Kimler Oruç Tutamaz? Oruç Tutmakla Yükümlü Olmayanlar
İslam dininde oruç tutmak, sadece bir bedensel açlıktan ibaret değildir. Oruç, kişinin kendini kontrol etmesini, kötü alışkanlıklardan kaçınmasını ve ruhsal olarak arınmasını sağlar.
Oruç Tutmanın İslam'daki Yeri
İslam dininde oruç tutmak, beş temel ibadet arasında yer alır ve Müslümanlar için önemli bir ibadet uygulamasıdır. Kur'an-ı Kerim'de belirtildiği üzere, oruç tutmak, Allah'ın rızasını kazanmak, günahlardan arınmak, manevi bir arınma süreci yaşamak ve sabır, dayanıklılık, hoşgörü ve paylaşma gibi erdemleri pekiştirmek için yapılır.
Oruç, İslam dininde Ramazan ayında farz kılınmıştır ve bu ay boyunca Müslümanlar, gün doğmadan önceki saatlerde sahur yaparak güneş batıncaya kadar yemek, içmek ve cinsel ilişkide bulunmak gibi belirli davranışlardan uzak dururlar. Ramazan ayının dışında da oruç tutulabilse de, farz olan Ramazan orucu her yıl tutulmak zorundadır.
Kimler Oruç Tutamaz?
Ramazan ayında hiçbir sıkıntısı ya da hastalığı yokken oruç tutmayanlar ya da orucunu durduk yere bozanlar büyük günah işlemektedir. Peki, kimlerin oruç tutmaması günah değildir? Hangi durumlarda oruç tutulmaz? Bazı durumlar vardır ki; insanların orucu tutmaması ya da orucu bozmasını caiz hale gelmiştir. Bu içeriğimizde hangi durumlarda oruç tutulamayacağını ve fidye miktarını araştırdık. İşte 2023 yılı Ramazan ayında oruç tutamayacakların yapması gerekenler?
Oruç Tutmamayı Mübah Kılan Haller;
1. Hasta Olan Kişiler
Oruç tutmasında dolayı mevcut olan hastalığı ilerleyen ya da oruç tutması sebebiyle rahatsızlanan insanlar ileride kaza etmek üzere oruç tutmayabilirler ya da oruç bozabilirler. Bu durumda olan insanlar, sağlıklı oruç tutamayacakları için oruç tutmaları sakıncalı görülmüştür.
2. Uzun Yolculuklara Çıkacaklar
Ramazan ayı içerisinde yolculuğa çıkan insanlar eğer kendilerini iyi hissedemeyeceklerse oruç tutmayıp, oruçlarını kazaya bırakabilirler. Eğer yolculuğunuz yorucu ve meşakkatli bir yolculuk değilse, kısacası oruç tutmanıza engel bir durum değilse oruç tutmanız gerekmektedir.
3. Tehdit ve Zorlama İle Oruç Tutanlar
Orucunu bozmadığı takdirde dövülmek, yaralanmak ve hatta ölmekle tehdit edilen kimselerin de oruç tutması caiz değildir.
4. Gebelik ve Emzirme Döneminde Olanlar
Gebe ya da süt emdiren annelerin oruç tutması sonrasında kendisine yada çocuklarına zarar verme durumu oluşabileceği için annelerin oruç tutması caiz değildir. Bu anneler, oruçlarını sonrasında kaza edebilirler. Eğer emzirdiği çocuk farklı bir kişinin çocuğuysa bu durumda oruç tutmamak için geçerli bir durumdur.
5. Aşırı Derecede Açlık ve Susuzluk Yaşayanlar
Oruç tutan kişiler eğer açlıktan ve susuzluktan dolayı bitap düşeceklerse ve bu sebepten dolayı da sağlıklarından olacaklarda bu kişilerinde oruç tutması sakıncalı bir durumdur.
6. Yaşlılar
Belli yaşa gelen kimseler eğer oruç tutamayacak durumdaysalar, tuttukları orucu da eğer yarıda bırakacak kadar sıkıntılıysalar, bu kişiler oruç tutmak yerine fidye verebilirler. Bakara suresinin 184. ayetinde, bu şekilde olup da oruca güç yetiremeyenlerin, oruç tutmayıp fitre vermeleri gerektiği hükme bağlanmıştır.
7. Kronik Hastalıkları Bulunan Kişiler
Ramazan ayı içerisinde özellikle kalp, hipertansiyon, şeker hastalığı ve ülser gibi problemler ve kronik hastalıklar insanların oruç tutmasına büyük engeldir. Bu hastalıklara yakalanan kişilerin oruç tutmaması, illa da tutacaklarsa doktor kontrolünde tutması gerekmektedir.
Oruç tutmanın sakıncalı olduğu kronik hastalıklar nelerdir?
- Şeker hastaları
- Ülserli hastaları
- Hipertansiyonlu hastaları
- Kalp ve böbrek hastaları
- Psikiyatri hastaları
Oruç Tutmanın Faydaları | Oruç Hakkında Bilgi |
---|---|
Oruç Tutarken Dikkat Edilmesi Gerekenler | Oruçla İlgili Hadisler ve Ayetler |
Kimler oruç tutamaz?
Oruç tutmak sağlığı olumsuz yönde etkileyebileceğinden, bazı kişiler oruç tutmamalıdır. Bunlar:
- Hastalık veya sakatlık nedeniyle sağlığına zarar verebileceği düşünülen kişiler
- Hamile veya emziren kadınlar
- Çocuklar ve ergenler
- Yaşlılar
Diğer özel durumlar (örneğin, uzun süreli seyahatlerde veya ağır fiziksel çalışma koşullarında bulunanlar)
Hamile kadınlar oruç tutabilir mi?
Hamile kadınlar, bebeklerinin sağlığına zarar verebileceğinden oruç tutmamalıdır. Oruç tutmak, anne ve bebek için gerekli olan sıvı ve besin alımını kısıtlayabilir. Hamile kadınlar, oruç tutmak yerine fidye verme gibi alternatif yollarla ibadetlerini yerine getirebilirler.
Yaşlılar oruç tutabilir mi?
Yaşlılar oruç tutabilirler, ancak sağlık durumlarına ve güçlerine göre oruçlarını düzenlemeleri gerekebilir. Sağlık durumları nedeniyle oruç tutmaları sakıncalı olabilecek yaşlılar, fidye verme gibi alternatif yollarla ibadetlerini yerine getirebilirler.
Diabet hastaları oruç tutabilir mi?
Diyabet hastalarının oruç tutması, kan şekerini kontrol altında tutmak için önemli olan düzenli beslenmeyi ve ilaç kullanımını zorlaştırabilir. Bu nedenle, diyabet hastalarının oruç tutup tutamayacaklarına karar vermek için doktorlarıyla görüşmeleri önerilir.