Kedi Aşı Takvimi ve Fiyatları: Yavru ve Yetişkin Kedi Aşıları
Kedi Aşıları
Kediler çok güçlü hayvanlar olarak görülse de bakımı ayrı bir özen gerektirmektedir. Kediler de bizler gibi hastalanabilir, bakteri ve virüslerden ciddi şekilde etkilenebilirler. Hatta bazı bakteriler onların hayatlarını ciddi anlamda tehdit edebilmektedir. Bunları engellemek için öncelikle kedilerinizin sağlık ve bakımına gerekli hassasiyeti göstermeniz gerekmektedir. Yaptıracağınız aşılar hem kedilerin hem de sizin sağlığınız acısından kritik önem taşımaktadır.
Kedilerde Yapılması Gereken Aşılar Nelerdir?
Her kedinin, tüm aşıları olmasına ihtiyaç yoktur. Kedinizin olacağı aşıları veteriner hekiminiz ile konuşarak kedinin yaşı, yaşadığı çevre ve sağlığına göre karar vermesi gerekmektedir. Kedilerin olması gereken başlıca aşılar hayvanlarınızı çeşitli hastalıklara ve enfeksiyonlara karşı korumaktadır.
Kedileriniz 6-8 haftayı doldurdukları zaman olmaları gereken başlıca aşılar şunlardır:
- Kuduz
- Kedi Gençlik Hastalığı (Feline Panleukopenia)
- Viral Solunum Yolu Enfeksiyonu (Feline Calicivirus)
- Herpes Virüsü (Feline Rhinotracheitis)
Yavru kediler bu aşıları 6-20 haftalık iken olmalıdır. Ayrıca aşılar kedi bir yaşına geldiğinde tekrarlanmalı.
Yavru Kedilerin Aşı Zamanları Nelerdir?
Yavru kedilerin ilk aşılarını olabilmeleri için minimum 6 haftanın geçmiş olması gerekmektedir. Annelerinden aldıkları sütler ile hastalıklara karşı geçici direnç sağlayan kedilerin aşılanması etki göstermeyebilmektedir. Bu nedenle kedilerin 6 haftalık olmasının beklenmesi gerekmektedir.
Yavru kedilerde aşı uygulamasına gçilmeden önce iç ve dış parazitlere karşı uygulanacak antiparazit tedavisi aşılardan istenen tam korumanın sağlanabilmesi açısından da önemlidir. Antiparazit tedavisi yapılmış kedilerin aşıları, karma aşı ile başmaktadır.
Daha sonra uygulanacak olan kuduz aşısı için, yavru kedilerin 12 haftalık olması beklenmektedir. Kedilerde ilk kez yapılan aşılardan kuduz aşısı hariç tüm aşıların minimum 2 hafta, maksimum 4 hafta süre sonrasında tekrar dozları uygulanmaktadır. Uygulamada sadece kuduz aşısının tekrar süresi 1 senedir.
Kedi Aşı Takvimi
Kedilerin hastalıklardan ve enfeksiyonlardan korunmaları, bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi için aşılarının zamanında yapılması gerekmektedir. Kedilerinizin sağlıklı ve uzun ömürlü olmaları için önemli olan aşılarının ihmal edilmemesi gerekmektedir. İşte kediler için önemli olan aşılar ve zamanları:
- 6 hafta: Parazit Aşısı
- 8 hafta: Karma Aşı I
- 12 hafta: Karma Aşı II
- 16 hafta: Lösemi Aşısı
- 20 hafta: Kuduz Aşısı
- 22 hafta: Fiv Aşısı
- 1 yaş: Karma
- 1 yaş: Kuduz
- 1 yaş: Lösemi Aşısı
Ayrıca her 2/3 ayda bir iç ve dış parazit tedavilerinin yapılması gerekmektedir.
