İtalya'nın Göz Bebeği Kolezyum Özellikleri ve Hakkında Bilgi

Kolezyum, Roma‘daki en önemli tarihi geçmişe sahip yapılardan birisidir. Peki Kolezyum'un özellikleri nelerdir ve neden önemlidir?
İtalya'nın Göz Bebeği Kolezyum Özellikleri ve Hakkında Bilgi

Kolezyum(Colosseum) Hakkında Bilgiler

Kolezyum, Roma‘daki en önemli tarihi ve turistik yapıların başında gelmektedir. 2 bin yaşındaki bu yapı dünyanın en çok turist çeken yapılarından da birisidir aynı zamanda. Eski bir geçmişe sahip olan bu yapı zamanında çok fazla hasara bağlı yıpranmış ve çok defa onarılmaya çalışmıştır. Roma’nın Dev Arenası İdamlar, tiyatro oyunları ve çeşitli gösterilerin, zaman zaman da kutlamaların yapıldığı Kolezyum günümüzde Roma’ya giden her gezginin ilk uğrak noktalarından da birisidir. Flavius Hanedanlığı‘nın ilk krallarından İmparator Vespasian tarafından M.S. 72 yılında yapımı başlatılan Kolezyum aslında İmparator Neron’un halkın çok tepkisini çeken, bir görgüsüzlük örneği konutunun yerine inşa edilmiştir.

İşte İtalya'nın göz bebeği Kolezyum(Colosseum) hakkında bilgiler;

Kolezyum Hakkında İlginç Bilgiler

Kolezyum hakkında bilgiler

  • Roma, Colosseum'da bir zafer kutlamak için, arenanın içine öldürmek için 1000 devekuşu, 1000 domuz ve 1000 geyik serbest bırakmıştır.
  • Colosseum, Milattan sonra 86 yılında suyla doldurularak deniz savaşları düzenlenmiştir.
  • Arena, seyircileri yağmurdan ve kötü hava şartlarından korumak için üstü beyaz tavana sahiptir.
  • Julius Cesar Avrupa'ya ilk Zürafa'yı getirtmiş ve iki hayvana benzediğini düşündüğünden Colosseum'da öldürtmüştür.
  • Romalılar Girit Kraliçesi için Colosseum'da canlı sex gösterileri düzenlemiştir.
  • Bugün Colosseum'un yıkılmasının nedeni ise birkaç yüzyıl önce taş ocağı olarak kullanılmış olmasıdır.
  • Kuzey Afrika fil türleri Antik Romalılar tarafından halka açık gösteriler düzenleyerek neslinin tükenmesi yol açmışlardır.
  • Arena kelimesi latince Kum anlamına gelmektedir. Kumun amacı ise kanı gizlemektir.
  • Colosseum adını, Nero'nun Colossus adı verilen özgürlük heykelinden almıştır.

Kolezyum’un Tarihi ve Mimari Özellikleri

Kolezyum hakkında bilgiler

İtalya'nın başkenti Roma'da bulunan Flavianus Amfiteatrı' olarak da bilinen Kolezyum 'bir arenadır. Usta bir komutan olan Vespasianus tarafından M.S. 72 yılında yapımına başlanmıştır. M.S.80 yılında Titus döneminde tamamlanan Kolezyum’da Roma halkını eğlendirmek için gladyatör dövüşleri düzenlenirmiş. Bunlardan başka pek çok halk gösterileri, taklit deniz savaşları, hayvan avcılığı, infazlar, meşhur savaşların yeniden yasallaştırılması, klasik mitolojiye dayanan dramalar olurdu. Kolezyum daha sonra barınma yeri, iş dükkanları, dini kışlalar, istiham, taş ocağı, Hıristiyan türbesi olarak çeşitli amaçlarla kullanıldı.

Kolezyum hakkında bilgiler

Asıl adı Arena iken, sonradan, girişteki etkileyici heykelin adını aldı. 7 Temmuz 2007 tarihinde, Dünyanın Yeni Yedi Harikası'ndan biri seçilmiştir. Bu tarihi yapının Katolik kilisesiyle bağı hala sürmektedir. Papa her yıl Paskalya öncesi Cuma günü amfitiyatroda fener alayı düzenlenmektedir. Zamanın yıpratıcı gücü ve depremlerin yanı sıra taş soyguncularının da hedefi olan taşıdığı hasara rağmen Roma imparatorluğunun ikonik bir simgesidir. Yapı tamamlandığında da 100 gün 100 gece açılış törenleri düzenlenmiş. Açılış töreni denilince akla güzel şeyler gelse de, bu törenler kapsamında yüzlerce insanın ve binlerce hayvanın can vermesi bir seyir malzemesi olarak izlenmiştir.

Kolezyum Nerede ve Nasıl Gidilir?

Kolezyum hakkında bilgiler

Kolezyum, Roma’nın merkezinde ve Roma Forumu’nun hemen güneydoğusunda yer almaktadır. Öncelikle eğer Piazza Navona, Pantheon ve bu çevrelerden gidecekseniz yürüyerek 15-20 dakikada, Termini Tren İstasyonu’ndan gidecekseniz yine yürüyerek 10 dakikada Kolezyum’a ulaşabilirsiniz. Toplu ulaşım tercih edenler ise Metro B hattını kullanarak Colesseo İstasyonu’nda inip 1 dk yürüme mesafesinden sonra Kolezyum’a ulaşabilir.

Benzer İçerik Önerileri
İtalya'da Gezilip Görülmesi Gereken YerlerRoma'da Gezilecek Yerler Listesi

YORUMLAR (2)
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum