Kıbrıs'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Kıbrıs, Akdeniz üzerinde bulunan bir ada ülkesidir. Türk ve Yunan halklarının yaşadığı bölge kültürel ve tarihi açıdan önemlidir. Kıbrıs'ın gezilecek görülecek yerlerini yazımızda bulabilirsiniz.
Kıbrıs'ta Gezilip Görülmesi Gereken Yerler

Kıbrıs, Akdeniz'de Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin gözetmenliği altında varlığını sürdüren Türk ve Yunan halklarının yaşadığı bir ada ülkesidir. Yakın tarihi, turistik ve kültürel ögeleriyle değerli bir bölge olan Kıbrıs, 9,250 kilometrekarelik toprak parçasına sahiptir. Bölge nüfusu yaklaşık 1 milyon 200 bindir. Her yıl 2-3 milyon civarında turist çeken Kıbrıs'ın görülecek yerlerini sizler için araştırdık.

Kral Mezarları

kral-mezarlari.jpg

Ülkenin Baf Limanı yakınlığında yerleşen ve MÖ 4. yüzyıllara ait olduğu saptanan toplu mezarlardan oluşan Kral Mezarları, Kıbrıs gezi rehberinizde muhakkak yer almalıdır. Bölgenin ismi şaşalı kabirlerinden gelmektedir. MÖ 3. asırlarda burada yüksek vazifeli memurların ve asillerin defnediliyordu. Mezarlardaki mükemmel kolonlar ve resim gibi işlemelerle bezenmiş duvarlar dikkat çekicidir. Bölge 1980 yılında bu yana UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde bulunuyor.


Baf Arkeoloji Parkı

baf-arkeoloji-parki.jpg

Adanın güneybatısında bulunan park Baf Limanı'na yakın bir konumda yer almaktadır. Kıbrıs'ın tarihi yerlerinden biri olan alanda bulunan site ve anıtlar Tarih öncesi devirlerden ve Ortaçağ'dan bugüne varlığını sürdürmüştür. Roma'da kalma 4 villa; Dionysos Evi, Orpheus Evi, Aion Evi ve Theseus Evi gibi meşhur yapıların bulunduğu Baf Arkeoloji Parkı Hellenistik-Roma Tiyatrosu'nu da barındırmaktadır. 1980 yılında bölgedeki tarihi alanlarla birlikte Baf kenti de UNESCO Dünya Mirasları listesine eklenmiştir.  


Kolossi Kalesi

kolossi-kalesi.jpg

Limasol kentinin batı kesiminde bulunan ve adını yaklaşık 14 km mesafe uzaklığındaki Kolossi Köyü'nden alan tarihi bir kaledir. Ortaçağ'ın mükemmel konuma sahip savunma kalelerinden biri olarak dikkat çeken Haçlı yapısı, Kıbrıs seyahatinizin ilk rotalarından biri olmalıdır. Kral I. Hugh tarafından 1210 yılında yaptırılan Kolossi Kalesi'ne 1454 yılında Kolossi Komutanı'nın emriyle kalenin duvarlarına silah oyukları açılmıştır. Şaşalı Gotik kaleden günümüze sadece 3 katlı bir parçası kalmıştır. Kalenin dış avlusu ile beraber genişliği 30 metre iken boyu 40 metredir. 


Girne Kalesi

girne-kalesi-002.jpg

Girne kenti'nin sembolü haline gelen bu Ortaçağ Kalesi, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gezilecek yerlerinden biridir. 7. asırda şehrin Arap saldırılarından muhafaza edilmesi amacıyla Doğu Romalılar'ın (Bizans) inşa ettiği şaşalı bir kaledir. Deniz kenarında yer alan Gotik kale, 15. yüzyıla kadar birkaç değişim yaşamış ve farklı uluslarca da kullanılmıştır. Venediklilerden sonra Osmanlıların hakim olduğu kalede iki devlete de ait olan bulgulara rastlanmaktadır. Akdeniz kıyısında görkemli duruşuyla bölgenin en etkileyici yapısı konumundaki Girne Kalesi Kıbrıs seyahatiniz için ideal mekanlardan biridir.


Baf Kalesi

baf-kalesi-004.jpg

Baf Limanı kenarında bulunan tarihi bir kaledir. Bizanslılar tarafından inşa edilen Baf Kalesi'nin öncelikli amacı limanı korumaktır. 1222 yılında depremde yıkılan kale Lüzinyanlar tarafından yeniden oluşturulmuştur. 1570'te Venedikliler tarafından yıkılan kale, yeniden yapıldıktan sonra bölgenin terk edilmesiyle Osmanlılar'a geçmiştir. Osmanlılar'ın restore çalışmalarıyla güçlendirilen Baf Kalesi, uzun yıllar kullanılmış köklü bir yapıdır. Kıbrıs gezi rehberinize tarihi Baf Kalesi'ni mutlaka eklemelisiniz.


