Kar Hakkında Bilmeniz Gereken 15 Dikkat Çekici Bilgi

Kar birçoğumuz kış aylarında severek beklediği güzel bir doğa olayıdır. Peki karı ne kadar iyi biliyoruz? İşte kar hakkında bilinmeyen ilginç bilgiler..
Kar Hakkında Bilmeniz Gereken 15 Dikkat Çekici Bilgi

Kışla birlikte çoğumuz yeniden karla karşılaşıyoruz. Bazı insanlar kış aylarında karın yağmasını beklerken bazı insanlar hastalık nedeniyle karı hiç istemiyor. Peki, karla ilgili ne kadar şey biliyoruz? karla ilgili bazı şaşırtıcı gerçekleri sizler için derledik.

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Kışın en sevilen doğal olaylarından biri, hiç şüphesiz kar yağışıdır. Beyaz örtüsü ile doğanın güzelliklerini ortaya çıkaran kar, ilginç bilgileriyle dikkat çekiyor.

İşte kar hakkında ilginç bilgiler...

1. Kar Beyaz Değildir

Kar Hakkında Bilinmeyenler

'Kar beyazı' gibi bir tanımlamayı sık kullansak da kar aslında beyaz değil, şeffaftır. Ancak karın yüzeyi ışığı farklı yönlere yansıtıp renk spektrumunu dağıtarak beyaz görünmesine neden olur.  Bazen kar farklı renk tonlarında da görünebilir. Toz, kirlilik veya tatlı su yosunu kara siyah, turuncu ve mavi renk katabilir. Ünlü Yunan filozof Aristoteles'in 2300 yılı aşkın bir süre önce sözünü ettiği pembe veya "karpuz karı", havuca renk veren maddeye benzer bir kimyasal içeren yosunlardan alır rengini. 

2. Kar Tanelerinin Her Biri Farklıdır

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Kar tanesinin şeklini belirleyen şey etrafını çevreleyen ortam sıcaklığıdır. Sivri ve uzun buz kristalleri -2 derecede oluşurken, sıcaklığın -5’e düşmesi düz, tabak şeklinde kristallere yol açar. Kar tanesi düşerken farklı sıcaklıklara maruz kaldığında kar kristallerinin altı kolu farklı şekillere bürünür. 

3. Kar Tanelerinin Merkezindeki Madde Nedir?

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Kar kristalleri, havadaki toz veya polen gibi katı bir maddenin etrafında oluşur. Yani merkezinde bu tür parçacıklar var. Bu haliyle kar, sulu kar dediğimiz donmuş yağmur damlalarından ve bunların düşerken su toplaması ile oluşan doludan tamamen farklıdır. Kristalin çekirdeği olan bu madde güçlü bir mikroskopla görülebilir.

4. Kar Taneleri Giderek Büyümektedir

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Dünyanın farklı bölgelerinde, çapı 15-30 cm olan dev kar taneleriyle ilgili söylentiler yıllar boyunca ortalıkta dolaşıyor. Yeterli veri olmadığı için bu söylentiler doğrulanamasa da bilim insanları kar tanelerinin bu büyüklüğe ulaşmasının mümkün olduğunu söylüyor. Ancak hava durumu raporlarında kar tanesinin büyüklüğü ölçülmediğinden dev kar taneleri kimsenin dikkatini çekmeden etrafımızda ya da gözden uzak bir yerde o büyüklükte duruyor veya düşerken rüzgarda parçalanıyor olabilir. 

5. Kar Sesi Etkiler

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Yeni yağmış kar ses dalgalarını emdiği için karlı ortamda her yer insana daha sessiz gelir. Ama kar erimeye başlayıp sonra da donarak buz haline geldiğinde ses dalgalarını yansıtır ve sesin daha uzağa ve daha net bir halde ulaşmasını sağlar.

6. Kar İçin Yüzlerce Kelime Vardır

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Eskimoların kar için 50 civarında farklı kelime kullandığına dair iddialar önce yalanlanmış, sonra da doğrulanmıştı. Ama bu sayı İskoçların yanında çok küçük kalıyor. Glasgow Üniversitesi’nden araştırmacılar İskoç dilinde kar ile ilgili 421 terim olduğunu iddia ediyor.

7. Kar Bir Fobi Türüdür

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Yazımıza girişte belirttiğimiz gibi bazı insanlar kış aylarında karın yağmasını beklerken bazıları ise kardan korkmaktadır. Bu korku fobi derecesine kadar gelebilir. Tıpta da yeri olan bu korkunun adı chionophobia olarak geçmektedir. Bu fobiye sahip kişiler kar yağdığında titreme, ağlama krizleri, karın ağrıları, mide bulantısı, kusma ve kalp çarpıntısı yaşarlar. Psikolojik olarak tedavi edilebilen chionophobia sahibi insanlar 1-2 yılda iyileşme gösterebilir.

