de neredeyse aynı anlama gelirken intihal yapmak veya etmek ciddi bir suç olarak kabul edilir. İş hayatınızda intihal yaparsanız ciddi cezalara tabii tutulursunuz.
İntihal Sözlük Anlamı Nedir?
İntihal kelimesinin birinci anlamı çalma, başka bir malı sahiplenme, ikinci anlamı aşırma, üçüncü anlamı ise hırsızlık yapma bir şeyi kimsenin görmediği bir zamanda saklamak anlamlarına gelmektedir.
İntihal Suç mu?
İntihal yapmak ciddi bir suçtur. Kariyerin silinmesine kadar değişen intihal yapma eylemi öğrenildiğinde cezasız kalmayacaktır.
Neden İntihal Yapılır?
Üniversitede tez veya iş yerinde makale hazırlayan kişiler sık sık intihale yapmaktadır. Öğrenciler üzerinde yapılan araştırmalar sonucunda hangi sebeplerden dolayı intihal yapıldığı ortaya çıkmıştır. Peki neden intihal yapılır? İşte intihal yapılmasının sebepleri;
- Zamandan tasarruf etmek isteyen öğrenciler veya işçiler genellikle intihale başvurur.
- Zamanında yapılmayan çalışmaları bir an önce yetiştirebilmek amacıyla yapılır.
- Anlatılmak istenilen konuyu desteklemek amaçlı yapılan alıntıların gözden kaçması sonucu belirtilmemesi intihale neden olur.
- Yapılan araştırmalara göre ilk okulda kopya çeken kişiler, üniversite hayatında da sık sık intihal yapmaktadır. İntihali normal bir şeymiş gibi kabul eden insanlar ciddi bir akademik suç işlediğinin farkında değildir. İntihalin yapılması durumunda öğrenciler düşük not alabilir veya işçilerin kariyeri sonlandırılabilir.
İntihal Türleri Nelerdir?
Birçok üniversitenin sayfalarında paylaştığı en çok bilinen intihal türleri nelerdir? En çok merak edilen intihal türlerini aşağıda bulabilirsiniz. İşte büyük küçük herkesi ilgilendiren intihal kelimesinin türleri;
Bul ve Değiştir
Bir yazının anahtar kelimelerinin eş anlamlı kelimelerle değiştirilmesi, genel yapısını bozmadan, kaynak göstermeden kullanılmaya devam edilmesine bul ve değiştir işlemi adı verilir. Alıntılar her zaman tırnak işaretleriyle belirtilmek zorundadır. Açık onay olmadan internet ortamından kesme ve yapıştırma işlemleri yapılırsa kaynak gösterilmeli, referans verilmelidir. Alınan fikrin tamamen size ait olduğuna dair yanıltıcı bir izlenim yaratmadığından emin olmalısınız.
Kopyalama
Hiçbir değişiklik yapılmadan yazının tek bir kaynaktan kopyalanmasına denir. Alternatif cümle başlangıçları ve bağlaçlar kullanılır. İçeriğin bir bölümü alıntı işareti olmadan alınır.
Klonlama
Başkasına ait bir içeriği kopyalayarak kendisine aitmiş gibi sunulmasına klonlama denir. İçerik hiçbir şekilde özgün değildir.
Geri Dönüşüm
Belirli bir kaynak gösterilmeden içerikleri, yazıları, ya da fikirleri farklı bir başlık değiştirerek yayınlamak.
Farklı Kaynakları Toplama
Benzer konular üzerine yazılmış yazıları bir araya getirerek kaynak gösterilmeden oluşturulması anlamına gelir.
İntihal Nasıl Önlenir?
İntihal yapmayı önleyebilmek için bilinmesi gereken intihalin bir hırsızlık ve sahtekarlık olduğudur. Ahlaki suç olan intihal toplumsal da bir suçtur. İntihal yapan kişiler ilgili kurumlar tarafından cezalandırılmalıdır.
Üniversitede veya iş hayatınızda tez yazmadan önce ilk olarak yazım kılavuzu sağlık bir şekilde okunmalıdır. Alıntı yazılar, tırnak içerisinde belirtilmeli, kurallara önem gösterilerek yazılmalıdır. Alıntı yaptığınız cümlelerin kaynaklarını da tezinizin bir kısmında belirtmekte intihali önleyecektir.