Kedi Hastalıkları

Yaşamları boyunca kedilerde birçok hastalık görülebilmektedir. Bu rahatsızlıkların ilerlemesini önleyebilmek erken teşhis ise çok önemlidir. İşte kedilerde sık görülen hastalıklar ve tedavileri...
Kedi Hastalıkları

Kedilerde Görülen Hastalık Belirtileri ve Tedavileri

Tüm kediler yaşamları boyunca çeşitli rahatsızlıklara maruz kalmaktadır. Anne sütünden aldıkları antikorların sona ermesi ile birlikte vücutları çeşitli hastalıklara karşı zayıf hale gelmektedir. Bu nedenle çeşitli enfeksiyonlardan korunmaları için beslenmelerine, bakımlarına, viral ve bakteriyel aşılarına dikkat etmek gerekmektedir. İşte kedilerde görülebilecek hastalıklar...

 

Kedilerde Göz Hastalıkları

Kornea Yaralanmaları: Kedilerin gözlerine tırnak gelmesi sonucunda ortaya çıkabilmektedir. Çarpma, gözün kaşında gibi nedenlerle de zedelenmeler meydana gelebilmektedir.

Ayrıca bazı rahatsızlıklar nedeniyle de tetiklenebilmektedir. Yüzeysel yaralanmalarda tedavi daha basit iken, derin yaralanmalarda acil veteriner hekim müdahalesi gerekmektedir. 

 

Katarakt: Kedilerin yaşı ilerledikçe ortaya çıkabilen durumlardan biridir. Bu rahatsızlıkta gözlerindeki lensler parlak doku halini kaybederek mat-açık gri renge dönüşerek kendini göstermektedir. 

Yaşı ilerlemiş olan kedilerde lens rengi değişmesi görülebilmektedir. Bu durum görme kaybı yoksa normal sayılabilmektedir. İlerlemiş vakalarda görme yetisinin çoğu ya da tamamını kaybedebilmektedir. Erken teşhis edilebilen vakalarda, ilerlemeyi durdurmaya yönelik tedaviler ya da operasyonlar veteriner hekimler tarafından uygulanabilmektedir.

 

Kedilerde Görülebilen Göz Hastalıkları

 

Konjonktivit İltihabı: Genellikle görülme sabebi allerjiye neden olan polenler, dolaşma ya da koklamalar sırasında göze temas eden otlar, virüler ya da mantarlardır. Kedilerde görülme oranı köpeklere göre daha nadirdir. Ancak cins olarak İran kedilerinde görülme oranı oldukça yüksektir.

Gözlerde görülen hafif pembelik ve damarların belirginleşmesi ile belirtileri görülmektedir. Ayrıca hafif şeffaf akıntı da oluşabilmektedir. Göz temizliğine dikkat edilmesi gerekmektedir. Dikkat edilmez ise enfeksiyon artabilir. Belirtiler görülür görülmez veteriner hekim tarafından kontrol altına alınması gerekmektedir.

 

Kedilerde Kulak Hastalıkları

Kulak Parazitleri: Kedilere özgü kulağa yerleşen parazitlerden kaynaklanan kulak parazitleri, rahatsız edici kaşıntı ile kendilerini göstermektedir. Kaşıntı sonucu deride kalınlaşma ve tahribat olabilmektedir. Bu nedenle belirtiler görülür görülmez veteriner hekime başvurmak gerekmektedir.

 

Kedilerde Görülebilen Kulak Hastalıkları

 

Sağırlık: Bu rahatsızlık genetik sebeplerle ya da sonradan oluşabilmektedir. Kulak bakımının düzenli bakımı bu rahatsızlığın sonradan oluşmasını önlemektedir. Ancak doğuştan olan sağırlık tedavi edilememektedir. Sonradan oluşabilen sağırlık, çevreye karşı tepkisizlik, belirgin bir şekilde ses ve yönlendirmelere cevap vermeme gibi belirtiler ile görülmektedir. Bu hastalıktan şüphenildiği taktirde derhal veteriner hekime başvurulmalıdır.

 

Kedilerde Deri Hastalıkları

Deri Yangısı: Genellikle travmalar, sıcak, soğuk, kimyasal maddeler, enfeksiyonlar gibi dış etkenlerden oluşmaktadır. Bazen allerji, hormonal bozukluklar ya da ilaç duyarlılığı nedeni ile de görülebilmektedir. 

Belirtileri belirli bir bölgede kızarıklık, lokal olarak ısı artışı, ağrı, deride kalınlaşma ve tüy dökülmesi şeklinde görülür. İlerlediği zaman içleri sıvı dolu kabarcıklar oluşabilmektedir. Bu belirtiler görüldüğünde, uzman hekime başvurulup müdahale edilmesi gerekmektedir.

