Kaza Sonrası Yapılması Gereken İşlemler
Bildiğiniz gibi 2008 yılından itibaren yaptığınız küçük çaplı kazalara polis gelmiyor. Böyle kazalarda iki sürücünün de ortaklaşa olarak doldurduğu kaza tespit tutanağı sayesinde suçlu ve suçsuz tarafın kim olduğu ortaya çıkıyor. Kaza tespit tutanağı, kasko ve sigorta şirketlerinin hasar tespiti ve bu hasara bağlı ödemelerde önemli bir rol oynuyor.
2008 yılından itibaren kaza tespit tutanağı uygulaması oluşturulmasındaki amaç, kaza yaptıktan sonra polisin gelmesini bekleyerek yaşanılan zaman kaybının önlenmesi ve o yol üzerinde trafiği aksatma durumunun önüne geçilmesi. Bu uygulama sayesinde polise gerek kalmadan, kazaya karışan sürücüler ortak olarak, hızlı ve kolayca tutanak hazırlamakla görevlidirler.
Kaza tespit tutanağı, sigorta şirketlerinin hasar değerlendirmesi yapması ve buna bağlı olarak hasarın karşılanmasını sağlamak için çok düzgün ve anlaşılır şekilde doldurulmalıdır. Açık ve anlaşılır cümleler kullanılmalıdır. Okunaklı bir yazıyla yazılmalıdır.
Formda kaza anı ve krokideki çizimlerde tüm detayları belirtilmesinin faydası olacaktır. Sigortacınızın ve komisyon üyelerinin kaza anını görmediğini aklınızdan çıkartmayın ve tüm detayları tutanakta belirtin.
Araç plakaları, yolun tek ya da çift yön olduğu ve trafik levhalarına kadar yol ile ilgili her bilgiyi de forma kesinlikle yazın. Aynı zamanda kazadan sonra farklı açılardan fotoğraf çekmeniz de sigortacınızın ve komisyon üyelerinin duruma açıklık getirmesi bakımından yararınıza olacaktır.
Her şey tamamlandıktan sonra imzalı formun fotokopisiyle birlikte sigorta şirketinize başvurabilirsiniz.
Boş Kaza Tespit Tutanağı;
(Yukarıdaki fotoğrafa mouse ile sağ tıklayıp "Resmi Farklı Kaydet" seçeneğini seçerek bilgisayarınıza indirebilirsiniz.)