İslama Göre Rüya Tabiri Nedir? Rüya Tabiriyle İlgili Ayetler
İslam'da rüya tabirleri konusu oldukça köklü bir geçmişe sahip ve İslam alimleri tarafından uzun yıllar boyunca çalışılmıştır. İslam'ın ortaya çıkışıyla birlikte bu konuda yeni bir boyut kazanmış ve rüya tabirleri İslam kültürünün önemli bir parçası haline gelmiştir.
İslama Göre Rüya Tabiri Nedir?
İslam'a göre rüya tabirleri var olan ve işinin ehli kişiler tarafından yapılan bir yorumlamadır. Rüya tabileri, rüyalarımızın hayır mı yoksa şer mi olacağını öğrenmek için yapılır. Peygamber efendimiz de zaman zaman rüya tabiri yapmaktaydı. Aynı şekilde Kuran'ı Kerim'de de rüya ve tabileri ile ilgili özellikle Hz. Yusuf zamanından birçok olay anlatılır.
İslam'da Rüya Tabirlerinin Tarihi Kökenleri Nelerdir?
İslam öncesi dönemlerde de Arap yarımadasında rüyaların önemli bir yeri vardı ve rüyaların anlamını yorumlama geleneği yaygındı. İslam'ın ortaya çıkışıyla birlikte bu geleneğe yeni bir boyut kazandırıldı ve rüya tabirleri İslami literatürün bir parçası haline geldi.
İslam'da rüya tabirlerinin tarihi kökenleri arasında en önemlilerinden biri Hz. Peygamber'in rüyalarıdır. Hz. Peygamber'in rüyalarının gerçekleştiği ve önemli mesajlar içerdiği kabul edilir. Sahabe ve diğer İslam alimleri de Hz. Peygamber'in rüyalarının yorumlanması konusunda çeşitli çalışmalar yapmışlardır.
İslam tarihi boyunca birçok İslam alimi rüya tabirleri üzerine çalışmalar yapmıştır. Bunlardan bazıları, Hz. Peygamber'in yakın arkadaşları olan Hz. Ali, Hz. Ömer, Hz. Ebu Bekir, Hz. Zeyd gibi sahabilerdir. Ayrıca İslam alimleri arasında en ünlü rüya yorumcularından biri de Tabir-i Rüya kitabının yazarı olan İbn Sirin'dir. İbn Sirin'in kitabı, İslam dünyasında uzun yıllar boyunca rüya yorumlamak için başvurulan bir kaynak olmuştur.
İslam'da rüya tabirleri konusu, İslam dünyasındaki diğer kültürlerin etkisiyle de gelişmiştir. Özellikle İran, Türk ve Hint kültürlerinde rüya yorumlama geleneği oldukça yaygındır ve bu kültürlerin İslam dünyasına katılmasıyla birlikte İslam rüya tabirleri üzerine yeni yaklaşımlar da ortaya çıkmıştır.
Müslümanlıkta Rüyalar ve Rüya Tabirleri
İslam dininde rüya vardır. Rüya tabiri yapan üstatlar da vardır fakat dinimizde rüyalar bir senet gibi görülmez. İyi rüya gördüyse dua edilir ve gerçekte de iyilik bulması dileği söylenir. Dünya ve ahiret arasında Alem-i Misal denilen bir yer olduğu buyrulur. Dünyadayken insanın ruhunun zaman zaman bedeninden ayrılarak buraya gezintiye geldiği buyrulur fakat her rüyada bu böyle değildir. Her rüyada kişi Alem-i Misal'e gitmez. Burada bahsetmek gerekir ki rüyalar üçe ayrılır:
- Rahmani
- Şeytani
- Nefsani
Bu üçünün dışında kişilik bozuklukları olabileceği için bilinçaltına yerleşenleri görebilir. Bunları rüyasında gördüğünü zanneder. Salih rüya rahmani, karışık rüya şeytanidir. Sözü doğru olanın rüyası da doğru çıkar diye buyrulur.
