Jet Lag Nedir? Jet Lag Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Özellikle kıtalar arası seyahatte meydana gelen jet lag etkisinin zararlarını, belirtilerini, tedavisini ve korunma yollarını yazımızda inceledik.
Jet Lag Nedir? Jet Lag Belirtileri Nelerdir ve Nasıl Geçer?

Uzun mesafeli uçuşlardan sonra oluşan jet lag, kişinin üzerinde büyük etkilere sahip bir durumdur. Kişinin birçok uyku problemi yaşamasına sebebiyet veren bu rahatsızlık hakkında bilinmesi gereken her şeyi içeriğimizde derledik

İşte jet lag sendromu hakkında her şey

Jet Lag Nedir?

Jet Lag

Hemen hemen herkes, uzun mesafeli uçuşların ardından jet lag sorunu ile karşılaşmaktadır. Jet lag birçok zaman dilimi değiştirmenin sonucunda vücudumuzun 24 saatlik ritminin bozulmasına denmektedir. Bu durumda beyniniz uyanık olması gereken zamanda uyumak, uyuması gereken zamanda uyanık olmak ister

Çoğu zaman birkaç gün içerisinde kendiliğinden geçen bu durum bazı olumsuz problemlere neden olmaktadır. Bu yüzden de en azından o birkaç gün hayatımız olumsuz yönde etkilenir. Bu etkiyi en düşük seviyeye indirmek için melatonin takviyesi ya da gün ışığı almak gibi birçok yöntemi kullanabilirsiniz

Jet Lag Neden Olur?

Jet Lag

Vücudun değişen saat diliminden etkilenmesinin sonucunda jet lag etkisi dediğimiz sendrom ortaya çıkmaktadır. Vücudun biyolojik ritmi 24 saatten oluşmaktadır. Uçakla yapılan yolculuklarda saatler arasındaki farktan dolayı jet lag dediğimiz etki oluşmaktadır.

Batıdan doğuya gittikçe ve gündüz uçuşlarında daha çok görülen jet lagın etkileri yaş yükseldikçe daha da artmaktadır. Genç yaştaki kişiler ise jet lag etkisinden daha az etkilenmektedir. Bunun nedeni genç yaştaki kişilerin biyolojik değişimlere daha hızlı ayak uydurmasıdır.

Jet Lag Belirtileri

Jet Lag

Jet lag belirtileri genel olarak uykusuzluk, yorgunluk, iştahsızlık, bağırsak bozuklukları, zihinsel ve fiziksel bozukluklar şeklinde görülmektedir. Ayrıca zaman ve mekan algısının kaybolması da görülebilen etkileri arasındadır.

Yukarıdaki belirtileri kendinizde görüyorsanız sizde jet lag etkisine maruz kalmışsınızdır. Bu etki bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Bu süreyi daha da kısaltmak istiyorsanız bazı önerileri uygulamanız gerekiyor.

Jet Lag Etkisinden Kurtulmanın Yolları

Jet Lag

Vücudun bu duruma uyum sağlayabilmesi ve ritminizi ayarlayabilmek için en iyi yol ışıktan yararlanmaktadır. Özellikle öğleden sonra güneş ışığından yararlanmaya çalışın. Bunun yanında en çok tercih edilen ve bir o kadar etkili olan yol melatonin takviyeleridir.

Bu yöntemlerin yanı sıra vücudunuzu bir hafta önceden duruma hazırlamaya çalışmalısınız. Açık havada egzersiz yapmak, kafeinsiz bir hafta geçirmek ve uyku düzenini oturmaya çalışmak bu bir haftada yapabilecekleriniz arasında yer almaktadır.

Jet Lag

Uçuş sırasında olabildiğince hareket etmeye çalışın. Havaalanındaki boş vakitlerinizi de hareket ederek geçirin. Durağan vakit geçirmek yerine hareket etmek sizi daha dinç kılacaktır. Ayrıca dolaşım sistemini de hareketlendirecek bu hareketler, uyuyacağınız sırada uykuya daha rahat dalmanızı da sağlamaktadır.

Uçuş sırasında vücudunuzu yormayacak sıvılar tüketmeye dikkat edin. Özellikle de alkolden uzak durun. Uykunuzu gittiğiniz yere göre senkronize etmeye çalışın. Bu durum sizin jet lag durumunu daha çabuk atlatabilmenize neden olacaktır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Uyku Apnesi Nedir?Uyku Felci Belirtileri ve Tedavisi
İnsomnia Nedenleri ve TedavisiÇocuklarda Uyku Terörü Nedir?
Jet Lag Nedir ve Nasıl Geçer?Narkolepsi Nedir?
Uyku Bozuklukları Nelerdir?Uykuda Nefes Alamama Nedenleri ve Tedavisi

Jet lag olmak ne demek?

Kısa zaman içerisinde birçok saat dilimi değiştirerek vücudun ritminin bozulmasına jet lag denmektedir. Jet lag uyku problemleri başta olmak üzere vücuda birçok olumsuz etkide bulunan bir sendromdur.

Jet lag olunca ne olur?

Jet lag sendorumuna sahip olan insanlarda bazı sorunlar görülmektedir. Bunlar aşırı yorgunluk, uykusuzluk, dikkatsizlik ve sindirim sorunlarıdır.

Jet lag nasıl atlatılır?

Jet lag ilaç kullanılmadan tedavi edilebilecek bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman kendiliğinden geçen bu durumu atlatmak için melatonin takviyesi alabilirsiniz. Ayrıca gün ışığını doğru zamanda ve şekilde almak da sizi bu rahatsızlıktan kurtaracaktır.

Bebekler jet lag olur mu?

Jet lag her yaştan kişi üzerinde etkili olabilmektedir. Sadece yetişkinlerde değil, çocuklarda ve bebeklerde de jet lag etkileri görülebilmektedir.

Uçakta neden uykumuz gelir?

Kalkış esnasındaki ivmelenme nedeniyle beyinde bulunan kan hızla vücudun alt taraflarına akmaktadır. Bu da beynimizdeki oksijen miktarının azalmasına neden olur. Bu yüzden de uykumuz gelebilir.

Jet lag etkisinden nasıl korunulur?

Jet lag etkisinden korunmak için kullanabileceğiniz birkaç yöntem bulunuyor. Bunlar sağlıklı beslenmek, egzersiz yapmak, ilaç almak, gün ışığına çıkmak, uykuyu hesaplamak, susuz kalmamak ve melatonin takviyesi almaktır.

Uçakta uyumak zararlı mı?

Yapılan araştırmalara göre uçaktaki ani irtifa kaybı uyuyan insan üzerinde olumsuz etkilere sahiptir. Ani irtifa kaybı sırasında uyuyan yolcuların kulaklarında kalıcı hasar oluşabilmektedir. Bu yüzden uçuş sırasında mümkün olduğu kadar az uyumaya gayret gösterin.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.