Köpeklerde En Çok Görülen Hastalıklar
Köpeklerde görülen pek çok hastalık insanlardaki hastalıklara çok benzer. Bu sebeple belirtiler tanıdık gelebilir. Köpekler göz, kulak, viral ve iç hastalıklara yakalanabilir. Köpeklerin bu hastalıklardan korunması için düzenli beslenmesi ve aşılarının tamamlanmış olması önemlidir. İçeriğimizde tüm bu hastalıklardan ve hakkında bilinmesi gerekenlerden bahsedeceğiz.
İşte en çok görülen köpek hastalıkları...
Köpeklerde Göz ve Kulak Hastalıkları
Köpek gözleri tıpkı insanların göz yapısına benzer. Köpeklerde de göz bebeği, konjonktiva, kornea ve mercek gibi gözü oluşturan yapılar bulunur. Bu sebeple köpek göz hastalıkları da insanlarda görülen hastalıklara çok benzer, hatta belirtileri dahi aynıdır.
1. Köpeklerde Kiraz Gözü
Köpeklerde kiraz gözü hastalığı göz kapağının köşesinde yer alan niktitatif zarın büyüyerek üçüncü göz kapağını dışarı sarkıtmasıyla oluşur. Göz kenarında görülen pembemsi kitle olarak kendini gösterir. Bu hastalık köpeklerde göz kuruluğuna ve tahrişe neden olur.
Kiraz göz, yarattığı etkiler nedeniyle başka sorunları da beraberinde getirebilir. Bu sebeple kısa sürede önlem alınması gerekir. Nedeni tam olarak bilinmeyen kiraz göz hastalığı önlenebilir değildir. Bu sebeple hastalığa yatkın köpeklerin aralıklarla veteriner kontrolünden geçmesi gerekmektedir.
2. Köpeklerde Konjonktivit
Konjonktivit göz bölgesini kaplayan mukozada ve konjonktiva adı verilen beyaz bölgede görülen iltihaplanmaya verilen isimdir. Bu iltihaba genel olarak polenler, göze temas eden otlar, virüsler, bakteriler ve alerjik reaksiyonlar sebep olmaktadır.
Köpeklerde konjonktivit belirtisi gözlerin kızarması, şişmesi, damarların belirginleşmesi, göz akıntısı, kaşıntı, sürekli göz kırpma ve ışığa karşı hassasiyet olarak kendini gösterir. Köpeğin görme yetisini de etkileyebilen bu rahatsızlık, merhem ve göz damlaları ile tedavi edilebilir.
3. Köpeklerde Katarakt
Köpeklerde katarakt tıpkı insanlardaki gibi göz merceğinin saydamlığını kaybetmesi ve görüşü engellemesiyle oluşur. Çoğu zaman kalıtsal olan bu hastalık, farklı hastalıkların bir etkisi olarak da ortaya çıkabilir.
Genellikle yaşı ilerlemiş hayvanlarda görülmektedir. Ancak bazı ırklarda her yaşta da görülebilir. Çünkü bazı köpek ırkları katarakta daha yatkındır. Değişik formlarda ortaya çıkabilen katarakt, çoğunlukla 6-7 yaşlarında başlamaktadır. Cerrahi operasyonlarla tedavi sağlanabilir.
4. Köpeklerde Kulak Mantarı
Köpeklerde kulak mantarı önce kulaktaki kıl keseciklerine bulaşır, ardından da kulağın iç tarafına doğru çoğalmaya başlar. Kulak içinde ödem ve apse oluşmasıyla kendini gösterir. Kulakta kıl dökülmeleri de görülebilir.
Özellikle bağışıklığı düşük ve stres altındaki köpeklerde ortaya çıkan bu rahatsızlık sonbahar aylarında daha çok görülür. Aşırı kulak kaşıntısı ile kendini göstermektedir. Mantarlı bölgelerde cilt rengi koyulaşır.
Bu belirtiler görüldüğünde veteriner hekime başvurmak gerekmektedir. Veteriner tarafından yapılan ilaçlı kulak temizliğinin ardından lokal olarak kullanılacak ilaçlar bu rahatsızlığa kesin çözüm getirmektedir.
5. Köpeklerde Sağırlık
Köpeklerde sağırlık doğum sırasında oluşabileceği gibi sonradan enfeksiyonlar nedeniyle de oluşabilmektedir. Seslere ve uyarılara karşı tepkisizlik ile kendini göstermektedir. Doğumsal olmayan sağırlıklarda düzenli bakım ve temizleme ile ortadan kaldırılabilmektedir. Doğumsal olan sağırlıkta ise yapılabilecek bir tedavi bulunmamaktadır.
