Kars (Kafkas) Çoban Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Asırlık geçmişiyle en popüler köpek ırkları arasında yer alan Kars Çoban köpeği hakkında merak edilenleri sıraladık. Kafkas Çoban köpeği olarak da bilinen Kars Çoban cinsi köpek bakımı ve özellikleri...
Kars (Kafkas) Çoban Cinsi Köpek Bakımı ve Özellikleri

Kafkas (Kars) Çoban Köpeği Hakkında Merak Edilenler

Kars (Kafkas) Çoban Cinsi

Kars Çoban köpeği  600 yıllık bir geçmişe sahip olup, ülkemizde  çok yüksek dağlarda yada vadilerde çok yaygın olarak görülmektedir.  Kars Çoban köpeği fiziksel anlamda çok güçlü, kuvvetli ve korkusuz olmasından dolayı  genellikle hayvanlara bekçilik yapmak için ve koruma olarak kullanılmaktadır. Bundan dolayı Türkiye de Kars çoban köpeği olarak isimlendirilmektedir.

Kars Çoban köpeği safkan bir cinstir ve dağlık gibi arazilere karşı ve soğuk havaya karşı çok dayanıklıdır. Türkiye de genel olarak Erzurum, Kars, Artvin, Ardahan gibi doğu illerinde daha çok rastlanmaktadır. Günümüzde dünyanın en popüler çoban köpeği ırkları arasında yer almaktadır. Ancak Avrupa dışında ki ülkelerde çok yaygın değildir.


Kars Çoban Köpek Kişiliği

Kars (Kafkas) Çoban Cinsi

Kars Çoban köpeği çok zeki ve akıllıdır. Koruyucu özelliği çok fazla olan bir köpek cinsidir. Düşmanlara karşı çok hırçın olma özelliğe sahiptir. Pençeleri çok güçlü ve uzundur düşmanına hiç acımadan kullanabilir. Ailesine çok sadır bir köpektir ve tamamen itaatkardır. Kars Çoban köpeğini çocuklar ile yalnız bırakılmaması gerekir. Yabancıları sevmezler çok uzak davranırlar bazen de agresif olabilirler bu yüzden dikkat edilmesi gerekir.

Kars Çoban köpeği ilgiyi sever sürekli olarak ilgilenmek sevmek eğlenmek onu daha iyi hissettirecektir. Havlama özelliği çok olan bir köpek olduğundan dolayı komşulara rahatsızlık verebilir daha çok bahçe veya köy ortamında beslenmesi uygun olacaktır.


Kars Çoban Köpeği Sağlık Durumu

Kars (Kafkas) Çoban Cinsi

Kars Çoban köpeği küçük bedeni ve fit duruşu ile bir hayli sağlıklı bir görünüme sahiptir. Köpeğinizin her daim uzun ömürlü olması için kişisel bakım ihtiyaçlarını düzenli olarak gerçekleştirmeniz önerilmektedir. Öte yandan Kars Çoban köpeğinin yaşamsal faaliyetlerini en üst düzeyde tutabilmek için her daim kaliteli köpek maması ve yaşına uygun mama tüketimi gerçekleştirilmektedir. Ayrıca vücut-kilo endeksine göre diyet maması da kullanılması gerekebilir.

Yapılan araştırmalar neticesinde Kars Çoban köpeğinin ortalama yaşam beklentisi 10 ile 15 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Her daim sağlıklı olduğundan emin olmak için düzenli veteriner hekim kontrolü önemlidir. Ayrıca Kars Çoban köpeğinin doğuştan gelen bazı kalıtsal hastalıklara sahip olma riskine karşı kontrollü olmanızda fayda var.


Kars Çoban Köpek Görünümü

Kars (Kafkas) Çoban Cinsi

Kars Çoban köpeği çok güçlü ve yapılı bir vücuda sahiptir. Boyları erkekler de ortalama olarak 70-100 cm ye kadar uzayabilmektedir. Dişilerde ise ortalama olarak 65-90 cm ye kadar uzayabilmektedir. Ağırlıkları ise ortalama olarak erkekler de 75-110 kg ya kadar olmaktadır. Dişilerde ise ortalama olarak 60-100 kg kadar ağırlık olabilir. Kars Çoban köpeği renkleri kahverengi, siyah tonları ve gri renkleri yaygın olarak görülür. Göğüs bölgesi yapılı ve derin bir şekle sahiptir. Kafası çok büyük bir biçime sahiptir. Burunları ise orta uzunlukta olup renkleri de siyahtır. Gözleri kahverengi kulakları sarkık ve geniş bir şekildedir. Kuyruğu uzun şekilde ve aşağı doğru bir şekilde sarkmaktadır. Arka bacakları ön bacağa göre biraz daha uzun bir şekildedir.


Kars Çoban Köpek Bakımı

Kars (Kafkas) Çoban Cinsi

Diğer köpek cinslerinde olduğu gibi Kars Çoban köpeğinin de sağlıklı ve uzun ömürlü bir yaşam için bakım oldukça önemlidir. Köpeğinizin bakım uygulamalarını yaparken düzenli tarama ölü tüylerden kolayca arınmasına yardımcı olmaktadır. Tüy uzunluğu ve yapısına göre Kars Çoban köpeğini günlük yada haftalık olarak tarayabilirsiniz. Öte yandan köpeğinizin patilerinin sağlıklı kalması için düzenli tırnak kesimi yapmalısınız. Bu uygulamaları köpek kuaförü merkezinde gerçekleştirebilirsiniz.

