Kardeş Kıskançlığını Önlemenin Püf Noktaları
Yayınlanma:
22 Ekim 2015 Perşembe 17:05
Güncelleme:
22 Ekim 2015 Perşembe 17:52
Hiçbir çocuk anne ve babalarının ilgisini paylaşmak istemezler. Bu sebepten dolayı doğacak ikinci bir çocuk kıskançlığa sebep olur. İşte anne ve babalara kıskançlık konusunda tavsiyeler...
1 10
Çocuklar, anne ve babaların ilgisini, başkasıyla paylaşmayı asla kabullenmezler. Böyle bir şey duydukları andan itibaren, ayrıcalıklarının ellerinden gideceklerini düşünürler. Böyle bir durumda anne ve babaların ilk tutumları çocuklar için çok önemlidir.
2 10
Çocuklar, kıskançlığa bağlı davranışlar sergilemeye başlarlar. Akademik başarısızlıklar bunların başında gelir. Yaşantısını olumsuz etkileyecek tepkiler vermediği takdirde, kıskançlık normal boyuttadır.
3 10
Anne ve babalar, çocuk sahibi olmaya karar verdiğinde, çocuğa uygun bir dille anlatmalıdır. Uzmanlar, en az 3 yaş aralığınu önermektedir. Sebebi ise, çocukların 3 yaş aralığında farklı talepleri olmasıdır.
4 10
Çocuğunuza ilk söyleme şekli çok önemlidir. Keyifli vakitler geçirirken kendisine olan sevginizden bahsedin ve kardeşinin olacağını söyleyin. Daha sonraki adım olarak da hayatınızda olan değişikliklerden bahsedebilirsiniz.
5 10
Bebek için alışverişe beraber çıkın ve kararları ona bırakın. Yeni bir bebek odası olacağını anlatın. Eski kıyafet ve oyuncaklarını, kardeşiyle paylaşması gerektiğini anlatın.
6 10
Alışverişe gittiğinizde ona küçük hediyeler alarak mutlu edebilir ve onu asla unutmayacağınızı gösterebilirsiniz.
7 10
Ani karar vererek çocuğunuzu okula başlatmayın. Kendinizden uzaklaştırmak istediğinizi düşünebilir. Bu durumda da okula alışma sürecinde zorluk çekebilir. Bebeğinize karşı öfke duyabilir.
8 10
Kardeş kıskançlıkları anne ve babanın tutumlarıyla çok az sorunla atlatılabilir. İlk olarak aile düzeninizden ve doğumdan sonraki hayatınızdan bahsedebilirsiniz.
9 10
Doğum sonrasında annenin yardımcı olamayacağı bazı konulara babanın veya aile büyüklerine aktarılması gerekir. Anne ve babalar asla ve asla çocuğu kıskançlık konularında suçlamamalıdır.
10 10
Çocukluğunu unutup asla "sen ablasın/abisin böyle yapmamalısın" gibi cümleler kullanmamalıdır. Unutmayın ki o da bir çocuktur.