Kâbe Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kâbe Nedir?, Kabe Hakkında Bilgi, Kabe'nin Önemi, Kabe'yi sizler için araştırdık. İşte tüm detaylar haberimizde..
Kâbe Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kâbe Nedir ve Nerededir?

Mekke'de Müslümanlıkça kutsal tanınan, bütün Müslümanların kıblesi, hac zamanında çevresi tavaf edilen taştan yapılmış bir binadır. Çevresi duvarlarla ve yedi minare ile çevrilmiş olan ve üstü açık olan geniş avlunun yani Mescid-i Haram'ın ortasında bulunmaktadır. 13 metre yükseklikte 12 metre boyunda, 11 metre eninde dört köşe küçük bir binadır. Cennetten indirildiğine inanılan ve "Hacer el Esved" denilen kutsal siyah taş Kabe kapısının yanında duvarın içine gömülü durmaktadır.


Kabe Ne Zaman Yapılmıştır?

Kabe-i muazzam, ilk olarak meleklerin yardımıyla Adem aleyhisselam inşa etti. Nuh aleyyisselam zamanında tufana kadar zaman zaman tamir edilmişti. Tufandan sonra, İbrahim aleyyisselam zamanına kadar yeri belirsiz olarak kaldı. İbrahim aleyhisselam oğlu İsmail aleyhisselam ile birlikte Allahü tealanın emriyle Kabe-i muazzamayı yeniden inşa etmiştir. İbrahim aleyhisselamdan sonra zaman zaman yıkılıp yeniden inşa edilen Kabe-i muazzama, Peygamber efendimiz(s.a.v) otuz beş yaşındayken, Mekkeliler tarafından, Eshab-i Kiramdan, Abdullah bin Zübeyr ve Emevi halefelerinden Abdülmelik bin Mervan'ın Mekke valiliğine tayin ettiği Haccac bin Yusuf tarafından tekrar inşa edilmiştir.


Tavaf Nedir? Nasıl Yapılır?

Tavaf’ın anlamı, bir şeyin etrafında dönmektir.İslam dininde hac ya da umre esnasında Kabe’nin etrafında 7 kez dönülmek suretiyle gerçekleştirilen önemli bir ibadettir. Tavaf’ın Allah (c.c) katında kabul edilmesi için birtakım kurallara uyulması gerekmektedir. Tavafa başlamadan önce tavaf çeşidine göre niyet edilir. Niyetten sonnra Hacer-ül Esved’in bulunduğu yere gidilip. Hacer-ül Esved’e elini sürer ve öper. Bu esnada tekbir, salavat ve tahmid getirilir. Hemen sonra kişi; istilam yapar. İstilam esnasında “Bismillahi vallahü ekber, allahümme imanen bike ve tasdiken bi-kitabike ve vefaen bi-ahdike ve’t-tibaan li-sünneti nebiyyike sallallahü aleyhi ve sellem.” şeklindeki istilam duası da okunur. İstilam duasını takiben kişi; Hacer-ül Esved’i sol tarafına alır ve ilk şavta başlar. Şavt; Hacer-ül Esved’den başlanıp Hacer-ül Esved’de sonlanan her bir dönüşe verilen isimdir. Tavafın ilk 3 şavtı esnasında erkekler, remel ve ıztıba yapar. Erkeklerin sağ omuzlarını açmalarına remel, çalımlı bir şekilde yürümelerine ise ıztıba adı verilir. Tavaf’ın hatimin dış kısmından yapılması gerekir. Bu esnada rükun isimli Kabe’nin farklı dört köşesinde dualar edilir. Dua bitiminde her Hacer-ül Esved’e varışta el sürülür ya da Hacer-ül Esved öpülür. El sürmek ya da öpmek mümkün değilse bu sefer; tekbir, salavat ve tahmid getirilir. 7 şavt tamamlandıktan sonra Hacer-ül Esved’e varılır, istilam edilir ve tavaf tamamlanır. Tavaf tamamlandıktan sonra ise 2 rekat tavaf namazı kılınır. Namaz Makam-ı İbrahim’de yer varsa orda yer yoksa Mescid-i Haram sınırları içerisinde herhangi bir yerde kılınır. Namazın ilk rekatında Fatiha ve Kafirün, ikinci rekatında ise Fatiha ve ihlas sureleri okunur.Namaz kılındıktan sonra kişi Kabe-i Muazzama’ya döner, ihlas duasını okur ve dua eder. Son olarak da zemzem suyu içmek üzere zemzem kuyusuna gider.

NeOldu.com / Özel Haber

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
4 Yorum