Kolonya Hediye Edin
Eskiden evlerde kristal görünümlü cam kolonya şişeleri bulunurdu. Şişe boşaldığında gidip kolonya satan dükkânlardan doldurulurdu. Her gelen misafire ikram edilirdi ya da hasta ziyaretine giderken kolonya götürmek adettendi.
Kolonyanın Kısa Tarihi
Kolonya 1690 yılında Almanya'nın Köln şehrinde yaşayan Jean Paul Feminis adlı kişi tarafından formüle edilmiştir. Giovanni Antonio Farina'da bu fomül üzerinde çalışmış ve ilk kolonyayı yapmıştır. 19. yüzyıl'da ise kolonya Fransa'ya geçmiş "Eau de Cologna (Kolonya suyu)" adı ile üretilmiştir.
Kolonya ilk zamanlarda içinde bulundurduğu alkol nedeniyle tıbbi amaç için kullanılmıştır
Kolonya ilk olarak Osmanlı topraklarına II. Abdülhamid döneminde Farina'nın Eau de Cologne'nın ithal edilmesiyle girmiştir. Osmanlı'da ilk yerli kolonya ise 1882'de Ahmet Faruki' tarafından, Türkiye'de ise 1912 yılında, Süleyman Ferit Eczacıbaşı tarafından üretilmiştir. Günümüzde kolonya eskisi kadar önemini yitirse de hala varlığını korumaya devam etmektedir.
Türkiye'de farklı şehirlerde farklı kolonyalar üretilmektedir.
İzmir
Altın Damla kolonyası
Gizli Çiçek kolonyası
İzmir Geceleri kolonyası
Antalya
turunç çiçeği kolonyası
Rize
çay kolonyası kolonyası
Düzce
ceviz yaprağı kolonyası
tütün kolonyası kolonyası
Trabzon
hamsi kolonyası
fındık kolonyası
Amasya
elma kolonyası
Isparta
gül kolonyası
Bursa
zeytinçiçeği kolonyası
Balıkesir
beyaz zambağı kolonyası
çam kolonyası kolonyası
Gaziantep
biber kolonyası
fıstık kolonyası
Daha birçok farklı ilde üretilen birçok kolonya çeşidi bulunmaktadır.
Sevdiklerinize eskiyi hatırlatmak belki çocukluk anılarına götürmek için zarif ve sade şişelerinde bulunan kolonyayı hediye almayı denemelisiniz.