Kayyum Ne Demek?

Türkçe'de çok sık kullanılan kayyum kelimesinin anlamı nedir? Kayyum kelimesinin popülerleşmesiyle ne anlama geldiği de oldukça merak edilmeye başlandı. Makalemizde de kayyum sözcüğünü ele aldık.
Kayyum Ne Demek?

Kayyum Nedir?

Kayyum, kamu görevlisi anlamına gelir. Bir işin veya bir malın yönetilmesi amacıyla bir kişinin görevlendirilmesine kayyum denilmektedir.

Bir şirkete veya kuruma kayyum atanacaksa ortada usulsüzlük olması gerekmektedir. Kayyumun görevine kayyumluk denir. Kayyumluk görevi kayyumlara mahkeme tarafından verilir. Kayyumluk, bir makamda usulsüz bir durum olursa geçici bir süreliğine atanmaktadır. Kayyum, görev ve sorumluluklarını belirli bir süre yerine getirmek zorundadır.

Kayyum Ne Demek


TDK'ye göre Kayyum Kelimesinin Anlamı

Kayyum görevleri mahkeme tarafından atanır. Kayyumun atandığı makam görevi ile sınırlıdır. Kayyum görevleri yanında makamda ne kadar kalacağı mahkemece belirlenir. Arapça'dan dilimize geçen kayyum kelimesi dilimizde de sıkça kullanılır ve iki anlamı bulunur. Birinci anlamı mal ya da işin yönetilmesi adına görevlendirilen kimse, ikinci anlamı ise cami hademesidir. 


Kayyum Nasıl Atanır?

İlk olarak kayyumun atanması için usulsüzlük yapıldığı tespit edilen özel kurumlara ya da şirketlere devletin el koyması gerekir. Daha sonra kayyum ataması gerçekleşir. Kayyum olarak atanan kişi, mahkeme tarafından belirlenir. Mahkeme ilgili yere kayyum atamasını gerçekleştirdikten sonra atanan yönetici kendilerine verilen yetki ve görevleriyle çalışmalarını yürütür. Kayyum olarak atanan kişi kamu görevlisi sayılır. Kayyum ile ilgili şikayetler kayyum müdürlüklerine ya da defterdarlığa yapılır.


Kayyumun Görevleri Nelerdir?

Mahkemece atanan kayyumun görev ve yetkileri geçicidir. Kayyumun yetkileri duruma bağlı olarak değişir. Kayyum ataması isteniyorsa kayyumun görevi, yetkisi ve kayyum olarak kalacağı süre verilen işe göre belirlenir. Kayyumun görevi kuruluşun veya şirketin suçu mahkeme kararıyla sabit olana kadar ya da şirket suçlamalarından kurtulana kadar kurumu yönetmektir.


Kayyum Ataması Çeşitleri

3 çeşit kayyum ataması çeşidi vardır. Peki bunlar nelerdir? İşte kayyum ataması çeşitleri;

İstek Üzerine Kayyumluk

Kişinin isteği üzerine yapılan kayyum atamasına "istek üzerine kayyumluk" denir.

Temsil Kayyumluğu

Vesayet makamı bazı nedenlerden veya kanunda belirtilen durumlarda kişinin isteği üzerine kayyum atanıyorsa bu atanma çeşidine "temsil kayyumluğu" denmektedir.

Yönetim Kayyumluğu

Vesayet makamı, yönetimi kimseye ait olmayan yerler için gerekli önlemler alır ve yönetim kayyumluğu adı altında kayyum atar. Buna ise "yönetim kayyumluğu" adı verilir. 


Kayyum Ne İş Yapar?

Geçici olarak görevlendirilen temsilci ya da yönetici olan kayyumun tüm görev ve yetkileri mahkeme tarafından verilir. Kendisini atayan mahkemede verilen görevleri kayyumun eksiksiz yerine getirmesi gerekir. Kayyumların genel temsil yetkisi yoktur. Kayyumlar sadece görevlendirildiği konuda temsil yetkisine sahiptir. Bağımsız olarak hareket edemezler. 


Kayyum Heyeti Nedir?

Mahkeme, yapılacak işin önemliliğine göre gerekirse birden fazla kişiyi kayyum olarak atayabilir. Belirli işin yapılması ya da mal varlığının yönetilmesi için atanan kayyumlara "kayyum heyeti" adı verilmektedir.


Kayyum Davası Nedir?

Kayyum atanması davalarında, kayyumun atanması talebinde bulunan davacı taraf gerekli belgelerle ve dilekçeyle birlikte Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvurmak zorundadır. Mahkeme talebi inceledikten sonra idari bir karar vererek davayı sonuçlandırır. Böyle davalarda, diğer davalarda olduğu gibi davalı bir taraf bulunmaz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.