Peygamber Efendimiz ve Rüyalar
Rüyalarla ilgili Kur'an-ı Kerim'de ayet vardır. Hz. Yusuf'un da gördüğü bazı rüyalar vardır. Aynı şekilde Hz. Peygamber'in de rüyaları yorumlattığı bilinir. Resulullah'ın rüyaları diye yazılmış olan eserler bulunmaktadır. Her ne kadar Hz. Yusuf'un tabir edip çıktığı rüyalar olsa da Kur'an'da şu sembol şu anlama gelir diye bir sözlük yoktur.
Aslında şahsi deneyimdir. Hz. Muhammed'in sabah namazından sonra cemaate dönüp rüya gören varsa anlatsın dediği bilinmektedir. Kimi zaman kendisi kimi zaman Hz. Ebubekir tarafından tabir edilirdi. Uhud günü gördüğü rüyadan dolayı Hz. Muhammed savaşa isteksiz çıkmıştır. Hz. Peygamber rüyayı hayra yorun, kötü rüya görürseniz Allah şerrinden korusun deyin buyurmuştur.
Rüya tabirleri oldukça önemli olduğu için doğru yapılması gerekiyor. Bu yüzden tabirleri işinin ehli üstatlara bırakmakta fayda var. Ancak yine de siz tabirin doğruluğunu sağlamak için doğrulama yapabilirsiniz. "Rüya Tabiri Nasıl Yapılır?" adlı içeriğimizde nasıl yapılacağını detaylı olarak anlattık.
Kur'an'da Geçen Rüya ile İlgili Ayetler
- Enfal Suresi 43. Ayet: Hani Allah, sana rüyandan onları az gösteriyordu; eğer sana onları açık gösterseydi, korkacak ve kumandada tartışacaktınız. Fakat Allah, selamete bağladı; çünkü O, bütün sinelerin özünü bilir.
- Yusuf Suresi 4. Ayet: Bir vakit Yusuf babasına: "Babacığım, ben rüyada on bir yıldızla güneşi ve ayı gördüm. Gördüm ki, onlar bana secde ediyorlar." dedi.
- Yusuf Suresi 5. Ayet: Babası: "Yavrum, rüyanı kardeşlerine anlatma, sonra sana bir tuzak kurarlar; çünkü şeytan, insana belli bir düşmandır.
- Yusuf Suresi 36. Ayet: Onunla birlikte zindana iki delikanlı daha girdi. Birisi: Rüyada kendimi şarap sıkarken görüyorum." dedi. Diğeri: "Ben, rüyada kendimi basımın üstünde bir ekmek götürürken görüyorum, ondan kuşlar yiyor. Bize bunun tabirim haber ver; çünkü biz seni iyilik sevenlerden görüyoruz." dedi.
- Yusuf Suresi 41. Ayet: Ey zindan arkadaşlarım, gelelim rüyanıza: "Biriniz, efendisine yine şarap sunacak, diğeri asılacak ve kuşlar basından yiyecek; işte fetvasını istediğiniz mesele halledildi!" dedi.
- Yusuf Suresi 43. Ayet: Bir gün hükümdar: rüyamda yedi arık ineğin yemekte olduğu yedi semiz inek ve yedi yeşil başakla diğer yedi kuru başak görüyorum. Ey efendiler, eğer rüya tabir ediyorsanız, bana rüyamı halledin!" dedi.
- Yusuf Suresi 44. Ayet: Dediler ki: Rüya dediğin, demet demet hayallerdir, biz ise hayallerin tabirini bilmiyoruz."
- Yusuf Suresi 46. Ayet: Gelip: "Yusuf, ey dosdoğru kişi, "yedi semiz inek. Bunları yedi arık inek yiyor ve yedi yeşil başakla diğer yedi kuru başak" rüyasını bize tabir et, ümit ederim ki, o insanların yanına cevapla dönerim, ola ki, değerini bilirler dedi.
