İstanbul'daki Tarihi Eserler
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 1](https://d.neoldu.com/gallery/3422_1.jpg)
Üsküdar’ın sembolü haline gelen Kız Kulesi, Üsküdar’da Bizans devrinden kalan tek eserdir. M.Ö. 2475 yıllarına kadar uzanan bir geçmişe sahip olan bu kule, Karadeniz’in Marmara ile buluştuğu yerde minicik bir ada üzerine kurulmuştur. Bazı Avrupalı tarihçiler tarafından Leander Kulesi olarak adlandırılmıştır.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 2](https://d.neoldu.com/gallery/3422_2.jpg)
1465 yılında inşası başladığı kabul edilen Topkapı Sarayı'nın 1478 yılında tamamlandığını düşünülmektedir. İlk giriş kapısı olan Bab-ı Hümayun'da bu tarihte bittiği yazmaktadır. Topkapı Sarayı ilk yapıldığında bu isimle yapılmamıştır. İlk ismi Saray-ı Cedid-i Amire'dir. Daha sonra ismi farklı bir şekilde anılmıştır. Bu ismi sur üzerinde bulunan Toplu Kapı Köşkü'nden sonra almıştır. Sarayın adı Top Kapısı olarak bilinmeye başlanmıştır.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 3](https://d.neoldu.com/gallery/3422_3.jpg)
Fatih Sultan Mehmet tarafından inşa ettirilen Kapalı Çarşı, üzeri dam ve kubbelerle örtülü dükkanların çevrelendiği tarihi bir alışveriş meydanıdır. Tarihteki adı “Çarşu-yı Kebir” olan büyük alanın çekirdeğini iki bedesten oluşturur.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 4](https://d.neoldu.com/gallery/3422_4.jpg)
Eyüp Sultan Camii, 1458 yılında inşa edilmiştir. Müslümanlar için önemli kutsal bir yer özelliğindedir. Hazreti Eyüp, islam tarihinde önemli isimlerden biridir. Müslümanlar, önemli günlerin dışında ziyaret amaçlı da bu camiyi ziyaret etmektedir.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 5](https://d.neoldu.com/gallery/3422_5.jpg)
Çırağan Sarayı, Çırağan Caddesi’nde yer almaktadır. Osmanlı dönemine ait bu yapı, güzelliği ve mimarisi ile hayranlık uyandırmaktadır. Günümüzde otel olarak kullanılmaktadır.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 6](https://d.neoldu.com/gallery/3422_6.jpg)
527 – 565 yılları arasında inşa edilmiştir. Yerebatan Sarnıcı, İstanbul’un en büyük sarnıcıdır.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 7](https://d.neoldu.com/gallery/3422_7.jpg)
Dolmabahçe Sarayı, Osmanlı dönemine ait bir yapıdır. 1843 yılında yapımına başlanmıştır. Dolmabahçe Sarayı, tarihin izlerini taşıyan bir eserdir. Geniş ve çeşitli bir mimariye sahip olan saray, önemli eserler arasındadır. Dolmabahçe Sarayı, Türk tarihi açısında önemli bir yere sahiptir. Mustafa Kemal Atatürk, Dolmabahçe Saray’ında vefat etmiştir. Atatürk’ün vefatından sonra müze olarak kullanılmaya başlamıştır.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 8](https://d.neoldu.com/gallery/3422_8.jpg)
İstanbul’un en eski ve güzel kulelerinden biri olan Galata kulesi, bu şehrin sembolü haline gelmiştir. Vapurla Eminönü ya da Karaköy’e giderken sizlere el sallayarak, “hoş geldiniz” der. Devasa görünümüyle evlerin arasından kendini savuran bu kule, Bizans İmparatoru Anastasius Oilosuz tarafından 528 yılında fener kulesi olarak inşa edilmiştir. İstanbul’da birçok ahşap yapı gibi bu da büyük yangınlardan nasibini almıştır. 1348 yılında Cenevizliler tarafından kesme taşlarla İsa Kulesi adıyla yapılmıştır. Kule 1453’te Osmanlı hakimiyetine geçmiştir.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 9](https://d.neoldu.com/gallery/3422_9.jpg)
Sultanahmet Camii, Osmanlı dönemine ait bir eserdir. Osmanlı döneminin en önemli eserleri arasındadır. Caminin 6 minaresi bulunmaktadır. Sultan I. Ahmet tarafından yaptırılan caminin mimarı, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa’dır.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 10](https://d.neoldu.com/gallery/3422_10.jpg)
Ortaköy Camii, adını aldığı Ortaköy semtinde bulunmaktadır. Camii, 1853 yılında Sultan Abdülmecit tarafından yaptırılmıştır. Ortaköy’de yer alan önemli tarihi bir eserdir. Camii, zarif ve sade görünümü ile dikkat çeken bir eserdir.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 11](https://d.neoldu.com/gallery/3422_11.jpg)
325 yılında Bizans İmparatorluğu tarafından yapılan ve kilise olarak kullanılan Ayasofya Müzesi, İstanbul’un fethi sonrasında Fatih Sultan Mehmet tarafından camiye çevrilmiştir. İstanbul’daki gezilmesi gereken en önemli müzelerden biri olan Ayasofya, Dünyanın sekizinci harikası olarak gösterilmektedir.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 12](https://d.neoldu.com/gallery/3422_12.jpg)
Haydarpaşa Garı’nın yapımına 1906 yılında II. Abdülhamit döneminde başlanılmış ve 1908 yılında tamamlanarak hizmete girmiştir. Bir Alman şirketi tarafından inşa edilen gar, Bağdat demiryolunun başlangıç noktası olarak düşünülmüştür.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 13](https://d.neoldu.com/gallery/3422_13.jpg)
Gülhane Parkı, Osmanlı döneminde Topkapı Sarayı’nın has bahçelerinden biri olarak kullanılıyordu. Döneminde güller, laleler ve birçok çiçekle süslenen bu parkın zamanla bakımı azalmıştır. Ancak yeniden bakım verilerek Türkiye’nin en güzel parklarından biri haline gelmiştir.
![İstanbul'daki Tarihi Eserler 14](https://d.neoldu.com/gallery/3422_14.jpg)
İstiklal Caddesi'nde bulunan ve 1752’de yapılan Saint Antoine Kilisesi’nin içine girip dolaşabilirsiniz. Muhteşem bir yapısı olan bu kilise kerpiç ve ahşaptan yapılmıştır.