8. Kar Fırtınası Ne Zaman Tipi Olur?

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Her kar fırtınası tipi değildir. Herhangi bir kar fırtınasını tipi olarak adlandırmak için görüş mesafesinin 200 metrenin altına inmesi ve rüzgarın saatte 48 km’ye ulaşması gerekir.

9. Mars’a Yağan Kar

Kar Hakkında Bilinmeyenler

NASA simülasyonlarında yazın Mars’ın kuzeyinde ani ve şiddetli kar fırtınaları görülür. Mars’ta bulutların ve yeraltı buzlarının olduğu biliniyor. Bu nedenle kar olasılığı akla yatkın. Bilim insanları ayrıca gezegenin güney kutbunda karbondioksitten oluşan kar bulutları tespit etti.

10. Kar Mineraldir

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Her ne kadar doğa olayı sonucu meydana gelse de kar tuz ya da elmas gibi mineraldir.

11. Maymunlar Karı Sever

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Kar yağdığında kartopu savaşından zevk alan sadece biz değiliz. ‘Kar maymunu’ olarak da bilinen Japon makakları kartopu yaparken ve bunları birbirlerine fırlatırken gözlendi. Yavru makakların birbirinden kartopu kaçırmaya çalıştığı ve onları geri almak için uğraştığı görüldü.

12. Kar İnsanı Isıtır

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Kar yüzde 90-95 oranında hapsedilmiş hava içerdiğinden çok iyi bir yalıtkandır. Bazı hayvanların kış uykusuna yatarken kar altında oyuk açması bundandır. Eskimolar bu yüzden sıkıştırılmış karla evlerini yaparlar. Vücut ısısıyla ısınan bu evlerin içindeki sıcaklık dışarıdan yüz derece daha sıcak olabilir.

13. Kar Taneleri 5 km Hız İle Düşer

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Bu durum büyüklüğüne göre değişse de ortalama olarak kabul edilen bir kar tanesi yere 5 kilometre hızla iner.

14. En Büyük Kar Tanesi 38 Santimdir

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Bu güne kadar görülebilen en büyük kar tanesi 38 santimetredir. 1887 yılında ABD'nin Montana eyaletinde bulunan Fort Keogh bölgesi aldığı yağış sonucu 38 santimlik kar tanesi bulunmuştur. Bu dünyada gözlemlenebilen en büyük kar tanesidir ve Guinness Rekorlar Kitabı'na girmiştir.

15. Renkli Kar Olabilir Mi?

Kar Hakkında Bilinmeyenler

Türkçe'de "Kırmızı kar yağında" deyimi vardır. Peki gerçekten de kırmızı kar oluşabilir mi? Bu sorunun cevabı evet. Kar yağdığı yere, zamanına göre, rüzgarla uçuşan tozlara, polenlere ve havada asılı kalan küllere bağlı olarak kırmızı, siyah ya da sarı olarak yağabilir. Uzmanlar kar yemeği seviyorsanız renkli karı yememeniz konusunda uyarıyor.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Kar Nedir?Renkli Kar Yağar Mı?

Kar nasıl oluşur?

Kar, su buharının atmosferde donmasıyla oluşur. Donma işlemi, sıcaklığın sıfırın altına düştüğü yüksek rakımlarda gerçekleşir.

Hangi faktörler kar yağışını etkiler? 

Sıcaklık, nem, basınç ve rüzgar, kar yağışını etkileyen ana faktörlerdir. Örneğin, sıcaklıklar sıfırın altında olduğunda, su buharı buz kristallerine dönüşür ve kar yağışı oluşur.

Karın çeşitleri nelerdir?

Karın farklı tipleri vardır, bunlar arasında toz kar, ıslak kar, buzlu kar, kalın kar ve granüler kar gibi çeşitler yer alır.

Kar yağışı hangi alanları etkiler?

Kar yağışı genellikle kuzey ve güney kutup bölgeleri, dağlık bölgeler ve soğuk iklimlerde yaygındır. Ancak, kar yağışı herhangi bir bölgede meydana gelebilir.

Kar yağışının etkileri nelerdir?

Kar yağışı, trafik sıkışıklığına neden olabilir, seyahatleri engelleyebilir ve işleri aksatabilir. Ancak aynı zamanda tarım ve bitki örtüsü için de faydalıdır ve su kaynaklarının korunmasına yardımcı olabilir.

Kar sporları nelerdir?

Kar sporları arasında kayak, snowboard, buz pateni, snowmobiling, kızak ve snowshoeing gibi aktiviteler yer alır.

Kar yağışı nasıl ölçülür? 

Kar yağışı ölçümleri, kar örtüsünün kalınlığı veya su içeriği olarak yapılabilir. Ölçüm cihazları genellikle ölçüm istasyonları ve hava durumu istasyonları tarafından kullanılır.

Karın insan sağlığına etkileri nelerdir? 

Kar, düşük sıcaklıklar ve kaygan yollar nedeniyle düşme riskini artırabilir. Ayrıca, kar erimesi sonucu meydana gelen su baskınları ve buzlanmalar, sağlık riskleri oluşturabilir.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum