Kayyum Nedir? Kayyum Ataması Neden Yapılır?

İpek Koza Grubu'na yapılan operasyon sonrasında "kayyum" atanmasına karar verildi. Peki, bu kayyum nedir, neden atanır?
Kayyum Nedir? Kayyum Ataması Neden Yapılır?

Son günlerde konuşulan, daha da konuşulacak olan “kayyum atamasının” yapılmasıyla birlikte herkes kayyumun ne olduğunu merak etmeye başladı. Akıllarda oluşan bu soruları cevaplandıracağız: Kayyum nedir? Kayyum ataması, Kayyum Nedir, Kayyum ne anlama geliyor, kayyum ne iş yapar gibi soruların cevabını haberimizde…

Sözlükte “Kayyumun” anlamı:

Sözlükleri karıştırdığımız zaman kayyum’un iki anlamı olduğunu gördük:

1) Cami hademesi

2) Belli bir malın yönetilmesi ya da belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse.

 

Kayyum / Kayyım Nedir?

Sorularımıza cevap bulmaya çalışıyoruz. Kayyum kimdir sorusundan başlayarak diğer merak edilenleri maddeler halinde sizlerle paylaşacağız.

 

1) Kayyum, hukuki anlamında; belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimsedir.

Hukuki anlamda uygulaması şu şekildedir; kayyum da vasi gibi vesayet organlarından birisidir. Ancak vasi vesayet altındaki kimsenin hem kendisini gözetlemek, hem de mal varlığını yönetmek ve hukuki işlemlerde onu temsil etmek üzere atanılması halinde, kayyum sadece belirli işleri görmek veya mal varlığını yönetmek için görevlendirilir. Medya grubuna atanan kayyum ataması yayıncılığı yönetmek adı altında yapılmıştır.

2) Usulsüzlük yapılan özel kurumlara, şirketlere, devletin el koyduktan sonraki atadığı yöneticidir. Yani kayyum atanmasının altında yatan başlıca neden: "usulsüzlüktür."

3) Cami hademesi

4) Biliyoruz ki; “Kayyum” Allah’ın 99 isminden biridir. Arapçadaki anlamı: gökleri, yeri ve her şeyi tutan; her şeyin varlık sahibi olabilmesi için verendir.

 

4721 Sayılı Medeni Kanun’a Göre Vasi Ve Kayyum Ataması

 

hukuk-001.jpg

 

Kanunlardan yola çıkarak Kayyum’un atamasının neden ve nasıl gerçekleşeceğini anlatacağız.

 

Kayyum, belirli işleri görmek ve malvarlığını yönetmek için atanıyor.

 

MADDE 15- Genel kurulda yapılan organ ve delege seçimlerinin devamı sırasında yapılan işlemlere ilişkin olarak seçim sonuç tutanaklarının düzenlenmesinden itibaren iki gün içerisinde yapılan itirazlar hakim tarafından aynı gün incelenir ve kesin olarak karara bağlanır. İtiraz süresinin geçmesi ya da itirazların kabul edilmemesi sonucu hakim, 14’üncü madde hükümlerine göre kesin sonuçları ilan eder ve ilgili kuruluşa bildirir.

 

Bakanlık veya kuruluş ya da şubenin üyeleri ve delegeleri; kanun ve tüzük hükümlerine aykırı olarak genel kurul ve seçim yapılması veya seçim sonuçlarını etkileyecek ölçüde usulsüzlük ya da kanuna aykırı iddiasıyla, bu işlemlerin veya genel kurulun işlemi için genel kurul tarihinden itibaren 1 ay içinde dava açabilir. Dava basit yargılama usulüne göre 2 ay içinde sonuçlandırılır. Kararın temyizi halinde Yargıtay tarafından on beş gün içerisinde kesin olarak karara bağlanır.

Genel kurulun veya genel kurulda yapılan organ seçiminin iptaline karar verilmesi halinde mahkeme; genel kurulu kanun ve tüzük hükümlerine göre en kısa zamanda toplanır, seçimleri yapmak, yeni yönetim kurulu seçimlerine kadar kuruluşu yönetmek üzere, 4721 sayılı kanun hükümleri gereğince bir veya 3 kayyum tayin eder ve görev süreleri belirlenir.

 

Kayyumun Görevleri;

kayyum1.jpg

Bir kimseye kayyum ataması o kişinin fiili ehliyetini etkilemez. Kayyum görev süresi ve ücreti vesayet makamı tarafından belirlenir.

Belirli bir iş için görevlendirilmiş kayyım, vesayet makamının talimatı çerçevesinde hareket etmek zorunluluğu vardır.

Kayyım bir malvarlığının yönetimi ve gözetimi ile görevlendirilmişse yalnız o malvarlığının yönetimi ve korunması için gerekli olan işlemleri yapar.

 

NeOldu.com / Özel Haber

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.