Hala Sultan Tekkesi

hala-sultan-tekkesi-003.jpg

Ülkenin güneydoğu kısmında yer alan Larnaka kentinde yer alan tekke tarihi ve turistik bir dini yapıdır. 647 ve 649 seneleri arasında inşa edilen İslami yapının Hala Sultan adını almasının sebebi, Peygamberimiz Hz. Muhammed'in halasının burada hayatını kaybetmiş olmasıdır. Emeviler'in bölgedeki akınları sonucunda buradaki askerlerce oluşturulan yapı, bölgedeki Müslümanlar için büyük önem arzetmektedir.


Selimiye Camii

selimiye-camii.jpg

Aziz Sofya Katedrali olarak kullanıma açılan yapının inşasına 12. yüzyılın sonlarında başlanmış 1209 yılında tamamlanmıştır. Lüzinyanlar'ın inşa ettirdiği Gotik eser, önemli devlet törenlerine sahne olmuş bir ana katedral görevi üstlenmiştir. Osmanlı Devleti'nin Kıbrıs'ı fethiyle minareler eklenerek camiye dönüştürülüp Sultan II. Selim'in adı verilmiştir. Şu anda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin gezilecek yerlerinden biri olan dini yapı, Lefkoşa'da en önemli dini mekandır.


Mağusa Lala Mustafa Paşa Camii

magusa-lala-mustafa-pasa-camii.jpg

14. yüzyılda St. Nikholas Katedrali olarak hizmete açılmıştır. Katolik kilisesi olarak uzun yıllar faaliyet gösteren manevi yapı, adanın fethinden sonra 1571'de Osmanlılar tarafından camiye dönüştürülmüştür. Adadaki en büyük camilerden biri olarak ünlenen yapı, Osmanlı'nın ünlü devlet adamlarından Lala Mustafa Paşa'nın adıyla anılmıştır. Görenleri kendisine hayran bırakan manevi yapı, yüzyıllardır bölgedeki Müslümanların en değerli mirasıdır. Gazimağusa kentinde bulunan Lala Mustafa Paşa Camii Kıbrıs'ın tarihi yerlerindendir.


Larnaka Tuz Gölü

larnaka-tuz-golu-003.jpg

Deniz seviyesindeki Larnaka Gölü, 1,585 hektarlık muhteşem bir doğa güzelliğidir. Kıbrıs Adası'nın en büyük göllerinden biri olan Larnaka Tuz Gölü, ülkenin en değerli tuz kaynağı olarak bilinmektedir. Bu göl, yılın her dönemi flamingo, kaz gibi onlarca kuş türünün barınma noktalarından biridir. Kıbrıs'ın görülecek yerlerinden biri olan Larnaka Gölü mutlaka keşfedilmelidir.


Beşparmak Dağları

besparmak-daglari-003.jpg

Bölgenin kuzeyinde bulunan dağ sıralarıdır. Adından da anlaşıldığı gibi 5 sıradağdan meydana geldiğinden bir elin beş parmağına benzetilerek bu ismi almıştır. Genel olarak Beşparmaklar olarak anılan dağlar Karaçam ve Zafer Burnu bölgelerinin buluştuğu noktada bulunmaktadır. Beşparmak Dağları'nın zirveleri 1024 metreye ulaşmaktadır. Doğa tutkunları, geziciler, yeni mekanlar keşfetmek isteyenler ve özellikle tırmanma meraklılarının Kıbrıs seyahatinde en fazla tercih ettiği bölgedir.


Gavur Taşı

gavur-tasi-.jpg

Bu alan Afrodit Kayalıkları adıyla da anılmaktadır. Dünyaca ünlü Gavur Taşı ve bölgesi Yunan mitolojisinin en önemli isimlerinden aşk tanrıçası Afrodit'in dünyaya geldiği yer olarak efsaneleşmiştir. Tarihi Baf ile Limasol plajı civarında yer alan Gavur Taşı, her yıl yerli ve yabancı birçok ziyaretçi çekiyor. Sizler de Kıbrıs gezi rehberinize bu mekanı ekleyebilirsiniz.


Nissi Plajı

nissi-plaji.jpg

Kıbrıs'ın doğu kesiminde Ayia Napa kasabası sınırları içerisinde yer alan mükemmel bir plaj alanıdır. Harika kumsal yaklaşık 500 metre uzunluğundadır ve Kıbrıs'ta yaz tatillerinin vazgeçilmez adreslerinden biri konumundadır. Akdeniz sahillerinin en fazla tercih edilen Nissi Plajı tatil köyleri, eğlence noktaları ve çeşitli su sporu aktiviteleri ile ünlüdür. Yaz aylarında Kıbrıs seyahatindeyseniz Nissi Plajı'nda serinleyebilirsiniz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.