Kıssa Ne Demektir? Kur'an'da Geçen Kıssalar ve Amaçları

Kıssa kelimesinin birçok anlamı bulunmaktadır. Dini olarak geçmişten ders çıkaran hikayelere denir. İşte Kur'an'da geçen kıssalar ve içeridği mesajlar.
Kıssa Ne Demektir? Kur'an'da Geçen Kıssalar ve Amaçları

Kıssa Kelimesi Hakkında Bilgiler

Kur'an-ı Kerim'de insanların ders almaları için Allah tarafından bazı öğütler verilmiştir. Bu öğütler geçmiş yıllarda yaşayan kavimlerin ve peygamberlerin hayat hikayeleridir. Günümüzde "Kıssa" olarak tabir ettiğimiz bu hikayeler hakkında bilinmesi gerekenleri bu içeriğimizde bir araya getirdik. Aşağıda Kıssa keliesinin anlamı ve Kur'an'da geçen kıssalar yer alıyor. İşte Kıssa Nedir? sorusunun cevabı ve detaylı bilgiler...

Kıssa Nedir? Ne Demektir?

Kıssa kelimesi sözlükte olay ya da hikaye anlamındadır. Türkçede bolca kullanılan kıssa sözcüğü atasözlerinde karşımıza çıkmaktadır. Bunlara en büyük örnek olarak “kıssadan hisse” atasözü gösterilebilir. Bu atasözü bir hikayeden ya da olaydan ders çıkarmak olarak kullanılmaktadır.

Dinde kıssa kelimesi ise peygamberlerin başına gelmiş olaylardır. Kur’an-ı Kerim’de geçen kıssalar ise peygamberlerin başından geçen olaylardan insanların ders almaları içindir.

Kur'an-ı Kerim'de Geçen Kıssaların Amaçları Nedir?

Kur’an-ı Kerim’de kıssaların anlatılma amacı, insanların bu olaylardan ibret ve ders almaları, doğru yolu bulmaları, güzel huy ve karakter edinmeleridir. Kur’an-ı Kerim’de Hz. Adem, Hz. İbrahim, Hz. İsmail ve diğer peygamberlerin başından geçen olaylar anlatılmıştır. Bu olaylar kutsal kitabımızda ders ve öğüt veren bir dil ile anlatılmıştır. Kur’an’da sadece peygamberler hakkındaki kıssalar değil toplumlar ve geçmiş hakkındaki kıssalar da anlatılmaktadır.

Kur'an-ı Kerimde Kaç Tane Kıssa Vardır?

Kur'an-ı Kerim'de kıssalar 3 ana başlık altında toplanmıştır. Bu başlıklar;

1. Peygamberlerle ilgili kıssalar
2. Evliyalar ve zatlar hakkında kıssalar
3. Hz. Muhammed dönemine dair kıssalar

Kıssalar bu üç ana başlık altında toplanmış olup adedi 100'den fazladır.

En Güzel Kıssa Hangisidir? (Ahsenül Kasas)

Kur'an-ı Kerim'de geçen kıssaların hepsi önemli ve güzel olmakla beraber Hz. Yusuf’un kıssası en uzun ve en dikkat çekenidir. Bu kıssa Ahsenül Kasas yani güzel kıssa olark nitelendirilmiştir. Bu kıssanın güzelliğini ise aşağıdaki ayetten anlıyoruz;

“Sana bu Kur’an’ı vahyetmekle kıssaların en güzelini anlatıyoruz. Hâlbuki daha önce sen bunlardan habersiz idin.” (Yusuf,3)

Kur'an-ı Kerim'de Geçen Bazı Kıssalar

Hz. Âdem , Hz. Nûh, Hz. Hûd, Hz. Salih, Hz. İbrahim, Hz. İsmail, Hz.İshak, Hz. Lût, Hz. Ya'kub, Hz. Yusuf, Hz. Şu'ayb, Hz. Mûsâ, Hz. Dâvûd, Hz. Süleyman, Hz. Eyyûb, Hz. Yûnus, Hz. Zekeriyya, Hz. Yahya, Hz. İsâ gibi Kur'an'da adı geçen peygamberlerin kıssaları da anlatılmaktadır. Kur'an-ı Kerim'de en çok bahsedilen konu ise peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in hayatı ve kavmi ile ilgilidir. İşte Kur'an-ı Kerim'den bazı kıssalar;

1. Hz. Muhammed'in Bedir, Uhud ve Hendek Savaşları
2. Hz. Muhammed'in Mekke'den Medine'ye Göçü
3. Ebrehe ve Fil Olayı
4. Hz. Musa'nın Firavun'u Allah'ın Dinine Davet Etmesi
5. İsrailoğullarının Bir İnek Yavrusuna Tapmaları Kıssası
6. Hz. Musa'nın Kızıldeniz'i İkiye Ayırması
7. Allah'ın İsrailoğulları'na Kudret Helvası Göndermesi
8. Hz. Nuh'un Gemi Yapması
9. Hz. Nuh'un Uzun Yıllarca Kavmini Tufan Konusunda Uyarması
10. Hz. İbrahim'in Hz. ismail ile müjdelenmesi
11. Hz. İbrahim'in Rüyası
12. Hz. İbrahim'in Kurban Kıssası

YORUMLAR (11)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum