Karaman Hakkında Bilmedikleriniz
Tarihi
Şehrin kuruluş tarihi hakkında kesin bir bilgi yoktur. Karaman önemli bir sanat ve ticaret merkezi olarak bilinir. Bunu destekleyen belgelerde yapılan arkeolojik çalışmalar sonucunda bunu destekleyici belgeler bulunmasıyla ortaya çıkmıştır. Yine yapılan kazı çalışmalarından anlaşıldığı M.Ö. 8000 yıllarında yerleşik düzenin var olduğu bilinir.
Karaman ilk önce Lidyalılar'ın egemenliğine girmiş. Daha sonra da Karamanoğulları Karamanoğlu devletini kurmuşlar. Cumhuriyet ilanından sonra ise Konya iline Bağlı Karaman adı verilmiştir.
İsminin Hikayesi
Bizans döneminde şehrin ismi Larenda imiş. Selçuklular' a geçince şehir Larende ismini almıştır. Daha sonra Karamanoğulları tarafından şehre Karaman ismi verilmiştir.
Ekonomi
Karaman' da ekonomi tarıma dayanır. Karamanlıların yarısından fazlası tarımla uğraşmaktadır ve geçimlerini de bu şekilde sağlamaktadırlar.
En önemli tarım ürünleri, buğday, patates, kimyon, arpa, mercimek, nohut, ayçiçeği, soğandır.
Sanayi
Karaman' da sanayi yine tarıma göre gelişmiştir. Karaman sonradan il olduğu için sanayisi de yeni yeni gelişmektedir.
Önemli gıda sanayi fabrikaları, Bifa, Biskot, Karaman Yem Fabrikaları, Saray, Şimşek Bisküvi Fabrikaları bunlardan bazılarıdır.
Örf Adetler
Karaman'dan pek çok medeniyet geçmiştir. En son Türk- İslam kültürünü almış ve artık ona göre de yaşam sürülmektedir.
Gelenek ve görenekler devam eder. Örneğin düğün önce kına geceleri çok meşhurdur. Karaman halkı yazı çoğunlukla yaylalarda geçirir. Karaman halkı son derece misafirperver insanlardır.