Kanseri Yenebilecek Teknoloji Test Edildi
Emulate tarafından 2012 yılında geliştirilmeye başlanan çip organ teknolojisinin, ABD Sağlık Bakanlığı tarafından denetimi yapıldı ve doğal organlardan farklı olmadığı belirlendi. Buluşun, kanser tedavisi ve ilaç deneylerinde kullanılması öngörülüyor.
Bakanlık, yapılan test sonuçlarını açıklayarak çip organ teknolojisinin organlar üzerinde yapılan deneyleri kolaylaştıracağını ve böylece çığır açıcı buluşlara olanak sağlayacağını vurguladı.
Bu teknoloji, Amerika Birleşik Devletleri Sağlık Bakanlığı bünyesinde çalışan Gıda ve İlaç Bürosu (FDA) tarafından denetlendi ve geliştirilen çipler sayesinde insan üzerinde denenmesi imkansız deneyler yapılabileceği düşünülüyor.
Çip Organ Gerçek Karaciğer Gibi Çalışıyor
Milyonlarca dolar harcanarak geliştirilen çip organlar, aynı yetişkin bir insanın karaciğeri gibi çalışabiliyor. Öyle ki ısıyı iletebilen küçük bir kasa içerisindeki kanallardan geçen canlı kan hücreleri kendini yenileyebiliyor ve oksijen dolaşımını sağlıyor.
Kanser tedavileri ve buluşların hem güvenli hem kolay bir şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak çipler, ileriki yıllarda karaciğer dışında böbrek ve bağırsak başta olmak üzere farklı organların da taklidini yapabilecek.
Hayvanlar üzerinde yapılan deneylerin güvenilirliği halen tartışılıyor. Yapay organ teknolojisi ise ilaç deneylerinde kesin sonuçlar getirebilir.