Gizli Covid Dağıtıcıları Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?

Araştırmalar birçok kişinin belirti vermeden koronavirüs geçirdiğini kanıtladı. Asemptomatik denen bu kişiler hakkında bilinmesi gerekenler içeriğimizde...
Gizli Covid Dağıtıcıları Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?

Çin’de başlayan koronavirüs (Covid-19) salgını ülkemiz de dahil olmak üzere tüm dünyayı etkisi altına aldı. Virüs, 600 milyondan fazla kişiyi enfekte ederken milyonlarca kişinin hayatını kaybetmesine neden oldu. Yapılan araştırmalar hasta sayısının bilinen sayıdan çok daha fazla olduğunu ortaya çıkarttı ancak gerçek rakamların tam olarak bulunamayacağı da ifade edildi.

Hasta sayısının verilerden daha fazla olduğunu gösteren en önemli etken asemptomatik kişilerdi. Salgınla birlikte hayatımıza yer edinen bu kelime, herkeste merak uyandırdı. Sizin için asemtomatik kişileri ve neden oldukları sorunları araştırdık.

Asemptomatik Ne Demek?

Gizli Covid Dağıtıcıları Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?

Asemptomatik demek hastalığa yakalandığı ve virüsü taşıdığı halde hastalık belirtisi göstermeyen kişilere denir. Bu kişiler testlerde de pozitif görünür ancak hiç bir zaman belirti vermeden hastalığı atlatırlar. Çoğu belirti göstermediği için test de yaptırmaz ve bu nedenle vaka sayısının içerisinde yer almaz.

Asemptomatik test olmadıkları için bu kişilerin sayısı tam olarak bilinemiyor. Uzmanlar konuyla alakalı sadece tahminde bulunabiliyor. Tahminlere göre belirti göstermeyen asemptomatik vakalar tüm enfeksiyon kapanların %18 ile %30’unu kapsıyor.

Asemptomatik Kişiler Virüsü Yayıyor Mu?

Gizli Covid Dağıtıcıları Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?

Asemptomatik kişilerin olumsuz yanları ise hastalığı bulaştırabiliyor olmaları. Belirti olmadığı için rahatça hareket eden kişiler fark etmeden virüsü başkalarına bulaştırabiliyor. Bu durumda asemptomatik kişinin çevresindekiler de kişinin hasta olduğunu bilmedikleri için önlem almıyor ve bir çekince yaşamıyor.

Bazı uzmanların yaptıkları araştırmalarda asemptomatik kişilerin iletim potansiyeli olduğu ortaya çıktı. Çin’deki uzmanlar da asemptomatik kişilerin hastalık bulaştırdığı vakaları tespit etti. Hastalığı fark ettirmeden yayan bu kişiler salgın için çok büyük bir sorun haline geldi.

Presemptomatik Ne Demek?

Gizli Covid Dağıtıcıları Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?

Koronavirüste presemptomatik hastalığa yakalandığı ve pozitif çıktığı halde bir süre belirti göstermeyen ve sonrasında belirti göstermeye başlayan kişilerdir. Bu kişiler belirti göstermedikleri dönemde hastalığı fazlasıyla bulaştırabilirler. Önlem almayı zorlaştıran bu durum salgının yayılmasına katkı sağlar.

Uzmanlar koronavirüsünün kuluçka dönemini 14 gün olarak açıkladı. Maksimum 14 gün sonunda virüsün belirtileri gösterir. Presemptomatik kişiler hastalığa yakalandığı ve pozitif olduğu halde bir süre belirti göstermez ancak bu sürede hastalığı bulaştırmaya devam eder.

Yapılan araştırmalar Presemptomatik hastaların da diğer kişilere virüsü bulaştırabildiğini ortaya koydu. Bulaşmanın presemptomatik kişilerde, Covid-19’un SARS virüsüne oranla çok daha hızlı bir şekilde gerçekleştiği ifade edildi.

Asemptomatik ve Presemptomatik Kişilerden Nasıl Korunulur?

