Köpek Aşıları
Özellikle yavru köpeklerin hastalıklara karşı aşılanmaları son derece önemlidir. Bağışıklık sistemleri düşük olan köpeklerin viral enfeksiyonlara kapılabilme olasılıkları oldukça yüksektir. Bunlardan korunmaları ise ancak aşılar ile mümkündür. Bu nedenle aşılama hayati önem taşımaktadır.
Yavru köpeklere uygulanacak bu aşı döneminde birçok önemli husus yer almaktadır. Yavru köpek aşılama döneminde önce nelere dikkat edilmelidir? Köpek aşı takvimi ve programı nasıl oluşur? Yavru köpeklere yapılan aşıdan sonra bakımı nasıl olmalıdır? Köpek aşıları hakkında bilinmesi gereken önemli bilgiler nelerdir? Hangi hastalıklar sonucunda köpeklere aşılama uygulanır? İşte, tüm bu soruların cevaplarını bu içerikte bulabilirsiniz.
Yavru Köpeklerin Aşılanma Dönemi ve Diğer Bütün Bilgiler
Köpeklerinizin aşılarına başlamadan önce mutlaka parazit tedavisi yapılmış olmalıdır. Parazitler köpeğinizin bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Bu aşamada köpeğinizin aşısı yapılırsa var olan gizli hastalıklar ortaya çıkmaktadır.
Parazit tedavisi yapılmamış köpeklerde yapılan aşıların etkili ve güvenli olması beklenemez. Aksine tehlike yaratabilmektedir. Bu nedenle aşı öncesi mutlaka genel sağlık kontrolleri yapılmalı ve aşılama sadece sağlıklı köpeklere yapılmalıdır.
Yavru köpekler 6-8 haftalık olduklarında ilk aşılarına başlanabilir. Aşılara Parvo-Distemper yada karma aşı ile başlanmaktadır. Aradan 21 gün geçtikten sonra karma aşının 2. dozu uygulanmalıdır. Bu aşılar uygulandıktan sonra yavru köpeğinizin bağışıklık sistemi istenilen düzeye ulaşacaktır.
Yavrular 12 haftalık olmadan kuduz aşılarının da yapılması gerekir. Diğer aşıları da yapıldıktan sonra köpeğin bağışıklık sistemini aynı seviyede tutmak için yıllık aşı tekrarlarının yapılması gerekir.
Köpek Aşıları Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Evcil hayvanlarınıza aşı yaptırırken dikkat etmeniz gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Bunlar:
- Aşı, hayvanın vücut ısısının yükselmesine, ateşinin çıkmasına neden olabilir. Bu vücudun verdiği fizyolojik bir tepkidir ve normaldir. Ancak daha ciddi bir durum söz konusu olduğunda derhal veteriner hekiminize başvurmalısınız.
- Bozuk, tarihi geçmiş ve soğukta saklanmayan, soğuk zinciri korunmamış aşılar asla kullanılmamalıdır.
- Elde, cepte, çantada taşınan aşıların uygulanmaması gerekir. Aşıların kesinlikle buz kalıpları içinde taşınmasına dikkat edilmelidir.
- Yapılan aşıyı gösteren aşı etiketini (sticker) petlerinizin sağlık karnesine mutlaka kaydettiriniz ve aşıyı yapan hekime imzalatarak onaylatınız. Üzerinde etiket (sticker) bulunmayan aşıları yaptırmayınız.
- Aşılar tamamlanıncaya kadar köpeğinizi sokağa bırakmamaya ve başka hayvanlara yakınlaşmasına izin vermemeye gayret ediniz.
- Köpeğinizin aşıları tamamlansa bile %100 koruma sağlanamadığını unutmayın ve gerekli önlemleri mutlaka alın. Aşılanmamış köpeklerle temasıntan kaçının, yerden herhangi bir şey yemesine izin vermeyin, başka köpeklerin dışkılarıyla temas etmesine engel olun.
Köpeklerde Aşılama Gerektiren Hastalıklar
Köpeklerde Kanlı İshal (Parvoviral Enteritis): Parvovirus tip 2 tarafından oluşturulan kanlı ishal, ani ölüm ve kusmayla karakterize çok bulaşıcı ve öldürücü viral bir hastalıktır.
Köpek Gençlik Hastalığı (Distemper): Solunum, sindirim ve sinir sisteminde bozukluklar oluşturan bulaşıcı ve öldürücü bir hastalıktır.
Köpek Karaciğer Hastalığı (Hepatitis Contogiosa Canis): Başta karaciğer olmak üzere sindirim ve solunum sistemlerini etkileyen, ateşli, akut seyirli bulaşıcı ve öldürücü viral bir hastalıktır.
Enfeksiyöz Laringotracheitis: Solunum sisteminde bozukluk oluşturan bulaşıcı viral bir hastalıktır.
Leptospirosis: Kanlı ishal, sarılık ve böbek bozukluğu oluşturan bulaşıcı ve öldürücü bakteriyel bir hastalıktır.
Köpek Boğmacası (Cennel Cough): Üst solunum yollarının enfeksiyonudur. Çok bulaşıcı bir hastalıktır.
Corona Virüs Enfeksiyonu: İştahsızlık, kusma, kanlı ve mukuslu ishal ve mentol depresyonla karakterize bulaşıcı viral bir hastalıkdır.
