Koronavirüs Sürecinde Damak Dudak Yarıklı Hastalar
Tüm dünya olarak bulaşıcılığı ve öldürücülüğü yüksek olan Koronavirüs (COVID-19) virüsünün yol açtığı olağanüstü ekonomik ve sağlık krizinden geçiyoruz. Bunun daha ne kadar süreceği ve ne zaman normale dönmeye başlayacağı ile ilgili net ve doğru bir bilgi vermek bugün için mümkün gözükmüyor ancak hakim uzman görüşü, bu sürecin yaza kadar devam edeceği yönünde. Peki, bu dönemde dudak damak yarıklı bebeklerin, çocukların ve hastaların durumu ne olacak?
Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ağır, bu konuda üyesi olduğu ulusal / uluslararası dernekler ile dünyadaki meslektaşlarının ortak kararının şuan için bu ameliyatların durdurulması yönünde olduğunu belirterek, dudak yarıkların ameliyatlarının 6 ay süre ile bekletilebilir olduğunu düşündüklerini söyledi. Bu durumun olumsuz sonuçları olacağını düşünmediklerini dile getiren Prof. Dr. Ağır, şu an için sadece Nisan ayındaki tüm ameliyatların durdurulduğunu, sonrası ile ilgili olaraksa hastane ve bakanlıktan gelecek bilgilere göre hareket edileceğini aktardı.
Hasta Grupları İçin Son Durum Nedir?
Dudağı ameliyat edilmiş veya tek başına damak yarığı olan bebekler için eldeki verilerin en geç 12 ila 15 ay arasını işaret ettiğini söyleyen Prof. Dr. Hakan Ağır, ekip olarak 12. ayı sınır kabul ettiklerini, ancak şu an için mevcut şartların, hiçbir ameliyata yüksek riskler nedeni ile izin vermediğini vurguladı.
3-6 yaş arasındaki grupta yer alan estetik düzeltmeler için beklemekte herhangi bir sakınca olmadığını ifade eden Prof. Dr. Hakan Ağır, konuşma bozukluğu olan gruptaki hastaların ise gerekli şartlar oluştuğunda ilk ameliyata alınacaklar arasında olabileceğini belirtti. 7-12 yaş arasında yapılan diş kemeri ameliyatlarında ortodontistlerle konuşularak şartların izin vermesi durumunda bu operasyonların gerçekleştirilebileceğini söyleyen Prof. Dr. Hakan Ağır: “12-20 yaş arası ameliyatlar ise estetik ya da çene düzeltici ameliyatlar olduğu için şartlar en sağlıklı hale gelene dek bekleyebilir. 20 yaş ve üzeri burun ve diğer dudak-çene düzeltme ameliyatları da aynı şekilde sağlık açısından olağandışı bir durum yaratmıyor ise ertelenecektir” dedi.
Bu Süreçte Beslenme Nasıl Gerçekleşecek?
Sonuç olarak hasta, yakınları ameliyathane çalışanlarını riske atmanın söz konusu olamayacağını ve ameliyatların bekleyebileceğini vurgulayan Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hakan Ağır, beslenme ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri de anlattı.
Sadece dudak yarığı olan bebeklerde ameliyat bekleyene kadar beslenmenin bir zorluk yaratmayacağını dile getiren Ağır, sadece damak yarığı olan bebeklerde ise sorunun uygun yöntem ve biberon ile aşılabileceğini belirtti.