KOAH Hastalığı ve Tedavi Süreçleri
Yayınlanma:
01 Ekim 2015 Perşembe 16:04
Güncelleme:
28 Temmuz 2020 Salı 09:36
Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili tedavi başarıları zaman geçtikçe daha da artmaktadır. İşte KOAH hastalığının belirtileri ve tedavi süreçleri...
1 10
Ülkemizde 600 milyon KOAH hastası olduğu, Dünya Sağlık Örgüleri verilerine göre kanıtlanmıştır. Yılda 50 milyon kişi KOAH hastalığına yakalanmakta ve yaklaşık 3 milyonu hayatını kaybetmektedir.
2 10
Nefes darığıi hırıltılı solunumlari nefes verirken ıslık sesine benzer sesler, göğüste oluşan baskı hissi ve öksürükler KOAH hatalığının başlıca belirtileridir.
3 10
Belirtilerine göre, KOAH hastalığı birçok insan tarafından önemsenmemektedir. Bu hastalığı kolay solunum fonksiyonları testi ile erken tanısı mümkündür.
4 10
KOAH hastalığnu tetikleyen başlıca unsurlar; hava kirliliğinin artması ve bozuk beslenme düzenidir. Bunun dışında ise hastalığın en büyük nedeni sigaradır.
5 10
Sadece sigara içenlerde değil, sigara dumanına maruz kalan kişilerde de KOAH hastalığına yakalanma riski görülmektedir. Ülkelere göre bakılacak olursa; sigara kullanma oranının az olduğu ülkelerde hastalığa yakalanan kişi sayısında azalma görülmektedir.
6 10
Hastalığa en çok yakalan meslek grupları; kömür ve metal işletmeleri, teksti atölyeleri ve kağıt imalathanelerinde çalışan kişilerdir. Sebebi ise, fazla toza ve dumana maruz kalmalarıdır.
7 10
Hastalık tedavi edilmediğinde ilerler. Hastalığın, orta ve ileri evrelerinde alevlenmeler görülmektedir ve insanlar bu alevlenmelerden dolayı hastaneye gitmektedir.
8 10
Hastaların ölüm sebepleri, çoğu zaman solunum yetmezliğidir, sonralarında sağ kalp yetmezliği ve enfeksiyonlardan kaynaklanan ölümler olarak karşımıza çıkıyor.
9 10
Solunum fonksiyonları testleri ve akciğer grafisi görüntüleme yöntemleriyle hastalık evreleri belirlenir ve tedaviye başlanır. Hastalığın ilerleyişini durdurmak için en başta yapılması gereken şey, sigaradan uzak durmaktır. Yıl içerisinde 1 kere grip aşısı olnmalı ve 5 yılda bir kere zatürre aşısı yaptırılması gerekmektedir. KOAH tanısı konan kişilerde çoğu zaman akciğer hastalığı görülmektdir.
10 10
KOAH hastalığının tedavi sürecinde önerilenler; sigarayı bırakmak ve şikayetlerinizde fazla artış olmadan doktorunuzla görüşmek, aşılarınızı ihmal etmemek, sağlıklı beslenme, düzenli egzersizler ve solunum yolları için egzersizlerdir.