İstanbul’un Semt İsimleri Nereden Geliyor?

İstanbul'daki semt ve ilçe isimlerinin bir tarihi ve hikayesi vardır. İşte İstanbul’un bazı semtleri ve isimlerinin nereden geldiğine dair bilgiler...
İstanbul’un Semt İsimleri Nereden Geliyor?

İstanbul, tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış ve bu nedenle oldukça zengin bir kültürel mirasa sahip olan bir şehirdir. Bu zenginliği, şehirdeki semtlerin isimlerine de yansımaktadır. İstanbul'daki semtlerin isimleri genellikle tarihi, coğrafi veya kültürel bağlamlardan kaynaklanmaktadır.

Her semtin bir hikayesi ve anlamı vardır. Bu yazıda, İstanbul'daki semtlerin isimlerinin nereden geldiği ve semtlerin tarihleri hakkında detaylı bilgi vereceğiz. İstanbul'un semtlerine dair bilgi edinmek ve bu semtlerin hikayelerini öğrenmek isteyenler için bu yazı oldukça faydalı olacaktır.

İstanbul'daki Semt İsimleri Nereden Geliyor?

İstanbul, Türkiye'nin en büyük şehirlerinden biridir ve birçok semti bulunur. Bu semtlerin isimleri ise genellikle tarihi, coğrafi veya kültürel bağlamlardan kaynaklanmaktadır. İşte semt isimlerinin anlamları:

İstanbul'daki Semt İsimlerinin Anlamı Nedir?

1. Etiler

Etiler, 1950'lerin başında Etibank ortaklığıyla Etiler Yapı Kooperatifi'nin kurulmasıyla, burada 192 villa inşa edilmesi için bir girişimde bulunulmuş ve ilçenin adı Etiler olarak kalmıştır.

2. Okmeydanı

Okmeydanı, savaş zamanında orayı fethetmeye giden ordu tarafından bir karargah olarak kullanılmıştır. Bu olaydan sonra, meydanın adı "ok atılan yer" anlamına gelen Okmeydanı olarak değiştirilmiştir.

3. Beşiktaş

Beşiktaş, rivayete göre, Hz. İsa'nın beşiğinin Rahip Yuşka tarafından burada yaptırılan kiliseye yerleştirilmesiyle adını almıştır. İlçe önceden "Kone Petro" kelimesiyle adlandırılırken, daha sonra kiliseye Rumlar arasında "Taş Beşik" denmiştir ve rahip ölünce beşik Ayasofya'ya götürülmüştür. İşte ilçenin ismi ufak bir değişiklikle bugüne gelmiştir.

4. Pendik

Pendik ismi, Bizans döneminde her tarafı surlarla çevrili anlamındaki "pantecion (pantiki)" kelimesinden gelir. Şuan kullanılan isim ise "duvar" anlamına gelir ve İstanbul'u doğu tarafından gelebilecek olası bir saldırıdan kurtarabilmek için kullanılmıştır. Yani bir savunma hattıdır.

İstanbul'daki Semt İsimlerinin Anlamı Nedir?

5. Bakırköy

Bakırköy, Bizanslılar zamanında adını alan ilçeye, Bizanslar tarafından "Makri Hori" deniyordu. 14. yüzyılda ilçeyi Osmanlılar fethettikten sonra ismi "Makriköy" olarak değiştirilmiştir. 1925'te ise yabancı kökenli kelimelerin değiştirilmesi sırasında Atatürk'ün isteğiyle bugünkü adını almıştır.

6. Bostancı

Bostancı ismi, her türlü meyve ve sebzenin yetiştirildiği bostanların bölgede olması nedeniyle bu semt tarafından almıştır.

7. Çengelköy

Çengelköy, Sultan Mehmet'in (1451-1481) denizden çıkardığı çengelle ilgili olduğu düşünülmektedir. Yeni nesil tarihçilerden Mehmet Raif Bey'in yazısına göre, 18. yüzyılda Çengelköy'ün ismi, köyde bulunan çengeller ve çengel ustaları sebebinden değil; köye yerleşerek cami yaptıran Çengeloğlu Tahir Paşa'nın adından ileri gelmektedir.

8. Taksim

Taksim, Osmanlı zamanında sucuların suyu halka taksim ettikleri yer olarak adlandırılmış ve semtin adı "Taksim" olarak kalmıştır.

İstanbul'daki Semt İsimlerinin Anlamı Nedir?

