Kına Nedir, Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Sizler için kına hakkında daha önce hiç duymadığınız şaşırtıcı faydalarını derledik. Hadi hep birlikte bu faydalara bir göz atalım.
Kına Nedir, Kınanın Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Kına Nedir?

kina-001.jpg

Arabistan'da yetişen kına ağacının yapraklarının kurutulması ile elde edilen bir tozdur. Eski çağlardan itibaren kadınların süs amaçlı kullandığı bu toz, ülkemizde yeni evlenen kızların kına gecelerinin vazgeçilmez bir parçası haline gelmiştir. Boyadığı dokuya kızıl bir renk veren kına tozu. Siyah ve yeşil kına olmak üzere iki tipte bulunmaktadır. Yeşil kına gerçekte saf değil, boya karıştırılarak yapılmış bir üründür.


Kına Neden Yakılır?

kina-003.jpg

Kına neden yakılır? Kına gecesi geleneği nereden geldi? Evlenecek çiftlerin ellerine kına yakması olayı, eski bir Anadolu geleneğidir. Kınanın eşleri bir ömür boyu aşklarının devamını sağlamak amacı ile yapıldığını söylemektedir. Ayrıca evlenecek çiftleri nazardan ve kötülüklerden koruduğu da söylenmekte. Hem gelinin hem de misafirlerin ellerine yakılarak, evliliğin bir anlamda kutlanması ve kutsanması sağlanmaktadır.


Kınanın Bilinmeyen 14 Faydası

Kına ağacı, Akdeniz ve Orta Doğu’da yetişen ufak bir ağaçtır. Kına ağacının yaprakları cildi, saçları, elbiseleri ve deriyi boyadığı için yüzyıllardır kullanılmaktadır. Kına diğer boyalar gibi kimyasal içermez. Kına gecelerimizin vazgeçilmezi olan kınanın faydaları nelerdir?


1. Ağrı Kesicidir

kina-004.jpg

Her hangi bir nedenden oluşan ağrıya karşı kına doğal bir ağrı kesicidir. Ağrıyan bölgeye kına uygulandığı zaman ağrının hafiflemesini sağlar. Kına yanık yaralarına da faydalıdır. Ağrıyı azalttığı için yanıkların daha hızlı iyileşmesini sağlar. 


2. Cilt Yaralarına İyi Gelir

kina-005.jpg

Eski Mısır zamanında kına, boyamak amacının yanı sıra cilt hastalıkları tedavilerinde de kullanılırdı. Açık yaraların, mikrop kapanmasını engellediği ve güneş yanıklarına iyi geliyor.


3. Saçları Güçlendirir

kina-006.jpg

Kına, saçların ışıldamasını, güçlenmesini ve saç derisini sağlıklı bir hale gelmesini sağlıyor. Kına yakıldıktan 1 saat sonra temizlendiği zaman saçların ışıldadığı kolayca görülebiliyor.


4. Ayaklara Faydalıdır

kina-007.jpg

Kına ayakta bulunan mantarı temizler. Bununla da kalmaz ayak kokusunu giderir. Ayaktaki yara ve çıban gibi hastalıkları iyileştirir. Ayaklardaki yorgunluğu alır.


5. Saçları Uzatır

kina-008.jpg

Hardal yağı ile kaynatılan kına yaprakları düzenli olarak saça sürüldüğü zaman saçınızın uzamasını hızlandırıyor.


6. Baş Ağrısına İyi Gelir

kina-009.jpg

Kına yapraklarının baş ağrısına iyi geldiğine dair bir ünü de bulunmaktadır. Kına yaprağını ve sirke ile hazırlanan karışım başa sürüldüğünde baş ağrısını gideriyor.


7. Tırnaklara Faydalıdır

kina-010.jpg

Özellikle çatlama eğiliminde olan tırnakları tedavi eder. Kına lapa halindeyken tırnaklara uygulandığında kırılma eğilimi gösteren tırnak yapısının ortadan kaldırılmasını sağlayabilir. Hakiki kına ve yağ karışımı kullandığınızda alacağınız verim artacaktır.


8. Karaciğere İyi Gelir

kina-011.jpg

Sağlık açısından son derece faydalı bir bitki olan kına kabuğu karaciğere faydalı bitkiler arasındadır. Kına bitkisi kabuğu sarılık hastalığına da iyi gelip, tedavisinde kullanılmaktadır.


9. Ağız İltihabına İyi Gelir

kina-012.jpg

Ağızda gargara yapıldığında dildeki ve ağız boşluğundaki iltihapları kurutmaktadır.


10. Psikolojiye İyi Gelir

kina-013.jpg

Kınanın kendine has bir kokusu vardır. Bir çeşit anti-depresan görevi görür. Merkezi sinir sistemi için bu çok faydalıdır. Çünkü kınanın kokusu sinirler üzerinde olumlu etki bırakır. Bu da sinirlerin gevşemesine ve rahatlamasına yardımcı olur.


11. Sivilce ve Akne Tedavisinde Kullanılır

kina-014.jpg

Kına sivilce ve akne tedavisinde kullanılmaktadır. Ayrıca diğer deri hastalıklarında da kullanılır.


12. Uyuz Hastalığında Kullanılır

kina-015.jpg

Hayvanlar ile çok fazla temas edildiğinde ortaya çıkan uyuz bir deri hastalığıdır. Buna karşın kına çok etkili bir tedavi yöntemidir. Uyuz hastalığından etkilenen bölüme lapa halinde sürüldüğünde tüm sorunların ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır.


13. Cinsel İsteği Arttırabilir

kina-016.jpg

Kesin bir kanıt bulunmasa da bazı kaynaklara göre cinsel isteği arttırdığı söylenmektedir.


