Karaman İlçeleri - Hakkında Bilgi
Karaman
Nüfus: 181,383 (2014)
İl Trafik No: 70
Alan Kodu: 0338
MÖ 8000'lere dayanan tarihi ile Karaman ve yöresi farklı yer altı şehirleri, mağaralar ve inanç merkezlerine sahiptir. Karaman, Karamanoğulları Beyliğinin bir süreliğine başkenti olmuştur. 1467 yılında Osmanlı Devleti'ne katılmış ve bu dönemde Konya'ya bağlı sancak merkezi olmuştur. Kanuni zamanında ilçe merkezi haline getirilmiştir. Cumhuriyet döneminde ise Konya İline bağlı ilçe konumunda olan Karaman, daha sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin 70. İli olmuştur.
Karaman'ın Tarihi Yapıları
- Karaman Kalesi
- Yunus Emre Camii ve Tekkesi
- Nuhpaşa Camii
- Hacı Beyler Camii (1356)
- Aktekke (Valide Sultan Camii)
- Arapzade Camii (1374)
- Çelebi Mescidi
- Dikbasan Camii (1493)
- Hatuniye Medresesi (1381)
- Ebul Fetih Camii (1247)
- Emir Musa Medresesi
- İbrahim Bey İmareti Medresesi (1432)
- Alaeddin Bey Kümbeti
Karaman'ın İlçeleri
Karaman, İç Anadolu Bölgesi'nde yer alan Türkiye'nin 58. büyük ilidir. Ticaret, kültür ve sanat merkezlerinden biri olan Karaman, tarih bakımından önemli olan illerden birisidir. İşte Karaman'ın ilçeleri;
1. Ayrancı
Ayrancı, Karaman ilinin merkeze 44 km mesafede yer alan ilçesidir. İlçe, Konya Ereğli'ye ise 38 km uzaklıkta yer almaktadır. Halkın büyük çoğunluğunu Avşar Türkmenleri oluşturmaktadır.
İlk çağlardaki durumu bilinmeyen Ayrancı'nın tarihi, Hitit Devletinin egemenliği ile başlamaktadır. Hitit Devletinin yıkılmasından sonra MÖ 323 yıllarına kadar Tuvana Krallığı egemenliğinde girmiştir. Ayrancı daha sonra Büyük İskenderin ve sırayla Romalılar, Bizanslar, Selçuklular ve Osmanlıların egemenliğinde kaldığı bilinmektedir.
Belli Başlı Köyleri: Ağızboğaz, Hüyükburun, Üçharman (Divle), Sarayköy, Dokuzyol, Karaağaç, Kaleköy, Çatköyü, Akpınar, Melikli, Kıraman, Sarayköy, Ambar, Böğecik, Berendi, Kavaközü ve Büyükkoraş köyleridir.
Tarihi Yapılar: Özellikle Ağızboğaz Köyü Tuvana Krallığı döneminde önemli bir mesire yeri ve av alanı olarak kullanılmıştır. Bugünkü "Saracık Yaylası" olarak bilinen yere, Tuvana Kralının kaldığı küçük bir saray yapılmış. Antik Romalılar döneminde yakılmış yıkılmış olmasına rağmen azda olsa kalıntıları mevcuttur.
2. Başyayla
Başyayla, Karaman'ın bir ilçesidir. Bu ilçenin halkı genellikle Avşar Türkmenlerinden oluşmaktadır. Türkmenlerin bu bölgeye yerleştirilmesiyle daha önceki döneme göre daha etkin bir rol almıştır.
Belli Başlı Köyleri: B. Karapınar, Üzümlü, Bozyaka ve Kışla Başyayla'nın köyleridir.
Tarihi Yapılar: Sadece Anadolu Selçuklu Devleti zamanlarından tarihi eserler mevcuttur. Eski Roma Krallığı'ndan da kalma tarihi yer ve eserler vardır.
3. Ermenek
Ermenek, Karaman iline bağlı bir ilçedir. 1910 yılında ilçe yapılmış olan Ermenek, önce Konya'ya sonra Mersin'e bağlanmıştır. Cumhuriyetin ilk yıllarında Konya'ya bağlanan ilçe, 1989'da Karaman'ın il olmasıyla Karaman'a bağlanmıştır. Ayrıca Ermenek tarihi ve doğal yapılarıyla oldukça zengin olan bir ilçedir.
Tarihi ve Doğal Yapıları:
- Tol Medrese (1340)
- Sipas Camii
- Mennan Kalesi
- Meydan Camii
- Damkaçalı Kilisesi
- Akmanastır
- Ala Kilise
- Uğurlu Köristanı
- Güzelce Hisar
- Ermenek Kalesi
- Akça Mescid
- Maraspoli Mağarası
4. Kazımkarabekir
Kazımkarabekir, Karaman ilinin merkeze 23 km, Konya'ya 76 km uzaklıkta yer alan ilçesidir. 1989 yılında Karaman'ın il olmasıyla ilçe statüsü kazanmıştır. Kazımkarabekir halk arasında daha çok Hacıbaba dağı denilen Toroslar'ın devamının eteklerinde yer almaktadır. Halkının büyük kesimi tarım ve hayvancılıkla uğraşan ilçenin evleri aynı yerde çıkarılan özel bir taş ile yapılır.
5. Sarıveliler
Sarıveliler Karaman ilinin ilçelerinden biridir. İlçenin sınırları Konya ve Antalya il sınırlarının içersinde yer almaktadır. İlçenin ilk kuruluşu ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da, Roma döneminde ilk yerleşim yeri olarak kurulmuş olabileceği tahmin edilmektedir. Sarıveliler, Osmanlı Devleti zamanında Ermenek'e bağlı olan ilçe olmuştur. Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren köy statüsünde olan bölge, 1991 yılında ise ilçelik statüsüne kavuşmuştur.
İlçeye Bağlı Köyler: Göktepe Belediyesi ile Civler, Civandere, Çevrekavak, Uğurlu, Esentepe, Günder, Işıklı, Daran, Koçaşlı ve Dumlugöze köyleridir. İlçeye en yakın köy Çevrekavak, en uzak köy Dumlugöze köyüdür.
Önerilen İçerik; Kayserinin Tarihi
Neoldu.com / Sosyal Fayda