6. Köpeklerde Orta kulak İltihabı
Köpeklerde orta kulak iltihabı kulak enfeksiyonlarının ilerlemesiyle görülen bir rahatsızlıktır. Ağrılı ve acılı bir hastalıktır. İlerlemesi durumunda ise ameliyat gerektirebilir. Bu rahatsızlığın görüldüğü köpeklerde çevreye ilgisizlik, başı öne eğerek yürüme ve kulağını elletmeme gibi belirtiler görülmektedir. İlerlediği taktirde kokulu ve iltihaplı bir sıvı görülmektedir. Vakit kaybetmeden veteriner hekime başvurmak gerekir.
Köpeklerde İç Parazit Hastalıkları
Köpeklerde iç parazit hastalıkları sıklıkla görülebilir. Köpeklerin çiğ et yemesi, sağlıksız ortamlarda dolaşmaları ve hayvan kalıntılarına temas etmesi iç parazit riskini artırır.
1. Köpeklerde Kurt Parazitleri
Köpeklerde birçok iç parazit enfeksiyonu görülebilir. Bunlar arasında kancalı kurt, kamçılı kurt, tenya ve kalp kurtları bulunur. Köpek kurtları kansızlık, beslenememe, kilo alamama, yorgunluk ve öksürük gibi birçok belirti gösterebilir.
Bu parazitlerden kurtulmak için köpeğin düzenli olarak veteriner kontrolünden geçmesi gerekir. Parazit kontrol ilaçlarıyla köpeklerde kurt oluşumu önlenebilir ve varsa tedavi edilebilir.
2. Köpeklerde Toksoplazma
Toksoplazma, gondii denilen hücre içi parazitin neden olduğu bir rahatsızlıktır. Daha çok kedilerde görülse de köpeklerde de bu hastalığa rastlanır. Hastalık özellikle oral yoldan buluşabilmektedir. Oral yolla alınan parazitler çoğalarak kan ve lenf yolu ile beyin, akciğer, karaciğer ve plasenta gibi yerlere ulaşabilmektedir.
İştahsızlık, yüksek ateş, solunumda zorlanma, felç gibi belirtileri vardır. Her yaşta görülebilen bu rahatsızlık, çiğ etlerden köpeklere geçebilir. Köpekleri bu enfeksiyondan korumak için çiğ ya da az pişmiş et verilmemesine özen gösterilmelidir. Ayrıca veteriner hekim tarafından düzenli kontroller ile parazit aşılarının yapılması gerekmektedir.
3. Kist Hidatik
Kist Hidatik, sakatat gibi gıdalarda bulabilen Echinocock denilen parazit nedeniyle oluşmaktadır. Kist hidatik rahatsızlığı olan köpekler bağırsak parazitinin yumurtalarını dışkı yoluyla dışarı atar. Bu parazit insanlara da buluşabilmektedir.
İyi yıkanmamış olan meyve ve sebzeler nedeniyle de oluşabilen bu rahatsızlıktan korunmak için köpeklerin parazit kontrollerinin düzenli olarak yapılması gerekir. Ayrıca köpeklere çiğ etlerin yedirilmemesi de önlem konusunda önemlidir.
Köpeklerde Viral Hastalıklar
Köpeklerde yaşanan viral hastalıkların birçoğu ciddi problemler doğurur. Virüslerin neden olduğu viral hastalıklarda erkenden önlem alınması gerekir.
1. Gençlik Hastalığı
Köpeklerde gençlik hastalığı her yaşam evresinde görülebilen, çok hızlı bulaşan ve ilerleyen ölümcül bir viral hastalıktır. Köpeğin solunum, sinir ve sindirim sistemini alt üst eder ve çok ciddi sorunlar doğurabilir.
Gençlik hastalığı ateş, göz iltihabı ve burun akıntısı gibi belirtiler gösterebilir. Hastalık ilerlediğinde kısmi ya da tam felç, nöbet ve kas seğirmesi gibi ciddi sorunlar görülebilir. Bilinen kesin bir tedavisi yoktur. Hayatta kalma oranı köpeğin bağışıklık seviyesine göre değişir.
2. Kanlı İshal
Köpeklerde kanlı ishal parvo virüsünden kaynaklanan ve dışkıda kan görülmesi ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Halsizlik, iştahsızlık ve ateş bu hastalığın diğer belirtileri arasındadır. Erken teşhisin önemli olduğu bu hastalıkta köpek dışkısında virüs taraması yapılır. Hastalık teşhis edildiğinde bağışıklık güçlendirici serumlar, antibiyotikler ve vitaminler kullanılır.
