Karpuz Çekirdeğinin 10 Faydası: Nasıl Yenir, Neye İyi Gelir?
Karpuzun olduğu kadar karpuz çekirdeğinin de çok sayıda faydaları bulunmaktadır. Öyle ki çekirdeksiz karpuz yemek ya da karpuzu yerken çekirdeklerini ayırmak sizi karpuz çekirdeğinin faydalarından mahrum bırakabilir. Gelin, karpuz çekirdeğinin faydalarını birlikte öğrenelim ve sağlığınıza nasıl katkılar sağlayabileceğinize göz atalım.
Karpuz Çekirdeğinin Faydaları Nelerdir?
Karpuz yiyenlerin birçoğu, bu meyvenin çekirdekleriyle mücadele içerisindedir. Herkes "Şu çekirdekleri de olmasa..." diye iç geçirir. Aslında karpuz çekirdeğinin faydalarını öğrendiğinizde sitem etmek yerine onları da tüketmeye çalışabilirsiniz. Çünkü karpuz çekirdeği sizi şaşırtacak faydalara sahiptir.
İşte karpuz çekirdeğinin faydaları:
1. İdrar Söktürür
Karpuz çekirdekleri tuvalet ihtiyacınızın düzenli şekilde giderilmesine yardımcı olur. Bu yönüyle böbrek taşı oluşumu ve boşaltım sorunlarını engellemektedir. Antioksidan içeriğiyle idrar söktürücü özellik gösterir ve toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını sağlar.
2. Cinsel İşlev Bozukluklarını İyileştirir
Karpuz çekirdeğinin cinsel faydaları da bulunur. İçerisindeki citrulline adı verilen bir madde vücuda alındığında arginine dönüşür. Bu madde damarların genişlemesine yardımcı olur ve sertleşme problemlerinin düzelmesine katkı sağlar. Cinsellik hormonlarını uyararak cinsel işlev bozukluklarının düzelmesine olanak tanır. Sperm ıslahı sağlar ve prostat bezini muhafaza eder.
3. Uykusuzluk Sorununu Çözer
Karpuz çekirdekleri sakinleştirici etki yapar ve uykusuzluk probleminin üstesinden gelir. Vücudu sakinleştirerek daha rahat uykuya dalmanıza olanak tanır. Ayrıca sadece uyuyabilmenizi değil uyku kalitenizi artırmanıza da yardımcı olur.
4. Hafızayı Güçlendirir
Karpuz çekirdeğinin beyin fonksiyonları ve hafıza üzerinde olumlu etkileri bulunur. Hafızayı güçlendirerek öğrenme ve algılamayı basit hale getirir. Zinde kalmanızı sağlayarak konsantrasyon bozukluklarını önler ve odaklanmanıza yardımcı olur.
5. Bağırsak Parazitlerini Öldürür
Karpuz çekirdekleri bağırsak dostudur. Bağırsaktaki zararlı parazitlerle mücadelede müthiş bir etkiye sahiptir. Bu sayede bağırsakların daha etkin ve sağlıklı çalışmasına olanak tanır. Bağırsaktaki yararlı bakterilerin artmasına yardımcı olur.
6. Saç ve Tırnakları Güçlendirir
Karpuz çekirdeği faydalarından biri de saç ve tırnakları güçlendirmesidir. Bunu içerisinde yer alan protein sayesinde yapar. Proteinle saçların ve tırnakların güçlenmesini sağlar ve kırılmaları önler. Saçlar daha sağlıklı uzar ve daha canlı bir görünüme kavuşur.
7. Cilt Sağlığını Korur
Karpuz çekirdeklerinin cilde faydaları da bulunur. Ezilerek cilt bakım rutinlerinde kullanılabilir. Cilt lekelerinin temizlenmesine yardımcı olur, cildi daha canlı ve parlak gösterir. Karpuz çekirdeğinin faydalarından kolayca ve basit bir yöntemle yararlanmak için karpuz çekirdeği yağı da kullanabilirsiniz.
8. Enerji Verir
Karpuz çekirdeğinde vücudun enerji ihtiyacını karşılayan birçok vitamin ve mineral bulunur. Az kalorilidir ancak bolca enerji vermektedir. Karpuz çekirdeği tüketiminde enerji artışı sağlanabilir, günlük aktiviteler daha verimli şekilde yapılabilir.