9. Ayrılık Çeşmesi (Haydarpaşa’da)

Marmaray’a ve metroya binen kişiler bu ismi çokça duymuşlardır. Bu ismin hikayesi şu şekildedir; Eskiden hacılar burada bulunan çeşmede buluşur ve eşlerinden ayrılırlardı. Bundan dolayı bu semtte “Ayrılık Çeşmesi” denmiştir.

10. Cihangir

Kanuni Sultan Süleyman pek sevdiği oğlu Cihangir için onun adına buraya cami yaptırmıştır. Bundan dolayı bu semte cihangir denmiştir.

11. Harem

Üsküdar Sarayı’nın dairesine gidecekler bu iskeleye çıkarlardı bundan dolayı bu isimle anılır olmuştur.

12. Kabataş

Bu iskelenin bulunduğu yerde önceden büyük bir taş vardı. Osmanlı devri ileri gelenleri bu taşı yontarak iskele haline getirmiştir.

İstanbul'daki Semt İsimlerinin Anlamı Nedir?

13. Kadıköy

Bugün Osmanağa Camisi olarak anılan caminin yerinde eskiden Kadı Mehmet Efendi'nin yaptırmış olduğu bir mescit bulunmaktaydı. Bundan dolayı bu semtin adı Kadıköy olmuştur. Bazı kaynaklara göre ise, İstanbul’un ilk kadısı Hızır Bey’e ihsan edildiği için Kadıköy adı verilmiştir.

14. Kuzguncuk

Fatih Sultan Mehmet döneminde kuzgun baba isimli bir ilim adamı burada oturduğu için bu isimle anılmıştır.

15. Üsküdar

Farsçada “konak” anlamına gelir. Eskiden Anadolu’ya, İran’a, Arabistan’a gidip gelen kervanlar burada konakladıkları için bu adla anılmıştır.

15. Arnavutköy

önceleri buralarda Arnavutlar oturduğu için buraya bu isim takılmıştır.

İstanbul'daki Semt İsimlerinin Anlamı Nedir?

16. Bebek

İsmini Fatih’in bu bölgede muhafıza memurluğu ettiği bölükbaşının Bebek lakabında almıştır. Bebek Çelebi ya da Bebek Çavuş’un semti olarak bilinir. Bu semte yapmış olduğu köşk ve bahçeden sonra buranın adı bebek olarak anılmaya başlamıştır.

17. Beykoz

Antik çağda Beykos ismi ilk olarak Bizanslılar tarafından kullanılmıştır ve o zamandan beri hep Beykos olarak anılmıştır. Zamanla bu isim Beykoz şekline dönüşmüştür.

18. Kazlıçeşme

Burada bulunan bir çeşme bu semte ismini vermiştir. Bu çeşmenin üzerinde alçak kabarmalı kaz figürleri bulunuyordu bundan dolayı Kazlıçeşme olarak anılmaya başlanmıştır. Bu çeşme günümüzde birçok yenileme ile birlikte halan bu semte bulunuyor.

İstanbul'daki Semt İsimlerinin Anlamı Nedir?

19. Beyoğlu

Beyoğlu semti, İstanbul'un en turistik bölgelerinden biridir ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde Galata ve Pera olarak adlandırılmıştır. Galata, Venediklilerin kurduğu bir koloni ve ticaret merkeziydi. Pera ise, İstanbul'da yaşayan yabancıların yoğun olduğu bir bölgeydi.

20. Sarıyer

Sarıyer semti, İstanbul'un en kuzeyinde yer alan bir semttir. Semtin adı, burada yaşayan Rumların “Sarılar” olarak adlandırdığı bölgeden gelmektedir.

21. Eyüp

Eyüp semti, İstanbul'un en eski semtlerinden biridir ve İslam peygamberi Muhammed'in sahabe ve dostlarından biri olan Eyüp Sultan'a adanmıştır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İstanbul Sokak İsimleri

İstanbul'da kaç tane semt bulunmaktadır?

İstanbul'da 39 tane semt bulunmaktadır.

Semtlerin isimleri neye göre verilmektedir?

Semtlerin isimleri genellikle tarihi, coğrafi veya kültürel bağlamlardan kaynaklanmaktadır.

İstanbul'daki en büyük semt hangisidir?

İstanbul'daki en büyük semt Esenyurt'tur.

Hangi semt, Fatih Sultan Mehmet'in anısına adını almıştır?

Fatih semti, İstanbul'u feth eden Fatih Sultan Mehmet'in anısına adını almıştır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.