Kedilerin Olması Gereken Aşı Türleri
Kedi aşıları, sevimli dostlarımızın belirli yaş gurupları arasında yapılması son derece hayati önem taşıyan bir çeşit koruma sistemidir. Yavruluktna itibaren başlayan aşılama işlemleri, yetişkinlik döneminde de düzenli aralıklarla uygulanarak hem kedinin yaşam kalitesi arttırılmaya hem de kedinin olası hastalıklara karşı korunmasına destek sağlanmaktadır. Kedilerin yaşına bağlı olarak yaptırılması gereken aşı türleri:
İç Parazit Aşısı: Halk arasında bağırsak kurdu olarak da bilinen iç parazitler, özellikle yavru kedilerin bağırsak sistemlerinin halen gelişiyor olmasından dolayı sıklıkla ortaya çıkmaktadır. Protozoa ve bağırsak kurdu olmak üzee genellikle 2 farklı türde ortaya çıkan iç parazitleri, kedinin yaşam kalitesini alt üst edebilecek kadar güçlü ve ölümcüldür. Tüm bu kötü durumları ortadan kaldırmak için iç parazit aşısı uygulanmaktadır.
Dış Parazit Aşısı: Hem yavru hem yetişkin kedilerde görülebilen dış parazitler, kedilerin yaşam kalitesini düşürerek çeşitli sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Özellikle kedilerde kaşıntı, enfeksiyon, kepeklenme, tüy dökme gibi semptomlara yol açabilen dış parazitler, son derece bulaşıcı bir sağlık sorunudur. Parazitin önlenmesi ve kedi sağlığının korunması için dış parazit aşısı uygulanmaktadır.
Karma Aşısı: Kedilerin 8 ile 10 haftalık dönemde vurulması gereken karma aşısı, kedileri viral enfeksiyonlardan korumak için yapılmaktadır. Feline Parvos, Herpes Virus ve Felin Calivi gibi virüs etkenleri içeren karma aşısı, 1 yaşını dolduran kedilere yılda bir defa uygulanmaktadır.
Kuduz Aşısı: Kedilerin 12 ile 14 haftalık dönemlerinde vurulması gereken kuduz aşısı, isminden de anlaşıldığı gibi kuduza neden olan virüslere karşı koruyucu etkiye sahiptir. Genellikle kuduz bir canlı tarafından tırmalanma, ısırılma veya yemek paylaşımıyla bulaşabilen kuduz hastalığı, her kedinin 3 aylık dönemi tamamladıktan sonra vurulması gereken önemli aşılardandır.
Lösemi Aşısı: Kedilerin 1 yaşına kadar 9 - 11 haftalıkken ve 11 - 13 haftalıkken vurulduğu lösemi aşısı, kedilerde sıklıkla görülen Feline lösemi virüsüne (FeLV) karşı koruma sağlamaktadır. Ülkemizde temel kedi aşıları arasında yer almayan lösemi aşısı, veteriner hekimin önerisiyle yavruluk döneminde yapılmaktadır.
FIV Aşısı: En tehlikeli kedi hastalıkları arasında yer alan Feline immunodeficiency virüs olarak adlandırılan (FIV), tıpkı insalar da ki AIDS hastalığı gibi hem yıpratıcı hem de ölümcüldür. Yavru kedilere 16 haftalıkken yani 4 aylık olduklarında yapılan FIV aşısı, oldukça önemli bir kedi aşısı türüdür.
Aşıdan Önce Neler Yapılmalı?
Kedilerinizi aşıya götürmeden önce dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bunlar:
- Hamile kediler aşılamaya götürülmemelidir.
- Dişi kediler çiftleştirilmeden önce leukemia aşılaması yapılmış olmalıdır.
- Kediniz hasta olmamalıdır. (üşütme, ishal ya da diğer rahatsızlıklar vb.)
- Süt emen yavru kediler sütten kesilmeden aşıya götürülmemelidir. (Anne sütünün içinde yavruları hastalıklara karşı koruyan enzimler bulunmaktadır. Bu enzimler aşılamanın sağlayacağı gücü azaltır.)
Aşı Yapıldıktan Sonra Neler Yapılmalı?
Aşı sonrasında kedilerinizi gözlemlerken dikkat etmeniz gereken noktalar vardır. Bunlar:
- Kedinizi stres yaratacak etkenlerden uzak tutun. Mümkünse istirahat etmesini sağlayın. (Aşıdan sonra genel yan etkiler; hafif rahatsızlık, hafif ateş, iştah kaybı, aktivite kaybı) Aşıdan sonraki ilk saatler aşının yan etkilerini gözlemlemek açısından çok önemlidir.
- Kedinizde normal dışı gelişmeler ya da alerji söz konusu ise vakit geçirmeden veterinerinizle irtibata geçin. (Kedilerin çok da az olsa aşıya karşı reaksiyon geliştirmeleri mümkündür.)
- Aşı yerini ara ara kontrol edin. 10.000'de bir olmakla birlikte aşı yerinde tümör oluşma olasılığı vardır. Böylesi bir oluşum aşılanmadan 2 aya kadar sonra söz konusu olabilir.
Kedi Aşı Fiyatları: 2020 Güncel Fiyat Listesi
Kedi aşı fiyatları, kliniğin bulunduğu bölgeye, müşteri potansiyeline veya veterinere göre değişiklik göstermektedir. Tüm bunların yanında genelllikle talep edilen ortalama kedi aşı fiyatlarını listeledik. 2020 yılı yavru kedi aşısı ve yetişkin kedi aşı fiyatları:
- Kedi İç Parazit Aşı Fiyatı: 60 - 70 TL
- Kedi Dış Parazit Aşı Fiyatı: 40 - 50 TL
- Kedi Kuduz Aşısı Fiyatı: 60 - 65 TL
- Kedi Karma Aşısı Fiyatı: 75 - 85 TL
- Kedi Lösemi Aşısı Fiyatı: 65 - 75 TL
- Kedi FIV Aşısı Fiyatı: 100 TL
Kedi Aşıları Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Aşılar kedilerinizin sağlığını, ömrünü, bağışıklık sistemini korurken öldürücü ve tehlikeli hastalıklardan da korunmasını sağlamaktadır. Kedilerin hayatında büyük bir role sahip olan kedi aşıları hakkında sıkça sorulan soruları yanıtladık. İşte kedi aşıları hakkında hayvan sahiplerinden gelen en sık sorular ve cevapları....
Kedi aşı olmazsa ne olur?
Tıpkı insanlarda olduğu gibi kedi ve köpeklerinde belirli dönemlerde olması gereken aşılar bulunmaktadır. Aşıları yapılmayan kedi ve köpekler, viral enfeksiyon kapma riskine sahiptir. Özellikle yavru kedi ve köpeklerde gereken aşıların yapılmaması, ilerleyen sürede ölümcül bir hastalıkla sonuçlanabilmektedir.
Kedi aşıları ne kadar tutar?
Kedi aşı fiyatları veteriner kliniklerinin fiyat politikasına göre değişiklik gösterse de ortalama kuduz aşısı 60 TL, karma aşısı 80 TL, lösemi aşısı 70 TL, FIV aşısı 100 TL, iç parazit aşısı tablet 60 TL ve dış parazit aşısı 45 TL'dir.
Yavru kedi ne zaman aşı yapılmalıdır?
Yavru kedilere ilk olarak i. parazit ve dış parazit aşıları yapılmaktadır. Parazit aşıları yavru kediler 6-8 haftalık olduklarında veteriner hekim tarafından yapılmaktadır.
Kedi karma 2 aşısı nedir?
Kedi aşıları arasında yer alan karma 2 aşısı, yavru kedinin 2 aylık oldukğunda uygulanması gereken bir aşı türüdür. Aşı Feline Parvo Virus, Feline HerpesVirus 1, Felin Calici Virus etkenlerine sahiptir.
Kedilere parazit aşısı yaptırmak şart mı?
Evet. Kedi aşıları yavruluktan itibaren başlayan ve yetişkinlik döneminde belirli aralıklarla uygulanan bir çeşit koruma yöntemidir. Yetişkin kedi aşıları karma, kuduz ve lösemi içermektedir. Bu aşıların kedi 1 yaşını geçmesinin ardından her sene 1 kez tekrarlanması gerekmektedir. Aynı zamanda kediniz dışarı çıksa da veya çıkmasa da her 2 ayda 1 dış parazit aşısı ve 3 ayda 1 iç parazit aşısı yaptırılması gerekmektedir.
Önerilen İçerik: En Popüler Kedi Cinsleri ve Özellikleri
Neoldu.com