Kıbrıs'ta terk edilmiş olan Lefkoşa Havalimanı, 40 yıldır ada için çok önemli bir görev üstleniyor. 1972 yılında bölgedeki Rumlar ve Türkler arasında çıkan çatışmalar sonucunda Lefkoşa Havalimanı Birleşmiş Milletler tarafından tampon bölge olarak kullanılmaya başlandı.
Çatışmaların hemen ardından kapatılan havalimanı, o günlerden bugünlere çatışmanın izlerini taşıyarak geldi. Hatta havalimanındaki uçaklar dahi olduğu gibi duruyor.
1974 yılında "Barış Harekatı" kapsamında Rumlar ve Türkler arasıda çıkan şiddetli çatışmalardan sonra bir daha kapıları açılmayan havalimanı, Rumlar için hala büyük büyük sorun teşkil ediyor.
Rum kesiminin lideri Nikos Anastadiadis, her şeyden önce Lefkoşa Havalimanının tekrardan kullanıma açılmasını istiyor. Türk bölgesindeki Ercan Havalimanının da uluslararası uçuşlar yapmasını istemiyor.
Hayali olsa da en önemli istekleri Türkiye limanları Rumlara açılacak.
Son yıllarda Rum kesiminin bu istekleri tekrar gündeme geldi.
Bunun için de şimdilerde havalimanının son durumu sosyal medyalarda paylaşılarak isteklerinin kabul edilmesi için bir ortam oluşturulmaya çalışılıyor.
Sosyal medyalardaki paylaşımlarda verilen bilgilere göre bu havalimanından son uçuş, 20 Temmuz 1974'te Kıbrıs Havayolları'na (Cyprus Airlines) bağlı Hawker-Siddeley - Trident arası yapılan seferdi.
Londra - Roma - Lefkoşa seferinin ardından 9 yolcuyla havalimanına inen uçak, Lefkoşa Havalimanına inen son uçak olmuştu.
Zamanında oldukça çok tercih edilen bu havalimanı şimdilerde insana hasret bir şekilde varlığını sürdürüyor.
Lefkoşa Havalimanı'nın bu terk edilmişliği, iki toplum arasındaki müzakerelere bağlı.
Eğer müzakerelerde olumlu sonuç çıkarsa Lefkoşa Havalimanı da eski şah şahlı günlerine geri dönecek.