İlk olarak anne olmaya hazırlanın ve kendinizden emin olun. Dünyanın en zor ve aynı zamanda en güzel duygularından biridir. Psikolojik olarak çözümlediğiniz konular, hamilelik döneminde çok daha strese sebep olmaktadır. Psikolojik destek alabilirsiniz.
Hamile kalmadan hamilelik döneminde kullanmanız gereken takviyeleri ve vitaminleri öğrenmelisiniz. Hamilelik döneminden yaklaşık 3 ay önce folik asit kullanabilir, bebeğin gelişimini destekleyebilirsiniz. Protein sentezi, hücrelerin çoğalması ve kemik iliğinin görevlerini yerine getirmektedir.
Hamilelik döneminde yediğinize ve içtiğinize çok dakkat etmelisiniz. Günde 80 gr protein, 60 gr demir, A,B ve C vitaminlerini almalısınız. Haftada, iki porsiyon kırmızı et, balık ve beyaz et tüketmelisiniz. Demir eksikliğinden dolayı çaydan uzak durmalı, taze sebze ve meyveler tüketmelisiniz. Yiyeceklerindeki tuz oranını azaltmalı, işlenmiş etlerden uzak durmalısınız.
Hamileliğinizin ilk aylarında hastanenize karar vermelisiniz. Hastanenin doktorlarnı ve koşullarını araştırmalı ve derinlemesine bilgi almalısınız. Bu konuları araştırmak, psikolojik olarak size de iyi gelecektir.
Hamilelik döneminizde maddi konularınızı netleştirmelisiniz. Doğum zamanı yaklaştığında çalışmıyor ve çoğu şeye yetişemiyor olacaksınız. Doğum ve doğum sonrasındaki masraflarınızı yazıp bütçenizi ayarlamalısınız. Resmi kurumlardaki işlerinizi halletmeyi unutmayın.
Yavrunuzun cinsiyeti belli olduğu zaman, eşyalarınızı alın ve odasını hazırlamaya başlayın. Ağır işler yapmanız gerekiyorsa, kesinlikle destek almalı ve gerektiği kadar son zamanlara bırakmamalısınız. Ailenizden, yakın çevrenizden yardım alın.
Doğum öncesinde hazırlık kurslarına katılabilirsiniz. Sağlıklı bir doğum için hazırlık süreçlerini atlamamalısınız. Kurslara katılarak, fiziksel ve psikolojik olarak rahatlarsınız.
Fiziksel ve psikolojik olarak rahatlamak için uzmanlar ile beraber yapılan hamile yogası size çok iyi gelecektir. Pilates, bacak ve pelvis bölgesini destekler ve normal doğumu çok rahat bir şekilde yaparsınız.
Doğumunuzu yapacağınız zaman, yanınızda ve çevrenizde kimlerin olduğuna karar vermelisiniz. Hastaneye sizi eşiniz götürecekse, doğuma yakın zamanlarda prova yapmalısınız. Sizi mutsuz eden ve geren insanlardan uzak durmalı ve onları elemelisiniz.
Doğum yapmadan önce ağrılarınızı azaltmak için boyun ve ayak masajı yaptırabilirsiniz. Hamileliğinizin 36. haftasında kasıklarınıza da masaj yaptırabilirsiniz.
Doğum sancılarınız geldiyse, sakin bir şekilde sok dakikaya kadar bekleyin. Kendinizi kasmadan, doğal sürecin gelişmesine izin vermelisiniz. Erkenden hastaneye gitmek sizi gerer ve bazı durumlarda yanlış alarm olabilir.