Gizli Covid Dağıtıcıları Asemptomatik Kişiler Kimlerdir?

Asemptomatik ve presemptomatik kişilerden korunmak için herkesin hasta olabileceğini göz önünde bulundurmalı, belirti gösterse de göstermese de herkese karşı fiziksel mesafe uygulanmalıdır. El yıkamak ve hijyen sağlamak gibi diğer pek çok önlem belirti vermeyen kişilerden de sizi koruyabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR
İzolasyon ve Karantina Nedir?Covid ve Mevsimsel Alerji Arasındaki Fark
Koronavirüsün Cevapsız SorularıMeyve ve Sebzeler Nasıl Dezenfekte Olur?
Koronavirüs Hastaları Nelere Dikkat Etmeli?Her Gün Dezenfekte Edilmesi Gerekenler
Koronavirüsün Yüzeylerde Yaşama SüreleriKoronavirüs Kaç Derecede Yok Olur?

Belirti göstermeyenler koronavirüs yayabilir mi?

Bazı araştırma ve uzmanlara göre koronavirüsün en çok yayıldığı dönem belirti gösterilmeyen dönemdir. Çünkü bu dönemde kişi koronavirüsü yayabilir ve önlem almadığı için birçok kişiyi etkileyebilir. Hasta olduğunu fark etmeyen bu kişiler aramızda gezerek virüsü birçok kişiye bulaştırır. Bu yüzden temizlik ve sosyal mesafe herkes için önemlidir.

Koronavirüse yakalandıktan kaç gün sonra virüs bulaştırılabilir?

Koronavirüslü hasta, virüsü kaptıktan iyileşene kadar olan süre içinde her zaman virüsü başkalarına bulaştırabilir. Belirti gösterse de göstermese de virüsün bulaşıcılığı yüksektir. Hasta virüsü yenmeye başladığında vücuttaki virüs yükü azalır ve bulaşıcılık özelliği düşmeye başlar. Hasta tamamen iyileştiğinde ve testlerde negatif çıktığında artık virüs bulaştıramaz.

Korona geçiren bir kişi bulaştırır mı?

Korona geçiren bir kişi eğer test sonucu negatife dönerse hastalığı artık bulaştıramaz. Tabii bu uzun süre geçerli değildir. Hasta yeniden koronavirüse yakalandığında ve test sonucu pozitif olduğunda virüsü tekrar bulaştırabilir. Hastalığı atlattıktan sonraki bir kaç ay vücutta antikor bulunduğu için hastalığı kapmayabilir.

Korona olan kişi ne zaman negatif olur?

Koronavirüse yakalanan bir kişi ortalama 1 hafta içinde negatife dönebilir. Bazen bu süreç uzayabilir. Belirti gösterilmese dahi test sonucu negatife dönmeyebilir. Bunun için belirti göstermemeye güvenilmemesi ve belli bir süre sonra test yapılması önemlidir. Çünkü pozitif kişiler belirti göstermeseler de hastalığı bulaştırabilmektedir.

Karantina süresi bittikten sonra bulaşır mı?

Karantina süresi bittikten sonra virüs bulaştırma dönemi sona erer çünkü hasta çok yüksek ihtimalle negatife döner. Eğer kişi hastalığı ağır geçiriyorsa bu süreç uzayabilir, 14 günden fazla süren koronavirüs süreci için hastaneye başvurmak daha sağlıklı olur çünkü virüs ciğerlere ulaşmış olabilir.

Negatif biri koronavirüs bulaştırır mı?

Temaslı olduğu halde test sonucu negatif olan kişi hastalığı bulaştıramaz. Çünkü kanında koronavirüs tespit edilmediği için virüs yükü de bulunmaz. Koronavirüs bulaştırmak için test sonucunun pozitif olması gerekir. Belirti göstermeden pozitif çıkan ve virüs bulaştıran kişiler de bulunur.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış yorumlar onaylanmamaktadır.