İstanbul Hakkında Bilmedikleriniz

İstanbul, Türkiye'nin nüfusu en yüksek şehridir. Türkiye'nin ticaret merkezi konumundadır.
İstanbul Hakkında Bilmedikleriniz

Yüzölçümü: 5.461 km2

Nüfus: 14, 377,018

İl trafik kodu: 34

Alan kodu: Avrupa Yakası (0212) Anadolu Yakası (0216)

 

istanbul-hakkinda-bilmedikleriniz-002.jpg

 

Tarihi

İstanbul geçmişten günümüze birçok kültür, medeniyet ve uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Birçok farklı din ve ırktan insanların yaşamış olduğu bir şehirdir. İstanbul, tarihi 3000 yıl önceye dayanmaktadır. Tarih öncesi çağlarda Neotilik ve Kalkotilik insanların yaşadığı düşünülmektedir. Cilalı Taş Devri ve Bakır Çağı’na ait kalıntılar bulunmaktadır. Bizans İmparatorluğu döneminde başkent olarak kullanılmış ve bin yıl yaşanmıştır. 1453 yılında Türkler tarafından Fatih Sultan Mehmet ve ordusu ile fethedilmiştir.

 

istanbul-hakkinda-bilmedikleriniz.jpg

 

İlçeleri

İstanbul kıtalar arası bir şehirdir. Anadolu ve Avrupa yakasından oluşmaktadır. İstanbul’un 39 ilçesi bulunmaktadır. Anadolu yakası ilçeleri Adalar, Ataşehir, Beykoz, Çekmeköy, Kartal, Kadıköy, Pendik, Maltepe, Sancaktepe, Sultanbeyli, Şile, Tuzla, Ümraniye Üsküdar’dır. Avrupa yakası ilçeleri Arnavutköy, Avcılar, Bağcılar, Bahçelievler, Bakırköy, Bayrampaşa, Başakşehir, Beşiktaş, Beylikdüzü, Beyoğlu, Çatalca, Büyükçekmece, Eyüp, Esenyurt, Esenler, Gaziosmanpaşa, Fatih, Güngören, Kağıthane, Küçükçekmece, Sarıyer, Silivri, Sultangazi, Zeytinburnu ve Şişli’den oluşmaktadır.

 

istanbul-hakkinda-bilmedikleriniz-009.jpg

 

Coğrafi Konumu ve İklimi

İstanbul Marmara Bölgesi’nde yer almaktadır. İklimi, Akdeniz iklimi ve Karadeniz iklimi arasında geçiş göstermektedir. Genellikle ılıman iklim hüküm sürmektedir. Kışlar yağışlı ve karlı geçerken, yazları ise sıcak ve nemli geçmektedir. Kar yağışı genellikle yağmurla karışık olarak yaşanmaktadır. Şehir iki kıtadan oluşmaktadır. Şehrin ortasında bulunan İstanbul Boğazı iki kıtayı birleştirmektedir.

 

istanbul-hakkinda-bilmedikleriniz-003.jpg

 

Ekonomisi

İstanbul Türkiye’nin ticaret merkezidir. Konumu itibariyle ekonomik yaşam merkezi haline gelmiştir. En büyük sanayi merkezi İstanbul’dur. İstanbul ekonomisi, ticaret, sanayi ve turizm ile ilerlemektedir. İstanbul Boğazı, Türkiye’ye büyük önem katmakta ve gelir sağlamaktadır. İthalat ve ihracat Türkiye’de en yoğun şekilde İstanbul’da yapılmaktadır. Gazeteler, televizyonlar, bankalar, yayınevleri, ulaşım firmaları merkezleri İstanbul’da yer almaktadır. Büyük sanayi kuruluşları ve fabrikalar yüksek sayıda İstanbul’da bulunmaktadır. İstanbul’da bulunan iki organize sanayi bölgesi hızla gelişmektedir.

İstanbul’da tarım geçmişten bugüne önem taşımamakta ve yapılmamaktadır. Genellikle üretim değil tüketim mevcuttur. Gün geçtikçe ilerleyen kentleşme tarımı yapmaya müsait alan bırakmamıştır. Genellikle kırsal kesimde tarım faaliyetleri yapılmaktadır. Son dönemlerde organik ürünlere rağbet olması nedeniyle kırsal bölgelerde tarım hızla organik olarak yapılmaktadır. İstanbul’da hayvancılık yapılmaktadır. Özellikle çiftlik, sığır besiciliği, mandıra, tavukçuluk ve balıkçılık yapılmaktadır. Turizm açısında büyük önem taşımaktadır. Geniş ve derin tarihi, mimari eserleri ve coğrafi konumu ile yerli ve yabancı turistlerin Türkiye’de ilk tercih ettiği şehirdir.

 

istanbul-hakkinda-bilmedikleriniz-001.jpg

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.