İslam’da Zararlı Alışkanlardan Korunma Yolları
İlahi dinler insanları zararlı alışkanlıklardan vazgeçirmek, insanları doğruya, iyiye, güzele sevk etmek için var olmuşlardır. Din toplumda refahı sağlamak, insanların birbiri ile olan ilişkilerini düzenlemek, Yaradan’a karşı sorumlulukları belirten bir kavramdır. Kutsal kitabımız Kuranı Kerim de bazı ayetlerde özellikle bu konulara değinilmiş ve insanlar doğru yola sevk edilmiştir. Din ahlak ve ibadet kurallarını beraber barındırır. Dini bütün bir insan ahlak kurallarına riayet eden kişidir.
İçki, Kumar ve Sigara Gibi Zararlı Alışkanlıklar İçin Kuranı Kerimde Bulunan Ayetler
İnsanların zararlı alışkanlıklardan uzak durması Kuranı Kerimde belirtilmiştir. Maide, Bakara, Nisa surelerinde açık açık insanların kötü alışkanlıklardan uzak durması belirtilmiştir. Zararlı alışkanlıkların vücuda zarar verdiği bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Sigara tüketimi akciğer kanserine neden olurken, içki siroz gibi hastalıklara neden olur. Kötü alışkanlıklar aynı zamanda ahlaki değerlere ters davranışlardır. İslamiyet insan sağlığına zarar veren her davranışı haram kılar. Bedenimiz emanettir ona göre bedenimize bakmamız gerektiği açık açık anlatılmıştır.
İslamiyet Zararlı Alışkanlıkları Neden Haram Kılar
Zararlı alışkanlıklar ahlaki olarak tasvip edilmez. Sürekli içki içen birisinin başka insanlara saldırması, yanlış davranışlarda bulunması hem dinen hem ahlaken uygun değildir. Kumar oynamak haramdır. Kumar oynayan kişi kendisini ve bakmakla yükümlü olduğu kişileri ihmal eder, zor duruma düşürür. Dinen haramdır, çünkü haksız kazanç sağlanmasına neden olur. İslamiyet’te başkalarını zarara uğratan davranış haram kılınmıştır. Her kulun hakkı eşittir ve kimsenin kimseye zarar verme hakkı yoktur. Kul hakkı çok büyük önem arz eder. Buda İslamiyet’te insana verilen değeri gösterir.
Zararlı Alışkanlıkların Din ve Bilim Yönü
Dinen belirtilen her şey bilimle kanıtlanmıştır. İslamiyet’i diğer dinlerden ayıran en büyük özellik de budur. Kuranı Kerimde geçen her ayetin açıklaması bilimle kanıtlanmıştır. Örnek verecek olursak zina İslamiyet’te haramdır. Zina yapmak birçok hastalığın bulaşmasına ve insanlar arasında yayılmasına neden olur. İnsan sağlığını tehlikeye atan bir davranıştır. Aynı zamanda toplumsal kurallar ve ahlak kuralları içinde de asla yeri yoktur. Din ve ahlak kuralları bir bütündür.
Önerilen İçerik: İnsanın (Bireyin) Güzel ve Ahlaklı Olmasında Dinin Rolü?
NeOldu.com / DİN