- Yusuf Suresi 100. Ayet: Ana ve babasını taht üzerine çıkardı, hepsi Yusuf için secdeye kapandılar. Yusuf da:" Ey babacığım, işte bundan önceki rüyamın yorumu bu; gerçekten Rabbim onu gerçekleştirdi, cidden bana iyilikte bulundu; çünkü beni zindandan çıkardı; şeytan benimle kardeşlerimin arasını dürtüştürdükten (bozduktan) sonra sizi çölden buraya getirdi. Gerçekten Rabbim, dilediği şey için aldığı tedbirde çok hoş davranır. Gerçek şu ki, O, her şeyi çok iyi bilen, her yaptığını bir hikmete göre yapandır!
- Yusuf Suresi 101. Ayet: Ey Rabbim, Sen bana mülkten bir nasip verdin ve bana rüyaların tabirinden bir ilim öğrettin. Gökleri ve yeri yaratan Rabbim, dünya ve ahirette benim velim Sensin! Benim ruhumu Müslüman olarak al ve beni iyiler arasına kat!" dedi.
- Enbiya Suresi 5. Ayet (Onlar): "Bunlar bir takım karışık rüyalar; yok onu kendisi uydurdu, yok o bir şairdir. Öyle değilse, önceki peygamberlerin gönderdikleri gibi, bize bir mucize getirsin!" derler.
- Saffat Suresi 102. Ayet: (Oğlu) yanında koşma çağına gelince : "Yavrum, ben seni rüyamda boğazladığımı görüyorum. Artık bak ne düşünürsün?" dedi. (Çocuk da): "Babacığım sana ne emrediliyorsa yap! Beni inşallah sabredenlerden bulacaksın!" dedi.
- Saffat Suresi 105. Ayet: Rüyaya gerçekten sadakat gösterdin, işte biz güzel davrananları böyle mükafatlandırırız."
- Fetih Suresi 27. Ayet: Ant olsun ki, Allah gerçekten peygamberine o rüyayı hakkıyla doğru gösterdi, Şanıma yemin ederim ki, İnşallah Mescid-i Haram'a güvenlik içinde başlarınızı kazıtarak, kırkarak korkusuzca gireceksiniz! Ancak O, sizin bilmediğiniz şeyleri bildi de ondan önce yakın bir fetih verdi.
Neden Rüya Görürüz? | Rüya Ne Kadar Sürer? |
---|
Rüya Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Rüyalar birçok bilinmezlikle doludur. İçeriğimizin bu kısmında rüyalar hakkında en çok merak edilenleri derledik. İşte rüyalar hakkında sıkça sorulan sorular.
Rüyalar bize ne anlatıyor?
Rüyalar bize kendimizi anlatmaktadır. Var olan bir sorun varsa bunu rüyalarımızda görmemizin nedeni de budur. Bu yüzden rüyalarımızı bizi kendimize anlatan bir ayna olarak görebiliriz. Gün içerisinde yaşadığımız olaylardan tutun da düşüncelerimize kadar tüm hepsi rüyalarımızın konusu olabilir.
Rüyanın dini anlamı nedir?
İslam alimlerinin büyük bir kısmına göre rüya insanın ruhu ile gördüğü ve aklıyla idrak ettiği bir olaydır. Rüya, mana aleminden rü'yet alemine semboller şeklinde indirilen bir idrak olarak da değerlendirilmektedir. Süfiler ise rüyayı daha farklı bir şekilde tavsir etmektedir. Süfiler rüyayı uykuda misal alemini seyreden ruhun gördüklerini uyanınca hatırlaması şeklinde açıklamaktadır.
Rüyalar ne kadar gerçek?
Yapılan araştırmalar sonucunda rüyalar gerçeği, gerçeklerin de rüyaları etkilediği bulunmuştur. Hatta rüyaların tam olarak gerçek yaşantımızı yansıtan birer ayna olduğu da söylenmektedir. Bu sebeple rüyalarımızın incelenmesi gereken ve bir hayli önem taşıyan görüntüler olduğunu belirtelim.