Kontakt Lens Nedir, Nasıl Takılır, Kimler Kullanabilir?
Kontakt Lens Nedir?
Kontakt lens, gözün en dış bölgesi olan korneanın önüne takılır. Göz kırma kusuru olan kişilerin net görmesini sağlar. Yapay mercek olan kontakt lensleri birçok kişi göz kırma kusuru olmasa bile göz renginin farklı görünmesi için bu mercekleri kullanır.
Kontakt lensler çok ince yapıdadır. Günümüzde bu lenslerin şekil ve tasarımsal olarak birçok farklı çeşidi vardır. İşlevi gereği arka ve ön yüzeyden oluşurlar. Diş yüzeyleri korneaya temas eder, ön yüzeyleri ise kırma kusurunun giderilmesi ve ışığın kırılımının sağlıklı bir şekilde gerçekleştirilmesi amacıyla kişinin göz yapısına uygun bir kavise sahiptir.
Spor Yapanlar Kontakt Lens Kullanabilir mi?
Yüksek dereceli kusurlarda kontakt lensler küçük çaplı ve kalınlıkta olmaları yanı sıra gözün direkt üzerinden bakma nedeniyle çevresel kısımlardaki görme bozukluklarını azaltırlar. Kontakt lenslerin sporcular ve özel iş gereksinimleri olan kişiler içinde rahatlıkları vardır. spor yaparken yumuşak kontakt lens kullanmak gözlük kullanmaktan hem daha esnek hem de daha sabit bir görme düzeltimi sağlar. Kontakt lensler ne buğulanır ne de burnunuzdan kayar.
Kontakt Lens Astigmat için Uygun mu?
Astigmatı olanlar da lens kullanabilir. Bunlara torik lens denir. Yalnız torik lensler normal miyop ve hipermetrop lensler gibi kolay takılabilen lensler değildir.
Astigmatlı gözde ışık iki noktaya odaklanır bu da bulanık bir görüntü demektir. Bunu düzeltmek için astigmat kontakt lensler diğer kontakt lenslerden farklı olarak sabit durmalı ve dönmemelidir.
Bunu iki yapboz parçasına benzetebiliriz yani resmi ancak iki parça doğru birleştiğinde görebiliriz. Gözlerimizi hızlıca oynatırken, başımızı eğdiğimizde yer çekimi lenslerimizin duruşunu bozabilir.
Yeni nesil lenslerin birçoğunda astigmatlı lensler (torik lens) göz kapaklarının doğal basıncı ile uyumlu şekilde hareket eder. Her göz kırpma sırasında bu basınç lenslerimizi doğru konuma yönlendirir.
Kontakt Lens Nasıl Takılır?
Kontakt lensi takmak için solüsyonu lens kapağına boşaltın. Daha sonrasında lensinizi solüsyon ile yıkayın. Daha sonrasında parmağınızın ucuna lensi alın ve gözünüze nazikçe yaklaştırın. Diğer elinizle gözünüzü iyice açın, lensi nazikçe gözün içerisine yerleştirin.
Kontakt Lens Nasıl Kullanılır?
Kontakt lensi ilk kez kullanacak kişiler, kullanım sırasında ve öncesinde lensin takılması, çıkarılması ve batması gibi bir takım sorunlarla karşılaşabilirler. Hijyen, kullanım süresi ve alerji gibi durumlara dikkat edilmediğinde geçici ya da kalıcı bazı göz kusurlarına neden olabilir.
Kitap okumak, bilgisayar karşısında çalışmak gibi aktiviteler de gözü çok yorar ve acı çektirici bir hal alabilir. Göz kuruluğuna sebep olabilir ve yanınızda devamlı yapay gözyaşı taşımak zorunda kalabilirsiniz.
Kontakt Lens Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Doktor kontrolü ve reçetesi olmadan kontakt lens kullanmayınız. Eğer göz kuruluğu probleminiz varsa ve gözyaşı miktarınız azsa kesinlikle kontakt lens kullanmayınız; zira daha ciddi problemlere yol açabilir.