Köpek Herpes Virüs Enfeksiyonu: Yeni doğan yavrularda ölümlere, ergin köpeklerde solunum ve ürogenital sistemlerde enfeksiyon oluşturan bulaşıcı viral bir hastalıktır.
Kuduz: Akut seyirli, bilinç kaybı, huzursuzluk, saldırgan tavır, salya artışı, yutkunma güçlüğü ve çeşitli felçlerle karakterize ölümle sonuçlanan bulaşıcı viral bir hastalıktır.
Köpeklerde Yapılması Gereken Aşılar
Kuduz Aşısı (Rabies): İlk aşılama 12 haftalık veya daha büyük olan köpeklere yapılır. Kuduzda aşı tekrarının ise kanunen yılda 1 kez yapılması mecburidir.
Parainfluenza: Üst solunum yolları enfeksiyonlarını engelleyen bir aşıdır. Yavrular 6-7 haftalık oldukları zaman yapılmaya başlanır. Tüm köpeklerde önerilir.
Adenovirus-2: Solunum sistemindeki bulaşıcı hastalıkları önlemektedir. Tüm köpeklerde önerilir.
Distemper: Köpeklerde oluşabilen gençlik hastalığı için yapılmaktadır. Tüm köpeklerde önerilir.
Parvovirus: Kanlı ishal gibi viral hastalıklar için kullanılmaktadır. Tüm köpeklerde önerilir.
Leptospirozis: Tüm köpeklerde önerilir.
Bordatella bronchiceptica: Köpeklerin toplu halde bulunduğu barınak gibi yerlerde bulunan ya da bulunacak olanlara önerilir.
Coronavirus: Köpeklerin toplu halde bulunduğu barınak gibi yerlerde bulunan ya da bulunacak olanlara önerilir.
Borrelia burgdorferi (Lyme Hastalığı): Hastalığın ortaya çıktığı bölgelerde önerilir.
Mantar Aşısı: 3 Aylık olan köpeklere uygulanabilir. Sıcak ve nemli ortamlarda yaşayan köpekler için tavsiye edilir. Genellikle 14 gün arayla iki doz uygulanır.
NOT: Ülkemizde kanuni olarak köpeklere yapılması zorunlu olan aşı sadece kuduz aşısıdır. Kuduz aşısının yanı sıra karma aşının da yapılması ihmal edilmemelidir.
Yavru Köpek Aşıları Takvimi ve Programı
Köpeklerde aşılama dönemi oldukça önemlidir. Köpek aşıları olarak hangi aşının yapıldığı ne kadar önemliyse, aynı zamanda bu aşıların ne zaman yapılacağı da çok önemlidir. Birçok kişi köpek aşılarının takvimi ve programı hakkında bilgi sahibi değil. Bizlerde, köpek sahibi okurlarımızı bilgilendirmek amacıyla içeriğin bu bölümünde “köpek aşısı takvimi ve programı hakkında” detaylı bilgiler verdik. İşte. Köpeğinizin sağlığı için gerekli olan “köpek aşıları ve takvimi…”
Yavru Köpeklerin Aşı Takvimi
- 6.Hafta Puppy DP
- 7.Hafta iç ve dış parazit uygulamaları
- 8.Hafta 1. Karma Aşı
- 9.Hafta Bronşin-KC aşısı ile iç parazit uygulamasının tekrarı
- 10.Hafta 1. Corona virüs Aşısı
- 11.Hafta 2. Karma Aşı
- 12.Hafta 1. Lyme Aşısı
- 13.Hafta Kuduz Aşısı
- 14.Hafta 2. Corona virüs Aşısı
- 15.Hafta 2. Lyme Aşısı
Yavru Köpek Aşılama Takviminde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Yavru köpeklerin aşılama dönemi oldukça hayati bir öneme sahiptir. Aşılama döneminde yapılacak herhangi bir yanlış, sevimli arkadaşlarımızın acılar çekmesine hatta ölümüne dahi sebep olabilir. Peki, yavru köpek aşı takvimi döneminde nelere dikkat edilmelidir? İşte, yavru köpek aşılma döneminde hayati öneme sahip bilgiler…
- Aşı uygulaması yapılacak yavru köpeğin en az 7 haftalık yaşta olması gerekmektedir.
- Aşılanacak hayvan iç ve dış parazitlerinden kesinlikle kurtarılmış olmalıdır.
- Vücut sıcaklıkları normal(38.5-39.5C°)sınırlar içinde olmalıdır.
- Aşılanacak hayvan stres oluşturacak etkenlerden kesinlikle uzak tutulmamalıdır. Huysuz olmamalıdır.
- Hayvana en az bir hafta öncesinden kortikosteroid türü ilaçlardan birisi yapılmamış olmalıdır.
- Aşılamadan önceki 3 gün ve aşılamadan sonraki 3 gün yavru köpekler kesinlikle banyoya sokulmamalıdır.
- Aşılanacak hayvanın önceden sütten kesilmiş olması gerekir.
- Hastalık geçiren hayvanlar, ishal, kusma, iştahsızlık gibi şikayetleri olan hayvanlara aşı uygulanmamalıdır.
- Yavru köpeğin aşıları tamamen bitmeden yıkanmamalıdır.
- İki aşılama arasındaki süre 2 - 3 haftadan az olmamalı ve yapılan aşılar yılda bir kez tekrarlanmalıdır.
- Kullanılan aşılar +2 +4C° de muhafaza edilmiş olmalıdır.