9. Kolesterolü Düşürür
Karpuz çekirdeğindeki antioksidanlar ve likopenler kandaki yağ seviyeleri üzerinde dengeleyici etki gösterir. Kolesterolü kontrol altına alarak kötü kolesterolün düşmesine yardımcı olabilir. Bu sayede kalp ve damar sağlığının korunmasına katkı sağlar.
10. Bağışıklığı Güçlendirir
Karpuz çekirdeğinde C, A ve B vitaminleri bulunur. İçeriğindeki vitaminler bağışıklık sisteminin güçlenmesine olanak tanır. Bağışıklık güçlendikçe vücut, hastalıklarla daha rahat savaşır ve hasta olma riski azalır. Özellikle de kış aylarında sık sık yaşanan grip ve nezle gibi rahatsızlıklar önlenebilir.
Karpuz Çekirdeği Nasıl Yenir?
Karpuz çekirdekleri olduğu gibi karpuzla birlikte tüketilebilir. Bunun yanı sıra çekirdekler ayıklanabilir ve kurutularak ya da kızartılarak yenebilir. Kavrulmuş karpuz çekirdeğinin faydaları da bulunmaktadır. Çiğnemesi ve sindirmesi zor gelirse direkt yutulmasından ziyade kabuğunun soyulması ve çiğnenerek tüketilmesi önerilmektedir.
Karpuz Çekirdeğinin Zararları Nelerdir?
Karpuz çekirdeğinin zararları fazla tüketildiğinde ortaya çıkmaktadır. Çok fazla karpuz çekirdeği yenirse sindirim sistemi çekirdekleri öğütemeyebilir ve sindirim problemleri ortaya çıkabilir. Bununla birlikte apandisit tıkanıklığı yaşanabilir ve ciddi sağlık sorunları baş gösterebilir. Tüm bunlar nadir yaşanabilecek durumlardır ancak dikkatli olmak yararlıdır.
Çekirdeğin Faydaları | Kinoa Faydaları |
---|---|
Keten Tohumunun Faydaları | Karpuzun Faydaları |
Karpuz çekirdeğinin erkeklere faydaları nelerdir?
Karpuz çekirdeğinin erkeklere faydaları arasında cinsel işlevlere sağladığı katkı bulunur. Sertleşme gibi cinsel işlev bozukluklarının giderilmesini sağlar. Cinsel isteği artırır ve daha kaliteli bir cinsel yaşamın kapılarını aralar. Birçok kişi karpuz çekirdeğini cinsel yarar sağlaması için tüketmektedir.
Karpuz çekirdeği hangi hastalıklara iyi gelir?
Karpuz çekirdeği kolesterol, tansiyon, kalp ve damar hastalıkları, grip, nezle, hafıza sorunları ve cinsel işlev bozuklukları gibi birçok hastalık ve rahatsızlığa iyi gelmektedir. İçeriğindeki antioksidanlarla vücuttaki toksinlerin atılmasını sağlar, bağışıklığı güçlendirir ve serbest radikallerle savaşır.
Karpuz çekirdeği yenir mi?
Karpuz çekirdeği yenilebilen bir besindir. Kapuzla birlikte ya da ayrı olarak tüketilebilir. Karpuzdan ayıklanan karpuz çekirdekleri kurutularak, haşlanarak ya da kavrularak yenebilir. Bunun yanı sıra karpuz çekirdeği kabuğu soyularak da tüketilebilmektedir.
Karpuz çekirdeği böbreklere zarar verir mi?
Karpuz çekirdeği dengeli ve abartmadan tüketilirse böbreklere zarar vermez aksine böbrek sağlığı için faydalıdır. İçinde kan basıncını düşüren maddeler bulunur ve toksin attırıcı özelliktedir. Bu sayede böbrek sağlığının korunmasına ve böbreklerin daha iyi çalışmasına olanak tanır.
Karpuz çekirdeği ne işe yarar?
Karpuz çekirdeği her meyve ve sebzede olan tohumlardan biridir. Kan basıncının düşürülmesine, kolesterolün dengelenmesine, toksinlerin atılmasına, idrarın sökülmesine ve bağırsakların düzenli çalışmasına katkıda bulunur. İçerisindeki vitaminlerle bağışıklığı güçlendirir.