3. Köpek Nezlesi
Nezle, köpeklerde de görülebilen bir üst solunum yolu hastalığıdır. Kuru öksürük, hapşırma ve burun akıntısı ile kendini gösteren hastalık, köpeğin hırıltılı nefes almasına neden olabilir. Veterinere danışarak köpeğiniz için uygun bir ilaç kullanabilir ve köpeğinizi sağlığına kavuşturabilirsiniz.
Köpeklerde Deri Hastalıkları
Köpeklerdeki deri hastalıkları dış parazit, mantar ve bakteriler nedeniyle ortaya çıkabilir. Gözle görülebilen bu hastalıklar köpeği son derece rahatsız eder ve köpeğin yaşam kalitesini düşürür. Tüy ve deri problemlerini beraberinde getiren deri hastalıkları için özenli bakım gerekmektedir.
1. Köpeklerde Egzama
Köpeklerde en çok görülen deri hastalıkları arasında yer alan egzama cilt kepeklenmesi ve tahrişle ortaya çıkar. En çok görülen belirtisi kaşıntı ve kızarıklıktır. Egzamanın oluşmasında hem iç hem de dış faktörler rol oynamaktadır.
İç nedenler arasında düşük kaliteli mamalar ile beslenme, sarılık, vitamin ve mineral eksiklikleri gibi nedenler sayılabilmektedir. Dış etkenler ise tüylerin ıslak kalması, kirli ve bakımsız tüyler, hayvanların uygun olmayan şampuanlar ile yıkanması gibi nedenler bulunmaktadır. Bu rahatsızlığı önlemek için dış parazit tedavilerinin düzenli yapılması gerekmektedir.
2. Köpeklerde Mantar
Genellikle yavru ve genç yaştaki köpeklerde görülen mantar, hijyen kurallarına dikkat edilmediği taktirde diğer hayvanlardan bulaşabilmektedir. Kulak, kuyruk gibi bölgelerde tüylerin dairesel olarak olarak dökülmesi ile ortaya çıkmaktadır. Veteriner hekim tarafından laboratuvar tetkikleri sonucu teşhis konularak müdahale edilmesi gerekmektedir.
3. Uyuz
Uyuz, cilt kalıntıları ile beslenen parazitlerin neden olduğu bir deri hastalığıdır. Kolay bulaşabilen uyuz, ortak kullanılan eşya ve alanlardan da hayvandan hayvana ve insana geçebilir.
Uyuz, kötü bakım şartları, sıcak, kalitesiz besin gibi etkenler sonucu ortaya çıkabilmektedir. Genellikle ise tasma, tarama fırçası gibi ortak kullanım eşyaları ile bulaşmaktadır. Kolayca tedavi edilebilen bu rahatsızlık ilaçlarla kısa sürede geçmektedir.
4. Sıcak Noktalar
Akut nemli dermatit veya Hot Spots denilen sıcak noktalar hastalığı köpek derisinin bazı bölümlerinin kızarması ve aşırı sıcaklık yayması ile kendini gösterir. Alerji, tahriş, aşırı yalanma, yaralanma gibi birçok nedenden ortaya çıkabilir.
Veteriner hekim gözetiminde derinin hassasiyetini azaltacak ve soğumasını sağlayacak losyon ve ilaçlar kullanılır. Bu sayede cilt tekrar sağlığına kavuşturulabilir.
5. Köpeklerde Deri Tümörü
Deri tümörleri köpeklerde sıkça rastlanan ve çoğunlukla ciddi bir hastalığın habercisi olan bir rahatsızlıktır. Deride sert ve şişkin bir doku olarak ortaya çıkar. Gözle görülebilen doku, giderek büyüyebilir.
Köpeklerde deri tümörü ciddiye alınması gereken bir problemdir. Köpeğin kısa süre içinde veteriner kontrolünden geçmesi gerekir. Tümörün kanserli olup olmadığı yapılacak biyopsi sonucunda ortaya çıkarılır. Sonuca göre farklı tedavi yöntemleri uygulanır.
Köpeklerde Beslenme Hastalıkları
Köpeklerdeki beslenme hastalıkları yanlış beslenme ve düzensiz yemek yeme gibi sorunlardan doğan hastalıklardır. Bu tür sorunlar köpeğin bağışıklığını etkilediği için sadece beslenme hastalıklarına değil başka tür hastalıklara da neden olabilmektedir.
1. Aşırı Şişmanlık
Köpeklerin yaş, ırk ve cinsiyetine göre belli kilo oranları bulunur. Köpek, belirlenen sağlıklı kilo standartlarında değilse veteriner hekim tarafından köpeğe aşırı şişmanlık tanısı konulabilir.
Bu rahatsızlığın oluşmasındaki en büyük neden düzensiz beslenme ve hareketsizliktir. Bunun yanı sıra yaşlılık, stres, depresyon ve kısırlaştırma gibi faktörler nedeni ile de görülebilmektedir.
İlk olarak karın bölgesindeki aşırı yağlanma ile kendini göstermektedir. Kalp rahatsızlığı, şeker ve kabızlık gibi olumsuz etkilere neden olabilmektedir. Düzenli hekim kontrolünde olan köpeklerde daha az görülen bir rahatsızlıktır.
2. Aşırı Zayıflık
Belirlenen sağlıklı kilonun çok altında olan köpeklere aşırı zayıflık tanısı konulur. Köpeklerin çok kilo kaybetmesi belli bir hastalığın habercisi ya da belirtisi de olabilir. İştah kaybı özen gösterilmesi gereken önemli bir durumdur ve farklı rahatsızlıklara da yol açabilir.
Veteriner hekim kontrolünde köpeğe sağlıklı ve düzenli beslenme programları uygulanabilir. Bu süreçte köpeğe vitamin takviyeleri verilmesi de önemlidir.
3. Kemik Gelişim Bozukluğu ve Raşitizm
Genellikle büyük köpek ırklarında görülen bu rahatsızlık yetersiz beslenme ile ortaya çıkan bir durumdur. Özellikle yavru köpeklerde görülür. Düzensiz ve yetersiz beslenme ile köpek gerek duyduğu vitamini alamaz. Bu durum kemik gelişim bozukluklarına, yetersiz gelişmeye ve raşitizm gibi hastalıklara neden olur.
Bu tür sorunların engellenmesi için köpeklerin kaliteli mamalarla, sağlıklı ve bilinçli beslenmesi gerekir. Doğru besini alan köpeklerin gelişim süreci daha sağlıklı olur.
Köpeklerde Raşitizm Hastalığı | Köpeklerde MSM Nedir? |
---|---|
Köpeklerde Sara Nöbeti Nedir? |
Köpekler hangi hastalıktan ölür?
Köpeklerde ortaya çıkabilen bazı hastalıklar ölüme neden olmaktadır. Köpek ölümlerine neden olan hastalıklar arasında gençlik hastalığı, kanlı ishal, kist hidatik bulunmaktadır. Bu hastalıkların belirtilerine karşı acil önlem almak gerekir.
Köpek hastalığı belirtileri nelerdir?
Köpeklerde görülen hastalıkların her birinin farklı belirtisi bulunur. Ateş, öksürük, iştahsızlık, yorgunluk, güçsüzlük, göz sulanması ve iltihap gibi belirtiler görüldüğünde köpeğin hasta olduğu anlaşılabilir.
Gençlik hastalığına yakalanan köpeğe ne olur?
Gençlik hastalığında köpeklerin kurtulma olasılığı çok düşüktür. Bu viral hastalık genelde ölümlere neden olmaktadır. Hastalıktan kurtulma oranı köpeğin bağışıklık sistemine ve cinsine göre değişmektedir.
Köpek hastalığına ne iyi gelir?
Köpeği hastalıklardan korumak için düzenli ve sağlıklı beslemek önemlidir. Özenli bakılan köpekler hayat boyu sağlıklı bir yaşam sürebilir. Bu sayede köpeğinizi hastalıklardan ve olumsuz durumlardan koruyabilirsiniz.
Köpek hasta olursa ne yapılmalı?
Köpeklerde hastalık belirtileri görüldüğünde vakit kaybetmeden veterinerden yardım almak gerekir. Çünkü köpeklerdeki hastalık belirtilerinin nedeni ve boyutu dışarıdan bakınca anlaşılmaz. Acilen test ve kontroller yapılmalı ve buna göre tedavi planı oluşturulmalıdır.
Köpekten insana hastalık bulaşır mı?
Köpeklerden insana bulaşabilen bazı hastalıklar bulunur. Bunlardan en bilineni kuduz, uyuz ve kist hidatiktir. Bu hastalıklara karşı insanların da önlem alması gerekir. Bunların dışında pek çok köpek hastalığı insanlara bulaşmaz ve bir tehlike oluşturmaz.