14. Böcek Kovucudur

kina-017.jpg

Kınanın bir diğer özelliği de iyi bir böcek savar olmasıdır. 


Kınanın Zararları Nelerdir?

kina-018.jpg

  1. Kına yetişkinler tarafında saç ve deri için kullanıldığında güvenli görünmektedir. Kına kişinin sağlık koşullarına da bağlı olarak deride kızarma, döküntü, şişme, yanma ve kabarcık gibi sorunlara neden olabilir.
  2. Hassas bir ciltte alerjiye neden olabilir.
  3. Solunum yollarında alerjiye neden olabilmektedir. Hırıltı, öksürme ve astım hastalıklarında nefes darlığı gibi bir çok yan etkisi görülmektedir.
  4. Kınanın yutulması halinde acil tıbbi müdahale gereklidir. Hamilelik ve emzirme döneminde ağızdan kına alınması kesinlikle sakıncalıdır. Düşüğe bile sebebiyet verebilmektedir.
  5. Çocuklarda ve bebeklerde bazı cilt hastalıklarına neden olabilir bu yüzden çocuklarda kullanılması tavsiye edilmemektedir.

Kına Nasıl Yakılır?

kina-002.jpg

Toz halindeki kına, yeşil renktedir. Bu tozdan gereği kadar alınıp suda hamur gibi yoğurulur. Sonra ele, kola saça v.b sürülür. En az bir saat bekletilir. Sonra çıkarılıp kına konulan yer soğuk su ile yıkanarak temizlenir. Cildinizde ne kadar kalacağı kınanın cinsine göre değişir. Ortalama süresi ise iki haftadır. Kına ile boyama işine "Kına Yakmak" denmektedir. Yaktığınız kınanın iyi gözükmesini ve derinizde uzun süreli kalmasını istiyorsanız. Sürülecek derinin iyice yıkandığından ve yağdan arındığından emin olmalısınız.


Kına İle Saç Maskesi Nasıl Yapılır?

Kına, saçların ışıldamasını, güçlenmesini ve saç derisini sağlıklı bir hale gelmesini sağlamaktadır. Peki kına ile saç maskesi nasıl yapılır?


1. Kına, Yumurta, Zeytinyağı Maskesi

Bu maske için gerekli malzemeler şunlardır;

  • 2 su bardağı kına tozu
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 adet yumurtanın beyazı

Hazırlanışı;

Bir gece suda beklettiğiniz kınayı, zeytinyağı ve yumurta akı ile karıştırın. Macun haline geldiğinde saç köklerinize uygulayın. 2 saat bekletin ve sonrasında saçlarınızı durulayın.


2. Kına, Limon, Yeşil Çay Maskesi

Bu maske için gerekli malzemeler şunlardır;

  • 2 su bardağı kına tozu
  • 2 su bardağı yeşil çay
  • 2 yemek kaşığı limon suyu

Hazırlanışı;

Demlemiş olduğunuz yeşil çayın içerisinde kına tozunu dökün. Bir gece bu şekilde bekletildikten sonra limon suyu ve yoğurt ilave edin. Karışımı saçınıza uygulayın ve 3 saat bekleyin. Daha sonra su ile durulayın.


3. Kına, Hindistan Cevizi Yağı Maskesi

Bu maske için gerekli malzemeler şunlardır;

  • 2 su bardağı kına tozu
  • 2 yemek kaşığı hindistan cevizi yağı

Hazırlanışı;

Kına tozuna hindistan cevizi yağı ilave edilir. Macun kıvamına gelene kadar karıştırılır. Karışım daha sonra 12 saat bekletin. Saça uygulandıktan sonra saçları bir örtü yardımıyla kapatarak 3 saat bekletin. Son olarak saçlarınızı şampuanla yıkayın. Bu özel karışımın ayda bir uygulanması saçlarınız için oldukça faydalıdır.


4. Kına, Aloe Vera Maskesi

Bu maske için gerekli malzemeler şunlardır;

  • 1 fincan kına yaprağı
  • 1 fincan aloe vera yaprağı

Hazırlanışı;

Dikenlerinden ayıkladığınız aloe vera yapraklarını bıçakla ince bir şekilde doğrayın. Kına yaprakları ile birleştirip ezin. Fırça yardımıyla saç köklerinize uygulayın. Birkaç saat bu şekilde bekletin ve daha sonra saçlarınızı durulayın.


5. Kına, Pancar Maskesi

Bu maske için gerekli malzemeler şunlardır;

  • 1 su bardağı pancar suyu
  • 1 fincan kına tozu

Hazırlanışı;

2 su bardağı kaynar suyun içinde pancar suyunu kaynatın. Daha sonra soğumaya bırakın. Soğuduğunda kına tozunu ilave edin. Bu şekilde 2 saat bekletin. Saç diplerinden başlayarak, saçın tamamına uygulayın. 2-3 saat bu şekilde bekletildikten sonra durulayın.

Önerilen İçerik; Kına Gecelerinin Vazgeçilmez Şarkıları

UYARI !
İçeriğimizde yer alan yazılı ve görsel içerikler farklı kaynaklardan derlenerek oluşturulmuş, öneri ve bilgilendirme yazısıdır. Kesin teşhis ve tedavi niteliği taşımamaktadır. Herhangi bir sağlık sorunu karşısında mutlaka doktorunuza başvurunuz. Unutmayın sağlık sorunlarında uygulanan tedavi yöntemleri bireylerin biyolojisi, kalıtsal özellikleri, yaş, boy, kilo farklılıkları, alerjik yönleri ve bunlar gibi onlarca farklı duruma göre değişiklik gösterebilir. Sağlık sorunlarınızın tedavisinde size ancak ve ancak doktorunuz yardımcı olabilir.

Neoldu.com / Sosyal Fayda

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum