Kolormatik Cam Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Güneş ışınlarının yoğunluğuna göre koyulaşan ve kapalı ortamlarda beyazlaşan kolormatik camlar hakkındaki tüm detayları bir araya getirdik.
Kolormatik Cam Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Kolormatik Cam Nedir?

 Bir diğer adı fotokromik olan kolormatik cam UV ışınlarının şiddetine ve yoğunluğuna göre renk değiştiren camlardır. Kapalı ortamlarda beyaz renkte olan kolormatik camlar güneşe çıkıldığından karararak numaralı güneş gözlüğü işlevi görür.

Kolormatik Cam Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Kolormatik camlar dışarıda direk olarak güneş ışınlarının etkisiyle kararmanın yanı sıra arabada da aynı etkiyi sağlamaktadır. Böylece kolormatik cam kullanan kişiler güneşli havalarda ve araba yolculuklarında güneş gözlüğü kullanma gereksinimi hissetmezler. 

Özellikle hassas gözlere sahip ve güneş ışınlarından rahatsız olan kişilerin tercih ettiği kolormatik camlar güneşin zararlı UV ışınlarından koruyarak daha net ve rahat bir görüş sağlar. Numaralı güneş gözlüğü yaptırmak yerine tek bir gözlükte iki özelliği barındırarak gerek ekonomik anlamda gerekse rahatlık anlamında fayda görebilirsiniz. 

Kolormatik Cam Çeşitleri Nelerdir?

Birbirinden farklı renk tonlarında kararma sağlayan kolormatik camlar füme, kahverengi ve yeşilin yanı sıra birçok renk tonlarında üretilmektedir. Kolormatik cam çeşitleri arasında:

1. Mineral Kolormatik Cam

Kolormatik Cam Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Son dönemlerde kullanım sıklığı oldukça azalan cam türlerindendir. Camdan yapılan ve organik camlara oranla daha ağır olan mineral kolormatik camlar daha zor çizilirler. Tamamen beyaz bir ton elde edilemeyen mineral kolormatik camlarda tercih edilen renk tonu hafifte olsa cam üzerinde kalmaktadır.

Organik camlara oranla daha geç kararırken daha daha geç beyazlamaktadır. Daha uygun maliyetli olan mineral kolormatik camlar için oldukça hafif çerçeveler seçilmelidir. Aksi halde burun ve şakak bölgelerinde ağırlık nedeniyle ağrılara sebebiyet verebilir.

Daha geç çizilme özelliğine sahip olan mineral camlar titizlikle kullanılmalıdır. En ufak bir darbe veya düşürmede tamamen kırılabilir ve görüş alanlarında derin çatlaklar oluşabilir. Bu nedenle mineral camların kullanımında büyük oranda düşüş yaşanmıştır.

2. Organik Kolormatik Cam

Kolormatik Cam Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

 Kırılmaya karşı dirençli olan organik camlar farklı fiyat ve kalitelerde üretilmektedir. Tamamen kırılmaya dayanıklı ve üzerinden tır geçse kırılmaz özelliğine sahip organik camların yanı sıra daha uygun maliyetli ve kırılma riski yüksek olan organik camlarda mevcuttur.

Mineral camlara oranla daha yüksek maliyetlidir. Kullanım sıklığı ve talep oranı oldukça yüksek olan kolormatik organik camlar daha hızlı kararırken daha hızlı beyazlar. Dışarıda güneş gözlüğü ile aynı etkiyi sağlarken evde tamamen beyazlaşarak berrak bir görünüm kazandırır.

Kullanım açısından oldukça rahat olan organik camlar daha hafiftir. Amacı gözleri UV ışınlarından korumaktır. Ayrıca gözün aşırı yorulmasını engeller. Renk değişimini içine eklenen gümüş tuzu yapar. 

Kimyasal İçeriği

Kimyasal içeriğinde sodyum karbonat, borik asit, lityum karbonat, baryum nitrat, baryum karbonat, silis ve alumina calsined yer alır.

Kolormatik Gözlük Camlarının Avantajları

Parlak güneşte uzun süre takılan numaralı gözlüğü daha rahat kullanımını sağlar. Bifokal, multifokal ve tek görüşlü (single vision) fotokromik lens mevcuttur. Antirefle kaplamalı olarak da üretilebilirler.

