Koledok Kisti Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Koledok kistinin ve belirtilerinin ne olduğunu, tedavisinin nasıl yapıldığını, hakkında tüm merak edilenleri bu içeriğimizde bir araya getirdik.
Koledok Kisti Nedir? Belirtileri ve Tedavisi

Koledok Kisti Nedir?

Karaciğer içinde veya karaciğer dışında da oluşsa, safra yollarında gelişen konjenital ve edinsel tüm kistler koledok kisti olarak adlandırılır. Erişkinlerde karaciğer apsesi, siroz, kolelitiazis, portal hipertansiyon olarak karşımıza çıkabilen koledok kistleri, çocuklarda sarılık, alkolik dışkı ve sağ üst kadranda kitle olarak oluşabilmektedir.

Koledok Kisti Türleri Nelerdir?

koledok-kisti.webp

Koledoğun doğuştan genişlemesi olan koledok kisti, dört gruptan oluşmaktadır. Tip I denilen 1.grupta koledoğun sadece genişlediği görülür. Burada karaciğer içindeki safra yolları olaya katılmamaktadır.

Tip 2 denilen 2.grupta koledok, alt uçta bir cep şeklinde kısmi olarak genişler. Tip 3 denilen 3.grupta daha çok pankreas kanalına doğru bir kist şeklinde ortaya çıkmaktadır. Tip 4 denilen 4.grupta ise hem koledok hem safra yolları genişlemesi vardır.

Koledok Kistinin Belirtileri Nelerdir?

koledok-kisti-001.webp

Koledok Kisti, genellikle gebelik dönemi içerisinde meydana gelmektedir. Kistin oluşması sonucunda daha çoğunlukta karnın sağ üst tarafında ortaya çıkacak olan şiddetli ağrı oluşmasına yol açmaktadır.

Safra kanallarının tıkalı kalması sonrasında hasta insanlar ortaya çıkan başka bir belirti arasında da cilt renginin sararması sonucunda sarılık yaşanması oluşacaktır. En önemli belirti karın ağrısıdır. Karında ele gelen kitle, sarılık ve taş oluşumları da koledok kisti belirtisidir.

Koledok Kistinin Tanısı Nasıl Yapılır?

koledok-kisti-002.webp

İlk ve en önemli bulguları ultrasonografi verir. Daha sonra tanıyı desteklemek amacıyla karın bilgisayarlı tomografisi (BT), manyetik rezonans (MR) ve manyetik rezonans-kolanjiografi (MR-CP) yapılabilir.

Koledok Kisti Nasıl Tedavi Edilir?

Öncelikle koledok kistinin hangi tipe uyduğu tespit edilmelidir. Daha sonra yapılması gereken cerrahi olarak koledok kistinin çıkarılması ve safra yollarının tekrar ince bağırsağa anastomozu, birleştirilmesi gerekir.

 Bu hastalığın tedavisi oldukça önemlidir. Safra gider bölümünde meydana gelen bir kistin oluşması sonucunda hastanın yaşına bağlı olarak ve kistin tipine bağlı olarak tedavisinin aksatılmadan gerçekleşmesi sağlık açısından çok önemli olacaktır. 

koledok-kisti-003.webp

Ortaya çıkacak bir kistin oluşmasından sonra en iyi tedavi cerrahi yöntem uygulanarak gerçekleştirilmesi olacaktır. Oluşan kistin safra giderlerinde tıkanıklığın oluşması sonucunda ağrı neden olacağından kistin tamamen bulunduğu bölgeden çıkartılmalıdır. 

Gerçekleştirilen ameliyat sonrasında hastanın bir kez daha bu tarz rahatsızlık yaşaması beklenmemektedir. Hastanın tedavisi gerçekleşmesi sonrasında oluşabilecek komplikasyonlara çok dikkat etmesi ve ilaçlarını düzenli olarak kullanmalıdır. Tedavisini gerçekleştirmekte olan doktorun söylediği tarihlerde kontrollerini de aksatmaması çok önemlidir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Çikolata Kisti Nedir, Belirtileri Nelerdir? Tedavisi

Koledok kisti ne demek?

Koledok kisti  ister karaciğer içinde ister karaciğer dışında oluşsun, safra yollarında gelişen tüm kistlere verilen ortam bir isimdir. Tek veya multpl olurlar. Hastaların çoğu küçük çocuk iken koledok kistine ait bazı semptomlar gösterir.

Tip 1 koledok kisti nedir?

Tip 1 koledok kisti  koledokta fuziform gibi genişleme olması durumuna verilen isimdir. Tip 2 koledok kisti ekstrahepatik safra yollarında gerçek bir divertikul bulunması durumudur. Tip 3 koledok kisti ise  koledoğun intraduodenal kısmının kistik dilatasyonudur.

Koledok ameliyatı nedir?

Koledok ameliyatında tüm safra kanalı taşları tedavi tedavi edilmelidir. Safra kanalı taşları günümüzde endoskopik yöntemle tedavi edilirler ve bu yönteme Endoskopik Retrograt Kolanjiyopankreatografi adı verilmektedir.

Koledok kanalı tıkanan bir insanda ne olur?

Koledok kanalında tıkanma durumu varsa hem safra kesesi hem de karaciğerin bağırsağa doğru olan sasfra akımı boğulmuş olabilir. Safra kesesi şişer, karaciğerde çalışma bozukluğu oluşur ve sarılık  ortaya çıkar. Bu durumda tıkanma sarılığı meydana gelir.

Koledok kanalı neden genişler?

Safra kesesinde oluşmuş olan çoklu taşlar nedeniyle koledok kanalında genişleme meydana gelir. Bu taşların sayısı kişiden kişiye değişiklik gösterebilmektedir. Taş sayısı ortalama 2 ile 53 arasındadır.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.