Kars Çoban köpeği bakım uygulamalarında ağız içerisinde oluşabilecek enfeksiyon riskine karşı diş fırçalama önerilmektedir. Ayrıca açık alanda zehirli otlara karşı her daim dikkatli olmanız gerekmektedir. Köpeğinizin mikrop ve parazitlere karşı korunması için düzenli aşı uygulamaları yaptırınız. Aşı uygulaması bağışıklık sistemini kuvvetlendireceği gibi vücut direncini de arttırmaktadır. Son olarak Kars Çoban köpeğinizin her daim fit kalması için düzenli egzersiz ihtiyacını gidermeyi ihmal etmeyiniz.


Kars Çoban Köpeği Çocuklar ve Diğer Evcil Hayvanlar İle İletişimi

Kars (Kafkas) Çoban Cinsi

Kars Çoban köpeği çocuklara karşı her daim nazik olmayı tercih etmektedir. İç güdüsel olarak korumaya meyilli olan bu hayvan her daim çocukları tehlikelere karşı koruyacaktır. Ancak iri cüsseye sahip olmasından dolayı bazen istemsizce küçük çocuklara zarar verebilmektedir. Bu nedenle ailelerin kontrolünde tutulması gerekmektedir.

Diğer evcil hayvanlarla genç yaştan itibaren sosyalleştirilmesi durumunda iyi geçinebilen Kars Çoban köpeği daha çok itaatkar yapıya sahip olmasından dolayı kendine her daim anlayış gösterilmesini istemektedir. Daha inatçı ve baş kaldıran bir köpeğe karşı saldırgan olabileceği gibi küçük evcillere karşıda zararlı olabilir.


Kars Çoban Köpeği Kalıtsal Hastalıklar

Kars (Kafkas) Çoban Cinsi

Kars Çoban her ne kadar sağlıklı bir ırk olarak bilinse de bazı kalıtsal hastalıklara sahip olabilmektedir. Eğer ki kendinize bir Kars Çoban sahiplenmeyi düşünüyorsanız köpeklerde yaygın görülen hastalıklar konusunda bilgi sahibi olmanızda fayda var. Özellikle Kars Çoban köpeğinde rastlanmakta olan kalıtsal hastalıklar;

  • Kalça Displazisi (Bu hastalık uyluk kemiğinin kalça eklemine sıkıca oturmaması durumunda ortaya çıkmaktadır. Bazı köpek cinslerinde arka bacaklarından birinde veya her ikisinde de ağrı ve topallama gösterirken, bazı köpek cinslerinde hiçbir ön belirtiye rastlanmamaktadır. Genellikle bu hastalık köpeğin yaşlanması ile şiddetlenecektir. Hastalığın tanısının konması için kalça röntgeni gerekmektedir. Bu hastalık kalıtsal olmasına rağmen, yüksek kalorili besin tüketimine bağlı hızlı büyüme, şiddetli ters hareket yada düşerek yaralanma sonucunda kötüleşmektedir.)
  • Katarakt ( Genellikle genç katarakt olarak bilinen bu hastalık köpeklerde 1 ile 2 yaş aralığında görülmektedir. Nadiren de olsa ileri aşamada körlüğe sebebiyet vermektedir. Bu kalıtsal sorunu taşıyan köpekler çiftleştirilmemelidir.
  • Hipotiroidizm (Bu hastalık genellikle zor tespit edilmektedir. Tiroid hormonlarının anormal derecede düşük üretilmesi sonucunda ortaya çıkmaktadır. Genellikle bu hastalığa sahip köpeklerde göz akıntısı, soluk almada sıkıntı ve halsizlik görülmektedir. Teşhisin konulması durumunda günlük tiroid hapı tüketilmesi gerekmektedir. Ayrıca bu tedavi köpeğin yaşamı boyunca devam ettirilmelidir.)
  • Hemeralopia (Gündüz körlüğü olarak bilinen bu hastalık genellikle yavru köpeğin sekiz haftalık olduğu dönemde sahibi tarafından kolayca fark edilebilmektedir. Hastalığın en belirgin yan etkisi yavrunun hareket halinde sürekli bir şeylere çarparak tökezlemesi olarak tanımlanır. Güneşe çıktığında oldukça sersem hareketler sergileten bu hastalık gece olduğunda ortadan kaybolmaktadır. Erken teşhis oldukça önemlidir.
  • Kalıtsal Polinöropati (Bu hastalık genellikle yürüme bozukluğuna yol açması ile bilinmektedir. Köpekte koordinasyon ve dengesizlik durumuna yol açmaktadır. Genellikle oldukça hafif yada çok şiddetli görülmektedir. Genellikle bir yaşının altında ki köpeklerde görülse de oldukça ani bir şekilde çıkabilmektedir. Bu hastalığa sahip köpek yürüme zorluğu çekebilir hatta düşebilir.

Yukarıda belirtmekte olduğumuz hastalıklar yalnızca bu cinse özgü değildir. Kars Çoban köpeğinde bu kalıtsal hastalıklar görülebileceği gibi hiç biri ile karşılaşmaması da oldukça olasıdır. Ancak köpek cinslerinde genellikle rastlanan bu kalıtsal sorunlara karşı köpeğinizi yavruluktan yetişkinliğe kadar düzenli veteriner hekim kontrolüne götürmeniz de fayda var.

Önerilen İçerik: Köpek Cinsleri, Türleri ve Irk Özellikleri

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.