Kolormatik Cam Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

Sık sık farklı ışık alan mekanlarda göz kamaşmasını ve gözlerin zorlanmasını önler. Fotokromik lenslerde son zamanlarda büyük gelişmeler sağlanmıştır. Organik kolormatik olarak üretilebilmektedir. Kahve ve füme renkleri mevcuttur.

Bünyesinde bulunan borasilikattan dolayı lekelenme ve zamanla bozulmaya dayanıklıdır.

Kolormatik Gözlük Camlarının Dezavantajları

Işıksız ortamda renkleri çok ideal ölçülerde ve çabuk açılmadığı için renksiz gözlük gibi etkili görüş sağlayamazlar. Tek lens değiştirmede ortaya renk uyumsuzluğu sorunu çıkar. Akşam karanlığında görüsü azaltırlar.

Kolormatik Cam Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Kullanılır?

UV ve görünen ışıktan gözleri sınırlı ölçüde korudukları için UV filtreli güneş gözlüğü kadar etkili değildirler. Ülkemiz gibi güneşi yılda 260 gün boyunca alan ülkelerde etkili korunma % 85 koyuluktaki güneş camları ile sağlanır.

Fotokromik lensler, şiddetli bir UV ışığına maruz kaldıkları zaman geçici olarak renklerini değiştirirler. Fotokromik ve ışığa duyarlı lensler, durağandır, etkileşmezler, su geçirmezler, dayanıklı olup, iletken değildirler.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
Gözlük Camı Temizliği ve Bakımı

Kolormatik cam ne işe yarar?

Evde tamamen şeffaf bir cam görünümündeyken dışarıda güneş ışınlarının yoğunluğuna bağlı olarak kararan kolormatik camlar güneş gözlüğüne ihtiyaç duymamanızı sağlar. Arabaya bindiğinizde tekrar güneş gözlüğü takma, numaralı gözlüğünüzü çıkarma derdinden sizi kurtarır. Özellikle son dönemlerde üretilen kolormatik camlar ile sararmış ve eskimiş renk görünümden kurtulabilirsiniz.

Kolormatik gözlük camı zararlı mı?

Halk arasında kolormatik olarak bilinen fotokromik camlar her ne kadar yeterli düzeyde UV ışını koruması sağlasa da araç kullananların tercih etmemesi gerekir. Bu tip camlar çok hızlı kararır, ortam aydınlık düzeyi azaltmaya başladığında orjinal renklerine dönmesi zaman alır. Tünelden çıkıp girerken sakıncalı olabilir.

Kolormatik gözlük bozulur mu?

Sık sık farklı ışık alan mekanlarda gözlerinizin kamaşmasını önleyen kolormatik camlar bünyesinde bulunan borasilikattan dolayı lekelenmeye ve bozulmaya dayanıklı yapıdadır. Bozulma gibi bir durum yoktur.

Kolormatik gözlük fiyatları ne kadar?

Kolormatik gözlük camı fiyatları değişiklik gösterebilmektedir. Kolormatik camların fiyatları 190 TL'den başlar, özelliklerine göre artarak ilerler.

Kolormatik camların rengi değiştirilebilir mi?

Farklı renk tonlarında kararma sağlayan kolormatik camlar füme, kahverengi ve yeşilin yanı sıra birçok renk tonlarında üretilmektedir. En çok tercih edilen renkler ise kahverengi ve füme rengidir.

Kolormatik gözlük kullanışlı mı?

Kolormatik camlar arabada ve dışarda güneş ışınlarının yoğunluğuna bağlı olarak daha az kararabilir. Kolormatik camların koyulaşması üretim kalitesiyle alakalı olduğu kadar güneş ışınlarının yoğunluğuna da bağlıdır. 

Gerek fiyat konusundaki farklılıklar gerekse üretimdeki kalite farklılıkları kolormatik camların kararma oranı ve hızı konusunda değişikliklere neden olmaktadır. Eğer camın kullanışlı olmasını istiyorsanız mutlaka kaliteli olanlarını tercih edin.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.