 

Mantar: Kıl köklerine yerleşen bakteriyel enfeksiyonlar ile oluşan bir hastalıktır. Kedilerdeki mantar hastalığı, bulaşıcıdır. Bazı türleri insanlara bile geçebilmektedir. Kılların kırılmasına bağlı oluşan tüy dökülmeleri ile görülmektedir. Genellikle baş, kulak, kuyruk ya da bacaklarda oluşmaktadır.

Hastalık kronik hale gelebileceği için erken müdahale çok önemlidir. Veteriner hekim kontrolunda yapılan tedavisi uzun sürebilmektedir. Tüylerin traş edilmesi bu rahatsızlığın giderilmesinde fayda sağlayacaktır.

 

Kedilerde Görülebilen Deri Hastalıkları

 

Egzama: İç parazit, sarılık, karaciğer, böbrek ya da hormon rahatsızlıkları egzamaya yol açabilmektedir. Deride oluşabilecek kir birikimleri ve tahrişler, aşırı sıcak yada soğuk nedeni ile kaşınmaya bağlı tahrişler bu hastalığa neden olabilmektedir.

Belirtiler özellikle baş, göz, kulak, ayak ve kuyruk köklerinde görülmektedir. Bu hastalığı önlemek için kedilerin bakımını düzenli olarak yapmak gerekmektedir.

 

Kedilerde Üriner Sistem Hastalıkları

İdrar Kesesi Taşları: Genellikle strüvit taşı denilen taşlar bulunmaktadır. Özellikle İran kedilerinde sıklıkla rastlanan rahatsızlıklardan biridir. Bu taşların oluşmasının nedeni idrar pH değerindeki ani değişikliklerdir.

En belirgin belirtisi idrar yapma sırasında yaşayanan zorluktur. Genellikle idrarını tutuk yapar ve uzun süre idrar yapma pozisyonunda kalmaktadır. Ayrıca idrarda kan da görülebilmektedir. İlerlemesi halinde 1-2 gün idrar yapamama durumuna gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda acil veteriner hekim müdahalesi gerekmektedir. Hastalığın ilerlemesi halinde Prescription mamaların kullanılması tavsiye edilir.

 

Kedilerde Görülen Üriner Sistem Hastalıkları

 

Böbrek Yetmezliği: İdrar yolunda oluşan tıkanmalar, taşlar, idrar kesesi rahatsızlıkları böbrek yetmezliğine neden olabilmektedir. Kan basıncında ani düşme, şok, kusma ve ishal gibi aşırı sıvı kaybına neden olan durumlar da böbrek yetmezliğine neden olur.

Erken taşhiste tedavinin başarılı olma oranı oldukça yüksektir. Veteriner hekimler tarafından verilecek Prescription mamalarının kullanımı oldukça önemlidir. Hastalık yoğun ve uzun süreli bir tedavi süreci gerektirmektedir.

 

Kedilerde Beslenme Hastalıkları 

Aşırı Şişmanlık (Obezite): Kedilerde görülen aşırı şişmanlık beslenme bozukluklarından dolayı ortaya çıkmaktadır. Bunun yanı sıra yaşlılık, hareketsizlik ya da kısırlaştırma da obeziteye yol açabilen durumlardır. İlerlemesi halinde şeker hastalığı, kabızlık ve kalp yetmezliğine neden olmaktadır. Kedilerin cinsiyeti, yaşı ve ırkına göre belirli bir ağırlıkta olması gerekmektedir. 

Düzenli olarak veteriner hekim kontrolünde olan kedilerde aşırı kilo daha az rastlanan bir durumdur. Obezite hastalığı durumunda veteriner hekim kontrolünde Prescription ya da Profesyonel mamaların uzun süreli kullanımı önerilmektedir.

 

Kedilerde Görülebilen Beslenme Hastalıkları

 

Aşırı Zayıflık: Kediler için aşırı kilo kadar aşırı zayıflıkta ciddi bir rahatsızlıktır. Çeşitli metabolik nedenler, parazitler ya da mide ve bağırsak hastalıkları nedeniyle oluşabilmektedir. Ayrıca kalitesiz mamalar da bu rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Erken teşhisin oldukça önemli olduğu bu hastalıkta, veteriner hekim kontrolünde kilo alımı sağlanmalıdır. Ayrıca yine veteriner hekim kontrolünde ek gıda ve vitamin takviyeleri de yapılabilmektedir.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.