Kitaptan Sinemaya Uyarlanan Yerli Filmler
Abdülhamid Düşerken
Nahid Sırrı Örik'in Sultan Hamid Düşerken adlı kitabından uyarlanmış olan film İkinci Meşrutiyet’in ilan edilmesi, Abdülhamid’in tahttan indirilmesi, 31 Mart olayları ve Harekât Ordusu’nun İstanbul’a gelişi gibi tarihi gerçekleri ele alırken içinde aşkıda barındırıyor.
Hababam Sınıfı
Rıfat Ilgaz’ın Hababam Sınıfı romanından uyarlanmış olan film, okula yeni atanan müdür muavini ve tarih öğretmeni olan Mahmut Hoca’nın öğrencilerle olan ilişkisini konu edinirken toplumsal mesajlar verir ve aynı zamanda izleyenleri güldürmektedir. Türk sinemasında yeri doldurulamayan bir eser olan Hababam Sınıfı, günümüzde hala daha zaman zaman televizyonlarda gösterilmektedir.
Sis ve Gece
Ahmet Ümit’in Sis ve Gece romanından aynı isimle sinemaya uyarlanan film, gizli servis elemanı olan Sedat’ın iş ve özel hayat sorunları arasında sıkışıp kalmışlığını ekrana yansıtıyor.
Ağır Roman
Metin Kaçan’ın yazdığı romandan uyarlanan film, 70'li yıllarda, İstanbul'da, Romanların yoğun olarak yaşadığı mahallede geçer ve kişilerin arasında yaşanan ilişkileri konu alır. Filmde yer alan Okan Bayülgen ve Müjde Ar, gösterdiği oyunculuk performansı ile filmin uzun yıllar konuşulmasına neden olmuşlardır.
Çalıkuşu
Reşat Nuri Güntekin’in romanından sinemaya aktarılan eser, küçük yaşta annesinin kaybeden Feride’nin yaşamını anlatmaktadır.
Dokuzuncu Hariciye Koğuşu
Peyami Safa’nın romanından sinemaya aktarılan eser, fakir olan bir çoçuğun kendinden dört yaş büyük bir kıza aşık olması, beraberliği getirmeyen bu aşkın yaşattığı sıkıntıları anlatmaktadır.
Salkım Hanımın Taneleri
Yılmaz Karakoyunlu’nun kitabından sinemaya aktarılmış eser, Varlık Vergisini ve Aşkale toplantı kampı gibi konu alan film içerisinde aşkı da barındırmaktadır.
Selvi Boylum Al Yazmalım
Cengiz Aytmatov’un kitabından uyarlana filmde, Asya ile kamyon şoförü İlyas birbirlerini severler. İlyas’ın Asya’yı terk etmesiyle başlayan öykü filmin sonunda Asya’yı bir tercih yapmaya zorlayacaktır.
Bu İşte Bir Yalnızlık Var
Tuna Kiremitçi’nin romanından uyarlanan film , gençliğinde uzun süre bir müzik grubunda gitar çalıp beste yapan Mehmet'in, 30'lu yaşların sonuna geldiğinde müziği bırakması ve aile hayatında geçirdiği günleri konu alır.
Kocan Kadar Konuş
Şebnem Burcuoğlu’nun Kocan Kadar Konuş romanından uyarlanan film Türk kadınlarının daha çocukken nasıl koca bulmayı programlandıklarını anlatıyor.