İstanbul'da Bulunan Tarihi Pasajlar

İstanbul'da bulunan ve halen daha faaliyette olan tarihi pasajlar hakkında bu yazımızda sizlere bilgiler vereceğiz. Bu sayede hangi pasaj nerede öğrenebilirsiniz. İşte, İstanbul'da bulunan pasajlar ve listesi...
İstanbul'da Bulunan Tarihi Pasajlar

İstanbul'un birçok bölgesinde insanların vakit geçirebildiği ve alışveriş yapabildiği tarihi pasajlar bulunmaktadır. Şimdiki alışveriş merkezlerinin yerlerini tutan bu tarihi pasajlar insan yoğunluğuna azalmaya gitse de halen daha popülaritesini korumaktadır. Bizler de size bu yazımızda İstanbul'da yer alan ve hala daha faaliyette olan tarihi pasajları aktaracağız.


1. Atlas Pasajı

İstiklal Caddesi üzerinde yer alan Atlas Pasajı, 1870 yılında İstanbul'da çıkan yangında hasar görmüş ve Sultan Abdülaziz zamanında Ermeni iş adamı Agop Köçeyan tarafından yeniden restore ettirilip kışlık ev olarak kullanılmıştır. Ayrıca, taş ve dökme demir kullanılarak inşa edilen binanın bugün pasaj olarak kullanılan zemin katının eskiden at ahırı olarak kullanıldığı ve daha sonra ise at cambazhanesine dönüştürüldüğü bilinmektedir fakat zamanla ihtiyaçlar doğrultusunda binanın mimari şekli değiştirilerek bugünkü pasaj kısmına ilave yapılmış ve konak kısmıyla birleştirilmiş. Konak daha sonra Köçeyan tarafından Taksim Vosgeperan Ermeni Kilisesi'ne hediye edilmiş. Yıllar içinde değişim gösteren pasaj, 1932 yılında yeniden onarım geçirmiş ve ardından eğlence ve sanat merkezi haline gelen gelmiştir. Atlas Pasajı'nda, 19 Şubat 1948'de 1.860 kişilik kapasite ve 35 loca ile Beyoğlu'nun en büyük sinemalarından biri olarak Atlas Sineması, 1951’de Küçük Sahne Tiyatrosu açılmış. 1985’te bugünkü halini alan pasajda 44 mağaza var. Ayrıca iki dernek (Film Yönetmenleri Derneği, Çağdaş Sinema Oyuncuları Derneği-ÇAYOD), tiyatro ve bar yer alıyor. Kültür Bakanlığı’na ait Saray Bölümü hala onarım aşamasında. Giysi, hediyelik eşya, ev eşyaları, orjinal giysiler satılmakta. Pasaj sabah 9.30’dan gece 23.00’e kadar gezilebilir.  

atlas-pasaji.jpg


2. Halep Pasajı

Halepli M.Hacar tarafından 1885 yılında yaptırılan pasaj Hacar’ın Halepli olması nedeniyle Halep Pasajı olarak anılıyor. Günümüzde, alt katındaki Beyoğlu sineması olması nedeniyle Beyoğlu Pasajı olarak da biliniyor. Binanın arka kısmına 1885 yıllarında, ahşaptan, pasajla giriş-çıkış sağlayan Pera Sirki (Cirque de Pera) kuruluyor. 1904 yangınından sonra Mimar Campanaki sirk alanına tiyatro binası şekli veriyor ve ismi Varyete Tiyatrosu oluyor. Cumhuriyet dönemindeki ilk ismi Fransız Tiyatrosu, 1942’de ise Ses Sinema ve Tiyatrosu olarak hizmet veriyor. 1963 yılında Dormen Tiyatrosu ismini alıyor, 1972 yılında ise sinema salonuna dönüşüyor. Pasajda Ferhan Şensoy Tiyatrosu da bulunuyor. 1984 yılında bina, ön cephesi hariç, tümüyle yıkılıyor. Pasajın girişinde bulunan  biri Latin diğeri Arap harfleriyle yazılmış “1885 Halep Çarşısı”  yazısı o dönemin esintilerini günümüze taşıyor.

halep-pasaji.Jpeg


3. Çiçek Pasajı

İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Çiçek Pasajı, eski dönemde birçok yere ev sahipliği yapmıştır. Günümüzde ise açılan birahanelerle yeni şeklini almıştır. İçerisine girdiğinizde yukarıda yer alan orta kubbesi herkesin akılını başından alan bir güzelliğe sahiptir. Genel olarak turistlerin uğrak noktası olan Çiçek Pasajı, öğle saatlerinden sonra hareketlenmeye başlamaktadır, akşamları ise dansözlü eğlenceler ve kutlamalar düzenlemektedir.

istanbul tarihi çiçek pasajı

Adres: İstiklal Caddesi 172, Beyoğlu. Her gün 11.00-00.00 arasında açık.


4. Hazzopulo Pasajı

140 yıllık Hazzopulo Pasajı ismi 1980’lerde Danışman, sonra da Han Geçidi olarak değiştirildi. Meşrutiyet Caddesi'yle İstiklal'i birbirine bağlayan pasaj tarihe önemli olaylarda tanıklık etmiş. Namık Kemal bu pasajda tutuklanmış, Jöntürkler burayı mesken edinmiş ve Ahmet Haşim pasajdaki İran lokantasının müdavimiymiş. Günümüzde ise çay içmek isteyenlerin, butik dükkânlara bakmak isteyenlerin ve eki kitapların kokusunu duymak isteyenlerin  uğrak mekanıdır.

hazzopulo.jpg


5. Elhamra Pasajı

1831’deki Beyoğlu yangınında yok olan yapı yangın sonrası Guistiniani Barthelmy tarafından İtalyan üslubunda balkonsuz Fransız Tiyatrosu olarak yaptırılıyor. Çeşitli onarımlar geçiren ve sahip değiştiren yapı, 1920 yılında Arapzade Said Bey tarafından satın alınıyor. Said Bey yapıyı, kimi kaynaklara göre tamir ettiriyor, kimi kaynaklara göre yıktırarak, ulusal mimari dönemin en önemli mimarlarından olan Vedat Tek’e 1923 yılında tekrar yaptırıyor. Osmanlı Neoklasik mimariye sahip Elhamra Pasajı, altı kattan oluşuyor. Yapı içinde bulunan ünlü Elhamra Sineması ise 2010 yılında işletme giderlerinin yüksek olması nedeniyle kapatılmış bulunuyor. Atatürk’ün iki kez bu sinemada film izlediği biliniyor. İlk Türk sesli filmi olan İstanbul Sokaklarında filmi Elhamra Sineması’nda gösteriliyor.

elhamra.jpg


6. Aznavur Pasajı

Taksim’in en eski yapıları arasında yer alan ve Galatasaray Lisesi’nin hemen çaprazında bulunan Aznavur Pasajı, İtalyan mimarisinin izlerini taşımaktadır. Pasajın ilk katında ikinci el kıyafet dükkânları, takıcılar ve müzik dükkanları yer alırken pasajın ikinci katında ise Uzakdoğu’dan gelen kıyafet ve aksesuarların satıldığı tezgahlar bulunuyor.

aznavur-pasaji.jpg

Adres: İstiklal Caddesi, Galatasaray Lisesi karşısı Beyoğlu


7. Avrupa Pasajı

Aynalı Pasaj olarak da bilinen Avrupa Pasajı Beyoğlu’nda Meşrutiyet Caddesi ile Sahne Sokağı’nı (eski isimleri ile Hamalbaşı Sokak ile Tiyatro Sokağı) birbirine bağlayan Beyoğlu’ndaki en eski pasajlardan biridir. Avrupa Pasajı’nın içinde bulunan heykelleri ile dikkat çekmektedir. Pasajın inşa edildiği yerde daha önce Naum Tiyatrosu ile Jardin des Fleurs (Çiçekler Bahçesi) ya da Palais des Fleurs (Çiçekler Sarayı) Hotel bulunuyordu. 1870 büyük Beyoğlu yangını sırasında Naum Tiyatrosu ile birlikte yanan Jardin des Fleurs otelinin yerine yapılan bina 9 Mart 1874 tarihinde yeniden inşa edilmiştir. Pasajın içinde ikinci el kitap, plak gibi eski eşyaları bulabilirsiniz.

avrupa-pasaji.jpg

Adres: Hüseyinağa Mahallesi, Meşrutiyet Cd. No:8, 34435 Beyoğlu/İstanbul


8. Markiz Pasajı

1840’lara dayanan, 2004 yılındaki restorasyondan önce Aynalı Şark Pasajı olarak bilinen pasaj, restorasyon sonrası Markiz Pasajı olarak adlandırılmıştır. Bir dönem ünlü Lebon Pastanesi bu pasaj içerisinde yer alırken yerini 1940’ yılında Markiz Pastanesi aldı. Markiz, 23 yıl kapalı kaldı ama büyük beklentilerle 2003’te açılsa da ne yazık ki tutmadı. Yemek Kulübü isimli restorana dönüştü. No 172’de hizmet veren pasajı, 09.30-22.30 arasında ziyaret edebilirsiniz.

markiz-pasaji.jpg

Adres: Asmalı Mescit Mahallesi, Asmalı Mescit Cd. No:3, 34430 Beyoğlu/İstanbul


9. Terkos Pasajı

Terkos Pasajı, ucuza alışveriş yapabileceğiniz en iyi pasajlardan biridir. İçerisinde birçok mağazanın bulunduğu pasaj içerisinde binlerce ürün arasında kendinize uygun bir şeyler bulabilirsiniz. Alışveriş merkezlerinde satılan ürünleri neredeyse benzerleri burada da satılmaktadır ve fiyatlar çok uygun durumdadır.

terkos-pasaji.jpg


10. Suriye Pasajı

1908 yılında inşa edilen pasajda Türkiye’de çift asansör sistemi ilk bu binada kullanılmıştır.  İstiklal Caddesi’ni bir taraftan Timoni Sokak’a (Gönül Sokak), diğer taraftan da Derviş Sokağı’na bağlayan Suriye Pasajı genellikle ikinci el ürünlerin satıldığı mağazaları barındırıyor.Pasaj, 10.30 ila 21.00 saatleri  arasında gezmek mümkün.

suriye-pasaji.jpg

Adres: İstiklal Caddesi No 166, Suriye Pasajı, 34430 Beyoğlu/İstanbul


11. Beyoğlu İş Merkezi (Pasajı)

İstiklal Caddesi’nde Odakule’de bulunan Beyoğlu İş Merkezi, içerisinde giyecek mağazalarından aksesuar mağazalarına kadar pek çok alışveriş seçeneği sunmaktadır. Beyoğlu pasajı içerisinde ne ararsanız bulabilirsiniz. Giyimden, takıya, teknolojiden aksesuara kadar birçok ürünü yerinde görüp inceleyebilirsiniz.

beyoglu-is-merkezi.jpg

Adres: İstiklal Caddesi No: 187 BEYOĞLU İSTANBUL

Önerilen İçerik; Türkiye'nin En Popüler 20 Tarihi Eseri

Neoldu.com

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.