Göz tansiyonu vs. gibi göz sorunlarınız varsa lens kullanmayınız. Lenslerinizi sürelerinden fazla kullanmayınız. Günlük lensleri bir günden fazla, aylık lensleri ise bir aydan fazla kullanmayınız.
Günde en fazla 12-13 saat lens kullanın. Eğer gözünüzde yanma, batma, kaşıntı ve aşırı sulanma varsa lensi hemen çıkarınız. lensi ters takmış olabilirsiniz veya lensin üzerinde yabancı cisim bulunabilir.
Kontakt lens kullandığımız zamanlarda dumanlı ve tozlu ortamlarda kalmamaya ve yüzme gibi gözü direkt etkileyebilecek aktivitelerde bulunmamaya özen gösteriniz. Bahar aylarında ortaya çıkan polenler de lensinize ve dolayısıyla gözünüze zarar verebilmektedir.
Sıcak nemsiz ve kuru havalarda; bilgisayar ekranı karşısında; kitap okurken ya da ders çalışırken, yani gözlerimizi fazla kırpacağımız durumlarda lens kullanmamaya özen gösterin. Ellerinizi iyice yıkamadan lensi takıp çıkartmayın. Lensi her çıkarıp kutusuna koyacağınız zaman solüsyonu değiştiriniz. Aksi takdirde lensi taktığınız zaman batma ve yanma hissi olabilir.
Lens Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler | Lens Takanlara Tavsiyeler |
---|
Kontakt lens kimler kullanabilir?
Kontakt lensi tek taraflı katarakt olmuş, yapay göz içi merceği takılmamış hastalar, miyop, astigmat gibi kusurları olan kişiler kullanabilir. Bunun dışında gözünün lense uygun olup olmadığını muayene olarak sordurması gerekir.
Kontakt lens mi gözlük mü?
Kontakt lens kullanımı gözlüğe göre oldukça zordur. Gözlük lense göre çok az temizlik ve bakım gerektirir. Takmak için gözünüze dokunmanız gerekmez. Göz enfeksiyonu riskini azaltır. Gözlüğün sık sık değiştirilmesi gerekmez, uzun vadede kontakt lensten daha ucuzdur. Kontakt lens gözlük takmayı sevmeyen bireyler tarafından tercih edilir.
Kontakt lens ne kadar kullanılır?
Kontakt lensin kullanımı yapısına göre değişiklik göstermektedir. Kullan at lensler 1 gün kullanım süresi sunarken, bazı lensler 1 ay kadar kullanılabilmektedir. Lensleri uzun süre gözde tutmak sağlıklı değildir.
Lensle uyursak ne olur?
Lensle uyursanız gözlerde enfeksiyon oluşma riski 5 ile 6 kat artar. Lensi çıkarmadan uyumak çok zararlı bir eylemdir. Normal kornea, ihtiyacı olan oksijeni emilim yoluyla havadan alır, lensler takılıyken kornea hava alamaz. Kişi eğer lensle uyursa şişme, kızarıklık, bulanık görme, batma hissi yaşayabilir.
1 kutu lens ne kadar gider?
1 lens kutusunun içerisinde 6 adet şeffaf lens bulunur. 3 çift lensi iki gözünüz için 3 ay kullanmanız önerilir. Lens kutuları aynı numara özellikte lensleri içerir. Eğer bir gözünüz farklı numara ise iki ayrı kutu almanız gerekir.
Kontakt lens banyo yaparken çıkarılır mı?
Kotankt lens, banyo yaparken çıkartılmalıdır. Denize veya havuza girerken de lenslerin çıkarılması önerilir. Aksi taktirde lens ortamın suyunu çekecek, mikroplar için uygun bir ortam oluşturur. Banyo suyunun içerisinde de mikroplar bulunduğu için gözünüz enfeksiyon kapabilir. Lens ile birlikte suya girerseniz gözlerinizin enfeksiyon kapma olasılığı çok yüksektir.